fbpx

Ve středu startuje v Obecním domě velká show, která má za cíl ukázat ženám jejich dosud ukrytý nebo ukrývaný ženský potenciál

Zveřejněno: 23. 11. 2018

Jaká je role ženy v 21. století? Mají ženy bezhlavě sledovat své sny, k čemuž nabádá téměř každá celebrita v každém druhém rozhovoru? Nebo se mají raději držet tradic, přijmout pasivní roli a soustředit se na rodinu?

Související…

Zrzky mají vyšší práh bolesti. Přesto potřebují víc ochrany
Klára Ponczová

Projekt Jsem žena #jsembohyne nehledá jednohlasou odpověď. Žena i její cyklus podléhá proměnlivosti, stejně tak fáze jejího života jsou rozdílné. Žena je za svůj život dívkou, milenkou, matkou i stařenou a její krása nespočívá v jednom z těchto momentů.

Poté, co světem otřáslo METOO a celá Amerika se takřka ze dne na den emancipovala, uzákonili v Kalifornii, že dívat se déle než 5 sekund na cizí ženu je trestný čin. Ve Švédsku je zase součástí zákona, že se manžel musí před pohlavním stykem své ženy zeptat a ona mu musí dát jasné ano. Když se podíváme na zbytek světa, například ženy v Saudské Arábii  ještě donedávna nemohly řídit a v Indii jsou ženy stále ještě zvyklé vdávat se podle rozhodnutí svých rodičů. Ženská otázka je ožehavé téma.

Díky projektu Jsem žena #jsembohyne si skrze módu, fotografie a rozhovory připomeneme archetypy, které v naší historii sehrály významnou roli.

Projekt Jsem žena #jsembohyne je o sdílení příběhů, tak jako to dělaly ženy z kmenových společností jednou za měsíc v červeném stanu. Ty sloužily jako útočiště pro menstruující ženy, které si mohly během tohoto období projít fyzickou i mentální očistou a soustředit se na své ženství.

bohyne3

Členky skupiny Vesna a jejich přípravy v Obecním domě


Stejně tak je projekt Jsem žena #jsembohyne o podpoře mezi ženami, společném sdílení a hledání důležitých odpovědí týkajících se nás samotných.

Jak projekt vznikl

Ženy, které vídáme na televizních obrazovkách, jsou pro nás ikonami, které, ať si to chceme nebo nechceme připustit, ovlivňují naše chování a rozhodování. „V mém životě bylo několik důležitých žen, které mě ovlivnily. Například díky četbě autobiografie Marie Curie Sklodowské jsem se rozhodla, že pokud člověk v něco věří, neměl by to vzdávat, ani kdyby tím strávil celý svůj život,“ říká Patricie Fuxová, zakladatelka kapely Vesna. Proto se rozhodla oslovit ženy, které jsou nejen známé, ale především inspirativní a vážené, aby sdílely svůj příběh. Projekt vznikl jako doprovodná myšlenka k hudbě kapely Vesna.

Diváci se mohou těšit na performance tanečního týmu diVize, snovou scénografii, módní podívanou a explozi prožitků.

Každá žena poskytne nejen rozhovor, ve kterém se dotkne svých výšek i pádů, ale také se nechá vyfotit podle mýtických předloh jedné z bohyní – např. Zora, Meluzína, Živa, Vesna, Morana, Lada, Mokoš aj. Tyto předlohy budou detailně rozpracovány a stanou se inspirací pro umělecké ztvárnění moderní bohyně.

Vesna show

Příběh bohyně začíná 21. listopadu v Obecním domě. Vesna show bude koncipovaná jako výpravný koncert dívčí kapely Vesna doprovázený orchestrem. V rámci večera se můžou diváci těšit na performance tanečního týmu diVize, snovou scénografii, módní podívanou, explozi prožitků a rozbití zrcadel, které nám dovolují spatřit vlastní tvář. Vystoupí také řada slavných hostů: Casey Driessen (houslista nominovaný na Grammy, r. 2007), Vojta Dyk (multi-žánrový zpěvák a herec), Terezie Kovalová (violoncellistka) či Věra Martinová (zpěvačka).

Tento večer má také sloužit jako první setkání ambasadorek projektu Jsem žena #jsembohyne a vypukne slavností zahájení celoročního projektu. Během koncertu se pokřtí CD a kniha „Pátá bohyně“.

foto: #jsembohyne, zdroj: Ženy s.r.o.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...