fbpx

Facebook už u mladých nefrčí, utíkají někam, kde je rodiče nedostihnou. Do přímých zpráv a příběhů na Instagramu či Snapchatu. Ale také na TikTok. Bývalé Musicaly bude ještě zdrojem mnoha nepříjemností

Zveřejněno: 3. 1. 2019

TikTok je aplikace na sdílení videa, krátkého patnáctisekundového, takového, kde dítě předvádí své (zejména) taneční či hudební schopnosti. V první polovině roku 2018 se stala nejstahovanější na App Store. Kořeny má v podobně fungující aplikaci s názvem Musical.ly, ale zásadní růst jí přineslo až pohlcení čínskou společností ByteDance. Poslední známá čísla jsou z června roku 2018 a TikTok se s 500 miliony měsíčních aktivních uživatelů staví nad Twitter i Linkedin.

V Česku na TikTok narazíte u dětí už ve čtvrtých třídách základních škol a stejně jako v zahraničí je populární zejména mezi děvčaty. Kluky prostě tancovat nebaví, ale i ty tam najdete. Taneční videa jsou velmi často veřejně dostupná a tancující děti si žádných rizik nejsou vědomy.

Jejich rodiče ostatně už vůbec ne, ti zpravidla ani netuší, že se jejich malá princezna vyzývavě předvádí na čínské sociální síti. Samozřejmě vystavena chtivým pohledům pedofilů a sexuálních predátorů. Případně, v tom alespoň trochu příznivějším případě, pouze šikaně a nenávistným komentářům ostatních uživatelů.

Hvězdy TikToku

Víc než půl miliardy uživatelů znamená zásadní vliv a dosah a také to, že TikTok má stejné hvězdy jako Instagram či YouTube, které mají i miliony sledujících (@aloha_halia například). Nepřekvapí, že jsou to děti školou povinné. Jejich videa jsou dostupná nejenom v aplikaci, ale také volně na webu. Kdokoliv se tedy může dívat a vyhledávat vhodné oběti. Hodně tomu napomáhá i hudba a písně, na které se na TikToku děti pouští do vlastních uměleckých výkonů.

Růst počtu uživatelů se hodí, žádný dohled a řešení problémů od čínského vlastníka nečekejte.

Sociální síť je omezena věkově, uživatelům musí být alespoň třináct, ale stačí si procházet profily a snadno zjistíte, že nikdo věk neřeší. Růst počtu uživatelů se hodí, žádný dohled a řešení problémů od čínského vlastníka nečekejte, dovolat se pomoci je ještě marnější, než když se o něco takového pokoušíte na Facebooku.

Zdání nevinné zábavy masově láká, takže například ve Francii používá TikTok 38 procent dětí ve věku od 11 do 14 let. V listopadu dokonce tamní policie vydala varování pro rodiče s tím, že jejich děti mohou na TikToku být cílem nevhodných sexuálních návrhů. V létě se TikTok dočkal zákazu v Indonésii a povolen byl až poté, co vedení společnosti přislíbilo posílení týmu řešícího nevhodný obsah.

Pozornost udržuje robot

Na první pohled se TikTok dá brát jako nevinné karaoke, ale v nejnovější podobě je to aplikace, jejíž obsah je zásadně ovlivňován algoritmicky. "Umělá inteligence" určuje, jak nejlépe ovlivnit a udržet uživatele a jak co nejvíce po internetu rozšířit jejich obsah. Uživatel nemusí nic, žádné sledování, hledání obsahu, prostě stačí spustit aplikaci a dívat se na nikdy nekončící tok krátkých videí. Už dávno ne pouze tanečních či karaoke, najdete tam všechno, dost často i něco, co byste raději ani neviděli.

Cíl je klasický, udržet uživatele (diváky) co nejdéle u aplikace, vytvořit novou závislost. Bez ohledu na to, jestli bude sám něco tvořit nebo nebude. Nekončící tok krátkých videí je zásadně kontrastní proti délce obvyklé na YouTube. Má navíc kořeny v podobně dlouhých videích v příbězích (Stories) na dalších platformách, Snapchatu či Instagramu. A tam, to už víme, fungují na děti a mládež nebývale dobře.

Užitečné v nastavení TikToku může být i zapnutí "Digital Wellbeing", tady omezení na dvě hodiny užívání denně.

Zajímavé na tom všem je i to, že Facebook se TikToku hodně obává, takže v listopadu 2018 se pokusil udělat to, co už mnohokrát. Okopírovat TikTok. O aplikaci Lasso, jak Facebook kopii pojmenoval, jste ale možná vůbec neslyšeli.

Vše je veřejné

Chytlavost aplikace je umocněna i tím, že se ihned po stažení aplikace můžete začít dívat, bez založeného účtu. Ten budete potřebovat až v okamžiku, kdy se chcete zapojit, sledovat účty, komentovat, dávat "líbí" a tvořit vlastní obsah. Nově založený účet má v nastavení soukromí prakticky vše nastavené na "veřejné". Logické, pokud uvážíte, že provozovatel potřebuje obsah šiřitelný bez omezení. Problematické, pokud jde o dětské účty, kde dítě vůbec netuší, že jeho videa mohou (a vlivem algoritmu i budou) vidět zcela cizí lidé.

Netuší to ale zpravidla ani rodiče. TikTok si děti do telefonu nainstalují bez nich, zpravidla proto, že ho někdo z jejich spolužáků či kamarádů má. Není zde nikdo, kdo by dětem aplikaci správně (jako neveřejnou) nastavil, navíc v neveřejné podobě je velmi rychle přestane bavit. Užitečné v nastavení TikToku může být i zapnutí "Digital Wellbeing", tady omezení na dvě hodiny užívání denně (ale i to je víc, než je vhodné) a případně i aktivování filtru na nevhodný obsah.

Související…

Fortnite: Fenomén herního světa, se kterým bude ještě hodně potíží
Daniel Dočekal

Pokud tedy máte děti, je nejvyšší čas se podívat na to, zda právě to vaše nemá v mobilu TikTok. Pokud ho tam najdete, projděte si, koho sleduje, kdo sleduje jeho, s kým a o čem si píše přímé zprávy, co za videa natáčí. Nenajdete-li nic závadného, buďte rádi. Určitě ale nastavte správně soukromí. Případně zvažte, zda by zrovna tahle aplikace měla být v telefonech dětí, kterým ještě nebylo 16 let.

foto: TikTok a Profimedia, zdroj: NDTV

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...