fbpx


Zveřejněno: 2. 6. 2017

Malaga je po celém světě známá tím, že je rodištěm slavného španělského malíře Pabla Picassa. Ve městě jsou dvě unikátní místa, kde můžete tohoto geniálního, někdy i trochu extravagantního Španěla tělem i duší, potkat.

Picassův rodný dům, Casa Natal de Picasso, který stojí v samém centru Malagy na náměstí Plaza de la Merced, je jeho muzeem. Je tady hlavně archiv fotografií z jeho života. Spravuje ho Nadace Picasso – La Casa Natal, která nashromáždila během dvaceti let své existence také více než tři stovky Pablových grafických děl i rytin, jež tvořil různými technikami. Součástí sbírky je také umělecký časopis, který Picasso ilustroval.

picasso2

Muzeum Pabla Picassa v Malaze

Za Picassem vícekrát

Kroky vás zavedou dál uličkami Malagy až do umělcova muzea, Museo Picasso Málaga, které sídlí v renesančním paláci z 16. století Buenavista. Zřízení tohoto velmi unikátního domu umožnila malířova manželka a jeho vnuk, kteří mu darovali značnou část obrazů.

V současné době je v muzeu vystaveno přes dvě stovky Picassových děl, jak maleb a kreseb, tak i soch a rytin. Při jejich prohlídce jako bychom se stali alespoň částečně součástí jeho života. Věrně totiž mapují celý velmi bohatý Picassův umělecký i soukromý život. Jsou tady obrazy z jeho mládí, ale i z posledních let života. Muzeum, které bylo otevřeno v roce 2003 za účasti španělské královské rodiny, je zpřístupněné denně kromě pondělí.

picasso1

Kubisitcké Picassovy obrazy byly originální stejně jako jejich autor

Všechny umělcovy ženy

Psal se rok 1904 a cestu mu zkřížila Fernande Olivierová, která se pak objevovala na některých jeho obrazech té doby. Stačilo ale trochu slávy, peněz a Picasso se začal poohlížet po jiné. Od Olivierové brzy odešel k Marcelle Humbertové. Říkal jí Eva a také ji maloval. V roce 1918 si Picasso bere balerínu Olgu Chochlovou. Měli spolu syna Paula. Moc si ale nerozuměli, ona trvala na společenském chování, on si zase zakládal na svém bohémství.

Psal se rok 1927 a už šestačtyřicetiletý Picasso poznává tehdy jen sedmnáctiletou Marii-Thérése Walterovou. Rozvod s Olgou si ale nemohl dovolit, nechtěl, aby jí musel dávat polovinu svého majetku. Zůstali tedy svoji až do roku 1955, kdy zemřela. Mezitím pokračoval vztah s Marií-Thérése, ale nebyl šťastný. I přesto, že Picassovi porodila dceru, si ji nikdy nevzal.

Picassova jízda mezi manželkami a milenkami pokračovala i v jeho pokročilém věku. V roce 1944 se poznal s mladou studentkou umění Francoise Gilotovou. Měli spolu dvě děti, Clauda a Palomu. Jako jediná z Picassových žen to však byla ona, která mu dala dost tvrdou životní lekci. Opustila ho. Stalo se tak v roce 1953, Picasso byl zdrcen a nastalo jeho nejtěžší životní období. Začal si uvědomovat, že ve svých 70 letech už nemůže být pro mladé ženy atraktivní, a přiznával si, že vedle nich vypadá směšně. Ostatně tento jeho psychický stav odrážejí i jeho kresby z tohoto období, znázorňují ošklivého trpaslíka a krásnou mladou ženu.
V závěru života v roce 1961 se i přes svoje pochybnosti oženil ještě jednou. Byla to Jacqueline Roque, která pracovala v hrnčířské dílně Madoura, kde Picasso maloval keramiku. Byli spolu až do konce jeho života v roce 1973.

Čtěte také:

Umění dělá lidi chytřejší, tvrdí psycholog

Dotýkati se dovoleno aneb i nevidomí chodí na prohlídky zámku 

Česko má kulturní unikát. Filmové klapky jako umělecká díla

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...