fbpx

Utajované zrady a křivdy se nám ukládají do našeho nitra, do naší třinácté komnaty. Tu raději uzamykáme i s krutou bolestí, kterou cítíme až někde v morku našich kostí. A právě taková zranění vystupují na povrch mnohdy i přes kůži chodidel. Podívejme se na tyto varovné signály s terapeutkou Hankou Lustikovou důkladněji.

Zveřejněno: 30. 6. 2023

Co naše nohy a chodidla prozradí? Začněme nejprve od nehtů. Ty by měly mít přirozenou světlou barvu. Pokud se na nich objevují tmavá místa, může se jednat o plísně. Ty není nikdy dobré jen tak překrýt lakem, ale měly by se léčit. Délka nehtů také prozradí mnoho. Pokud je necháte příliš dlouhé, mohou začít zarůstat. Možná se teď smějete, ale takových případů je v dnešní době stále ještě dost.

nohy shutterstock 285605351

I kůže na chodidlech prozradí, jak o sebe jejich majitel pečuje.

Kůže na chodidlech

I kůže na chodidlech pravdivě prozradí, zda o ně jejich majitel dostatečně pečuje. Jako terapeut sahám lidem na jejich chodidla. Někdy jsou jemná a vláčná a jindy mají hrubou, zatvrdlou kůži, popraskané paty či neléčené mykózy. Nikoho nesoudím, ale při své práci se neustále přesvědčuji, že naše fyzické tělo je tak nějak odrazem toho vnitřního. A chodidla toho nejsou výjimkou. Jakákoli nedořešená vnitřní zranění mohou souviset také s tím, co se nám objeví na těle. I ta popraskaná pata něco říká. Rány, které pálí na chodidle a jejichž bolesti si jejich majitel nevšímá, mluví svou řečí. Proč je asi neřešíme? Proč schované „problémy“ pod ponožkou přecházíme? Ve skutečnosti naše chodidla často zrcadlí náš vztah k sobě. Naši sebelásku. Náš čas, který dokážeme sobě buď věnovat, anebo nevěnovat. Naše emoční zranění vystupují na povrch mnohdy i přes kůži chodidel.

Správná obuv

Nošení špatně tvarované obuvi nadměrně zatěžuje nohy a může být příčinou bolestí, puchýřů a otlačenin. Ty bývají často nejenom nehezké, ale také bolestivé. Chodidlům se v nevhodné obuvi prostě nedaří. Pokud je vtěsnáme do malých bot a čekáme na jejich „prošlápnutí“, vystavujeme se deformování přirozeného tvaru a držení dolních končetin. I zde se dá poznat, jak moc si ceníme krásy a zdraví. Neboli vnějšího  a vnitřního stavu našeho Já. Ideální je tyto dva stavy propojit v jeden. Tedy mít krásné boty, ale ne na úkor deformovaných chodidel.

chuze shutterstock 606773708

Sundejte si občas boty a projděte se bosi v trávě.

Dopřejte si masáž i chůzi v trávě

Je škoda, když o svých chodidlech nevíme, zapomínáme na ně nebo jejich důležitost a službu bereme jako samozřejmost. Masáž jim udělá dobře, stejně tak jako pravidelná pedikúra. Pokud si chcete masáž chodidel dopřát i doma, zkuste použít krém z thajských bylinek. Masáž tak bude krásně jemná i hřejivá zároveň. 

Odkryjme svá chodidla a zkusme se častěji jen tak bosí projít po zelené trávě. Možná, že si při tomto rituálku uvědomíme, jak velký význam naše chodidla mají. Poděkujme jim a užívejme si jich vědomě. Jsou to ty nejvzácnější propojky mezi námi a Zemí. Už i proto si naše chodidla zaslouží více, než je jen schovávat do ponožek.

Související…

Kdy jste naposled pochválili sami sebe aneb Úvodní hodina sebelásky
Jana Lutišanová
  

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...