fbpx

Není to proto, že by jim lépe chutnalo po desáté večerní, ale jejich země se řídí středoevropským časem

Zveřejněno: 20. 5. 2018

Španělé si pravidelně dopřávají večeře v pozdních hodinách, přesněji v době, kdy jsou restaurace v ostatních zemích již dávno zavřené. Řada lidí si myslí, že za tímto zvykem stojí jejich uvolněná atmosféra. Ovšem skutečný důvod je ten, že španělský národ žije ve špatném časovém pásmu, a to více než sedmdesát let.

Ve Španělsku, které leží ve stejné zeměpisné délce jako Británie, Portugalsko nebo Maroko, by měl platit greenwichský hlavní čas (GMT). Ve skutečnosti tam však platí středoevropský čas (SEČ) stejně jako v srbském hlavním městě Bělehradu, jež se nachází více než 2500 km východně od Madridu.

Změna času kvůli válce

V roce 1940 generál Francisco Franco změnil časové pásmo Španělska a posunul hodiny o 60 minut vpřed jako výraz solidarity s nacistickým Německem. Obyvatelé, kteří byli v té době zničeni španělskou občanskou válkou, neměli na nějaké námitky ani pomyšlení. Pokračovali tak v jídle ve stejnou dobu, ale protože se hodiny posunuly, jejich pravidelné obědy se najednou změnily z 13 hodin na 14 a jejich večeře z 20 na 21 hodin. Po skončení 2. světové války se hodiny již zpět nepřetočily.

Související…

Nejšťastnější jsme na dovolené třetí až osmý den pobytu
Kamila Steinbachová

V roce 2016 oznámil španělský premiér Mariano Rajoy, že vláda připravuje nový návrh pracovní doby, který by končil v 18:00 oproti 20:00. Jedním z důležitých prvků návrhu bylo vyhodnocení možnosti změny časového pásma Španělska, což samozřejmě vyvolalo po celé zemi ohromnou diskuzi. Jedna hodina za správným časovým pásmem znamená, že slunce později vychází, ale také později zapadá.

Země je velmi oblíbená právě pro své dlouhé večery a západy slunce až po desáté večerní. Hoteliéři ve Španělsku věří, že více slunečního světla je pro návštěvníky velkou atrakcí. Také proto je regionální vláda na Baleárských ostrovech, mezi něž patří Mallorca, Menorca a Ibiza, proti návratu do GMT, a dokonce stojí za udržením celoročního letního času (CET + 1), aby si návštěvníci mohli plně vychutnat jejich mírnou zimu.

Nedostatek spánku

Pro mnoho Španělů ovšem vede život ve špatném časovém pásmu k nedostatku spánku a snížení jejich pracovního nasazení. Typický španělský pracovní den začíná v devět ráno. Po dvouhodinové přestávce na oběd mezi 14. a 16. hodinou se zaměstnanci vrací do práce a končí kolem 20. hodiny. Dlouhá pracovní doba nutí Španěly odsunout svůj společenský život do pozdních večerních hodin. Například i filmy v televizi začínají až po 22. hodině. 

Pro mnoho Španělů vede život ve špatném časovém pásmu k nedostatku spánku a snížení jejich pracovního nasazení. Dlouhá pracovní doba nutí Španěly odsunout svůj společenský život do pozdních večerních hodin. 

„Skutečnost, že se čas ve Španělsku neodvíjí od slunečního svitu, ovlivňuje naše zdraví, zejména spánek,“ říká José Luis Casero, předseda Národní komise za racionalizaci španělského času. „Kdybychom změnili časové pásmo, slunce by vyšlo o hodinu dříve, my bychom se probouzeli přirozeněji, jedli bychom o hodinu dřív a spali o hodinu víc,“ dodává.

Bez siesty

Španělé se tradičně vyrovnávají se svými pozdními večery tak, že si berou ranní přestávku na kávu a dvouhodinovou přestávku na oběd, která jim dává příležitost užít si jednu z nejznámějších tradic v zemi – siestu. Jak moc by změna pracovního dne ohrozila tento zvyk, není jasné. Studie z ledna 2017 provedená společností Simple Lógica zjistila, že méně než 18 procent Španělů si jde pravidelně po obědě lehnout, zatímco téměř 60 procent se siestě naprosto vyhýbá.

Studie z ledna 2017 provedená společností Simple Lógica zjistila, že méně než 18 procent Španělů si jde pravidelně po obědě lehnout, zatímco téměř 60 procent se siestě naprosto vyhýbá.

 

Ve skutečnosti nechává řada podnikatelů ve velkých městech a prázdninových střediscích své obchody otevřené i během polední přestávky. „Měli bychom upustit od španělské siesty, protože neodpovídá realitě,“ řekl Casero. „Se změnou časové zóny, která by přinesla dřívější oběd a o hodinu delší spánek, by již odpolední šlofík nebyl potřeba.“

Ekonomka Nuria Chinchilla, odbornice na rovnováhu pracovního a soukromého života na obchodní škole Instituto de Estudios Superiores de la Empresa v Barceloně, říká, že kvalita života je pro Španěly důležitější než zachování delšího večerního světla pro turisty. „Máme nepřetržitý jet lag. Cestovní ruch tady bude vždycky a turistům je to jedno. Počet hodin slunečního světla bude stejný, ať už je to hodina ráno nebo večer,“ říká.

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...