fbpx


Zveřejněno: 6. 12. 2017

Na následujících řádcích najdete základní informace, které se týkají působení konopí na naše tělo a mozek. Díky tomu lépe porozumíte, proč je tato rostlina bezpečným a všestranně působícím přírodním léčivem, kterým si člověk léčí různé fyzické i psychické neduhy již déle než pět tisíc let.

Kanabinoidy (nejznámější jsou bezesporu THC a CBD, o kterých jsme na flowee mnohokrát psali) jsou chemické sloučeniny vytvářené rostlinami konopí, které podle výzkumů zejména z posledních dvaceti let přinášejí úlevu od řady symptomů včetně bolesti, nevolnosti i zánětů – a v některých případech se ukazuje, že nemoci dokážou i léčit a vyléčit.

shutterstock 331549994

Marihuana pomáhá při fyzické bolesti, při léčbě rakoviny i na psychické problémy.

Jejich terapeutické působení se laicky vysvětluje tak, že v podstatě imitují endogenní sloučeniny (takzvané endokanabinoidy), které si naše tělo přirozeně produkuje a aktivuje je za účelem udržení vnitřní homeostáze a zdraví. Kanabinoidy (ať už ty „naše“, nebo rostlinné z konopí) a jejich interakce s endokanabinoidním systémem receptorů rozesetých po celém těle jsou pro zdraví člověka naprosto zásadní. Vědecky bylo opakovaně prokázáno, že pokud tento systém nepracuje, jak má, začnou se objevovat různorodé zdravotní problémy.

Kanabinoidní receptory

Při požití konopí se kanabinoidy navážou na takzvané kanabinoidní receptory (nejznámější jsou v současnosti typy CB1 a CB2, ale postupně jsou objevovány další a další). Různé kanabinoidy mají různé účinky i podle toho, na jaký typ receptoru se navážou.

Například THC se váže na receptory v mozku, což je jedním z důvodů jeho nechvalně proslulého psychoaktivního účinku, zatímco třeba takový CBN (kanabinol) má blíže k receptorům CB2 rozmístěným po celém těle. Když zaměříme správné kanabinoidy na ty správné receptory, můžeme dosáhnout odlišných typů úlevy.

Tento zjednodušený koncept v podstatě představuje základní vysvětlení tak širokého léčebného působení konopí na celou řadu nemocí od diabetu přes nádorová onemocnění, střevní záněty až po psychická traumata.

shutterstock 120983605

Konopí už dávno není záležitostí mladých, léčí se s ním i starší pacienti.

Syntetika jako slepá ulička

Vědci se proto dlouhá léta snaží kanabinoidy takzvaně syntetizovat, aby splňovaly požadavky moderní medicíny. Běžně je tedy možné ve světě předepisovat například Marinol, což je obchodní název pro syntetické THC, zatímco THC v rostlinné podobě je samozřejmě stále v naprosté většině světa zakázané.

Syntetické kanabinoidy mají ale jeden háček – zkušenosti pacientů i výzkumy opakovaně prokázaly, že nepůsobí tak dobře jako ty v rostlině a mají řadu nepříjemných vedlejších účinků. Důvodem je to, že v konopí se vždy nacházejí desítky dalších kanabinoidů, terpenů (látky zodpovědné za vůni a aroma rostlin) a dalších látek, které mají dohromady takzvaný synergický účinek (v angličtině znám jako Entourage Effect). To v podstatě znamená, že při vzájemném působení se jejich léčebný potenciál násobí, zatímco synteticky izolované jednotlivé kanabinoidy samozřejmě žádný synergický účinek mít nemohou.

Na začátku cesty

Lékaři i vědci, kteří se konopím profesionálně zabývají, proto v posledních letech čím dál více preferují konopné přípravky obsahující extrakty z celých rostlin místo předepisování syntetických kanabinoidů.

Pravdou ale je, že k pochopení přesného působení kombinace různých kanabinoidů a terpenů na různé nemoci má věda zatím ještě daleko – zatím jsme pouze na začátku dlouhé cesty, a nemocným tak často nezbývá nic jiného než být jakýmsi pokusnými králíky, když dojde na léčbu konopím. Naštěstí neustále přibývá svědectví pacientů na sociálních sítích, stejně jako odborných studií a lékařů, kteří jsou v této oblasti vzdělaní a otevření.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...