fbpx


Zveřejněno: 10. 4. 2017

Jan Lála se po dvaceti letech rozhodl vystoupit z úspěšné rodinné firmy a postupně začít realizovat vlastní sen. Vyrobil buben z kartonu a v rámci crowdfundingové platformy HitHit odstartoval kampaň na získání finančních prostředků. Když se však vracel podnikatel z přednášky, požádal ho pražský bezdomovec, zda si bedýnku může půjčit. Muž z ulice předvedl nejen hudební talent, ale především se podělil o svou bezprostřední radost. 

Young Business je neformální akce pořádaná Asociací malých a středních podniků a živnostníků v ČR (AMSP). Na nedávném setkání představoval český podnikatel Jan Lála svůj nový projekt Carton Cajon. Jak už název napovídá, jedná se o kartonové sedací bubny. „Přednáška byla příjemná, převyprávěl jsem svůj příběh a závěrem jsme si všichni na cajóny zahráli. Užil jsem si jak inspirativní prostředí, tak pozorné a laskavé publikum a získal důležité kontakty pro mé podnikání. Při odchodu z paláce Adria mi s naložením cajónů pomáhal jeden z pořadatelů akce a nesl je ve složeném stavu do kufru auta,“ začíná vyprávění o talentovaném bezdomovci Jan. 

„Ve chvíli, kdy jsme vkročili na ulici, nás oslovil bezdomovec se slovy: Jé, to je hezká krabička, mohu si ji půjčit? A ukazoval na cajón s motivem Buddhy. Jeho nadšení nás zprvu vylekalo a pokračovali jsme v cestě. Po pár krocích jsem se ale zastavil a řekl si, vlastně proč ne? Vrátil jsem se k němu a dal mu přesně ten buben, který se mu tolik líbil. To, co předvedl, jak na cajón zahrál a jakou radost z toho měl, bylo pro mě tím nejhezčím, co mi mohl člověk z ulice dát. Nemá nic než pár kousků starého oblečení a jednu hůl, ale podělil se se mnou o radost své duše a dal mi víru, že projekt Carton Cajon má smysl. Hra na cajón dělá lidi šťastnější a já jsem nesmírně rád, že k tomu můžu alespoň malým dílem přispět,“ dodává na závěr Jan Lála, který kartonový buben bezdomovci se samozřejmostí věnoval. 

jan lala cajon

Carton Cajon má spoustu funkcí. ,,V prvé řadě je to buben s krásným zvukem, ale také je to pohodlná židle, odkládací prostor i cvičební pomůcka," říká Jan Lála.

Pokud byste chtěli sympatického podnikatele podpořit a pomoct mu Carton Cajon pořádně rozjet, podívejte se sem a vyberte si jednu z možností. V nabídce jsou bubny se super slevou, kartonové medaile nebo třeba kurz bubnování a koupí speciálního puntíkatého cajónu můžete přispět i neziskové organizaci Cesta domů.  

Přečtěte si také naše články Kdo je muž, který vytvořil vozík pro bezdomovce i plechový dům, Držte si klobouky, Poušť Kalahari skrývá unikátní oázu

foto: Jan Lála a Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...