fbpx

Proč se ke mně takhle chová? Ať se jde tedy bodnout... To je často reakce žen, když ve vztahu necítí podporu a vřelost, kterou čekají. Toto chování je ale považováno spíše za mužské a vyvolá jen další boje. Jak tedy správně reagovat, abyste našla u partnera porozumění? Je to jednoduché.

Zveřejněno: 22. 5. 2023

Proč říká, že jsem tak emotivní, když sám je tak necitlivý? Proč si nerad povídá o mém pracovním dnu? Proč přitahuji slabochy? Proč se po sexu chová tak mechanicky? Porozumět partnerovi může být pro mnoho žen téměř nadlidský úkol. Podle Davida Deidy je ale možné se to naučit. Ve své knize s názvem Když jde o muže, předkládá návod na to, jak změnit naučené „mužské“ chování v ženskou jemnost a chápavost, a tak docílit efektivních změn ve vztahu. Muži totiž nejsou vůbec komplikovaní, problémem je pouze to, že jsou zcela odlišní od svých něžných protějšků.

shutterstock 115951456

Manuál pro milující ženy aneb Když jde o muže. Nedoporučuje se těsně před rozchodem.

Tvrdé ženy

Například pocit nemilovanosti, který se jako červená nit táhne životem mnoha žen. Asi chápeme, že kořeny jsou často v dětství, kdy jsme si vytvořili strategie, jak se s těmito nepříjemnými stavy vyrovnat.

Jsme naučení nevyjadřovat strach, bolest či zklamání, protože v naší společnosti je zranitelnost považována za slabost. I ženy se tedy často chovají tvrdě a mužsky, hádají se a bojují. Ve své knize to autor výborně popisuje: „Chováme se, jako kdybychom lásku nepotřebovali? Mstíme se a odtahujeme se od partnera? Děláme, jako by se nic nestalo, ale pak ho zraníme nějakým rafinovaným způsobem? Zhroutíme se nebo se zatvrdíme?“ To podle Davida nejsou zrovna nejvhodnější reakce.  

Porozumění místo boje

Pokud se žena chová tvrdě, mužnost jejího partnera je depolarizována a místo snahy o pochopení začíná spíše bojovat, což celou situaci jen zhoršuje. Právě z toho důvodu není dobré ostře reagovat ve chvíli, kdy se cítíte odmítána. Místo toho autor radí: „Nepřestávejte milovat. Zaktivujte veškerou energii a milujte, jak nejvíc dovedete. Důvěřujte svému srdci a nesmírnému zdroji ženské lásky.“ Pokud zůstanete otevřená a milující, i když zraněná, bude mít muž více šancí vás vnímat jako ženu, jako jeho zraněnou milou, více chápat vaši bolest a možná vás obejme a utěší. Navíc se tím vyhnete zbytečnému boji.

Bylo by asi naivní si myslet, že se zbavíme napětí ve vztahu. Je totiž jeho součástí, která je vzrušující, intimní a protichůdná. Když jde tedy o muže, je třeba zůstat ženou, která probouzí v partnerovi jeho sílu, mužnost a niterné sebevědomí. 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...