fbpx


Zveřejněno: 4. 5. 2017

Počet Čechů s cukrovkou neustále stoupá. Vyplývá to z aktuálních údajů ÚZIS ČR, podle nichž se s nepříjemnou diagnózou již v roce 2015 potýkalo bezmála 928 tisíc lidí. Víte, jak moc je tato nemoc nebezpečná?

Kromě alarmujících čísel, která ve finále mohou být ještě vyšší, vzrůstá také absolutní počet komplikací diabetu, jako je třeba amputace končetiny či slepota. Cukrovka druhého typu, která tvoří naprostou většinu případů diabetu, je přitom podle odborníků často zapříčiněna špatnou životosprávou.

Za cukrovku může nadbytek potravy

Vrozenou cukrovkou v porovnání s tou získanou trpí minimum lidí. Podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR z roku 2014 cukrovka druhého typu představuje 90 až 95 % všech případů diabetu. „Obecně lze říci, že počet osob s diabetem stoupá ze dvou důvodů, a to hromaděním vrozených faktorů a současně nepříznivých faktorů osobního života a prostředí, ve kterém žijeme,“ vysvětluje přednosta IKEM prof. MUDr. František Saudek, DrSc. „Úroveň naší civilizace, způsob života a změny životního prostředí přispěly k tomu, že téměř nikdo nemá problémy se zajištěním dostatečného množství kalorické potravy. Většinou je jí nadbytek. K jejímu opatření už navíc není nutná velká fyzická aktivita. Sport se stává spíše vhodným doplňkem života, ale v dostatečné míře se mu věnuje jen část obyvatel. Lidé dnes žijí v trvalém shonu a rozčilení a často si opatřují rychle dostupné jídlo a pití s nadměrnými kaloriemi, nezdravými volnými cukry a tuky,“ dodává Saudek.

cukrovka shutterstock 138061871

Západní civilizace nemá problémy se zajištěním dostatečného množství kalorické potravy. Většinou je jí nadbytek. K jejímu opatření už navíc není nutná velká fyzická aktivita jako kdysi.

Pozor na infekce

Diabetici, zejména ti, kteří trpí metabolickou poruchou již delší dobu, se podle odborníků častěji potýkají též s poškozením vegetativního nervového systému a poruchou funkce malých cév a nervů. V důsledku toho se u nich zvyšuje náchylnost ke zraněním a vzniku infekce. „Snížené vnímání bolesti, které je způsobené poškozením nervových zakončení, vede k tomu, že si pacient s cukrovkou způsobené zranění uvědomí často až se zpožděním. Neléčí ho včas, kvůli čemuž hrozí vznik nebezpečné infekce,“ varuje Jiří Vykydal z Profi-Pedikura.cz. Podle něj dochází k drobným zraněním při běžné domácí péči, typicky třeba při úpravě nehtů či odstraňování ztvrdlé kůže. „Pokud diabetici používají ostré či špičaté pomůcky a nástroje, riskují zranění a následnou infekci. Vhodnější je používat kleště a nůžky se zaoblením a namísto kovových škrabek sáhnout po těch keramických. Pomůcky pro diabetiky jsou navíc obvykle z hypoalergenních materiálů, které se dají snadno sterilizovat,“ radí Vykydal.

Rány se nehojí

Se špatným hojením ran se diabetici potýkají obzvláště tehdy, když nejsou dobře léčeni. „Špatně kompenzovaná cukrovka totiž zhoršuje schopnost organismu odolávat infekcím. Speciální situace se pak týká nemocných se syndromem diabetické nohy, kdy je pomalé hojení ovlivněno i poruchou prokrvení a poškozením nervů,“ potvrzuje přednosta Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA. „Pomůcky určené speciálně pro diabetiky proto rozhodně doporučujeme užívat,“ dodává.

 

Čtěte také:

Není cukr jako cukr. Vyřaďte ten nebezpečný 

Traumata z dětství nenarušují jen vztahy, ale i fyzické zdraví

Většina lidí se léčí, odvážní se uzdravují

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...