fbpx

Zveřejněno: 19. 9. 2017

Zapomeňme na naivní pasivní lásku filmového střihu, kde se má za to, že „se všechno stane samo od sebe, v tu pravou chvíli a přesně podle představ“. Opravdová láska je vědomá aktivita. Láska se prostě dělá a nejlepší účinky má, když se jí věnujete každý den. Jakou si ji uděláte, takovou ji totiž budete mít.   

Základním předpokladem umění milovat je aktivní zájem lásku vytvářet – pro sebe i pro druhé. Naše dávání a přijímání přispívá k tomu, že je tento cit neustále v oběhu. A láska, která je živá, je po všech stránkách blahodárná. Generuje nejen radost a spokojenost, ale podporuje i naše fyzické zdraví, a to poměrně významně. Láska je vlastně velmi zdravý životní styl. Rozhodněte se, že každý den věnujete chvíli jejímu praktikování se svým partnerem, dětmi, příbuznými, přáteli nebo kolegy v práci – a uvidíte sami, že to váš život komplexně obohatí.

Proč k tomu přistupovat tak „nezáživně“ vědomě, rozumově, bez závoje tajemství? Času není nazbyt a život je krátký. Dostali jsme jako dar schopnost milovat, a čím dříve a důkladněji ji začneme rozvíjet a trénovat, tím lepšími mistry se staneme. Tak jako se učíme mluvit nebo chodit. Někdo se například naučí pouze svou rodnou řeč, a to ještě s chybami, a dost – a jiný se za život naučí několik jazyků, všude na světě je jako doma a má daleko větší možnosti. S láskou je to velmi podobné.

love shutterstock 573174106

Dostali jsme jako dar schopnost milovat, a čím dříve a důkladněji ji začneme rozvíjet a trénovat, tím lepšími mistry se staneme. Tak jako se učíme mluvit nebo chodit.

Zdravotní účinky lásky      

Učit se milovat, své umění projevovat  či lásku dále rozvíjet je mimo jiné i velmi efektivní způsob, jak pečovat o své psychické a fyzické zdraví. Existuje na to v dnešní době mnoho studií a výzkumů, je to tedy i odborně doložené. Většina „základních“ projevů lásky vyvolává v lidském organismu jen samé pozitivní reakce: dochází ke snížení stresových hormonů, vyplavují se naopak hormony „dobré nálady“ (endorfiny) nebo „hormon lásky“ oxytocin (má např. také analgetické účinky), celkově se harmonizuje náš kardiovaskulární a nervový systém. Milující lidé žijící ve spokojených vztazích mají lepší imunitu, jsou méně nemocní, v případě chorob či úrazů u nich léčba a rekonvalescence probíhá kratší dobu a dokážou se snáze vyrovnat se stresovými situacemi všeho druhu. Podtrženo sečteno, díky lásce se cítíme dobře. A je tu ještě jedna výhoda – pocit hlubokého životního smyslu. Láska dává životu skutečný, nefalšovaný význam. I ten nejmenší projev citu je smysluplný a naplní nás vnitřní radostí.

„Často přemýšlím, co kdyby nadšenci z posiloven věnovali pouhých deset procent času určeného na cvičení – řekněme dvacet minut denně – péči o své manželství a ne o své tělo. Jejich zdraví by to prospělo třikrát víc než hodina cvičení či jízdy na rotopedu,“ řekl profesor John Gottman a měl pravdu.

Stačí málo, ale často  

Jak by měla taková opravdová láska v praxi vypadat? Profesor John Gottman proslul svou „Laboratoří lásky“, kde měl během 40 let možnost zkoumat několik tisíc manželských a partnerských párů. Díky tomu se mu povedlo vysledovat základní principy, které odlišují úspěšné spokojené vztahy od těch neúspěšných, a shrnul je v knize Sedm principů spokojeného manželství – Praktický průvodce fungováním dlouhodobých vztahů. Mezi jeden z nejzajímavějších poznatků patří: stačí málo, ale často. Úspěch v lásce nedělají velká gesta, ale drobné, všední projevy náklonnosti, vstřícnosti, zájmu a péče.

A jaké jsou tedy doporučené ingredience denní porce lásky? Nesmíte zapomínat na rituál loučení a vítání, na polibek, na slušnost a ohleduplnost, na pohlazení, na držení za ruce, na objetí, na vzájemný obdiv a respekt, na chvíle pozorného naslouchání, na sdílení zážitků a důležitý je samozřejmě i úsměv. Přijde vám, že byste pak nedělali nic jiného? Kde na to brát čas? Když to propočtete, vyjde vám tak 20–30 minut denně. To je přece velmi dobrá investice! 

love shutterstock 588675287

Úspěch v lásce nedělají velká gesta, ale drobné, všední projevy náklonnosti, vstřícnosti, zájmu a péče.

Zjednodušeně, láska kvete tam, kde má pravidelnou a přiměřenou zálivku. Jaké budou přesné ingredience takové zálivky, to už záleží na té které rostlině. Každý vztah je originál. Staňte se alchymisty lásky a nebojte se experimentovat. A když nevíte, prostě se zeptejte! Co by ti udělalo radost? Jak ti můžu pomoct? Co potřebuješ? Jak řekl matematik a fyzik Blaise Pascal: „Srdcem třeba myslet, mozkem rozdávat lásku.“    

Umění milovat se dá naučit

Žádný učený z nebe nespadl, říká se. Nikdy není pozdě začít se vzdělávat. Ideál je být odkojen opravdovou láskou a dostat základní vzdělání umění milovat v rodině. Bohužel, naši rodiče to často sami neuměli, tápali. Určitě dělali, co mohli. Je to na každém z nás. V učení lásce a umění milovat je potřeba se neustále zdokonalovat. Alespoň to pak usnadníme budoucím generacím – lidskou přirozeností je učit se nápodobou a vidět kolem sebe cit přirozeně kolovat je ta nejlepší škola.   

Myšlenku, že láska se dělá, že láska je vědomá volba, velmi jasně a krásně rozvinul Erich Fromm ve své slavné knize Umění milovat. Tamtéž se také dočtete, že prožívání opravdové lásky nezáleží nutně na skutečnosti, zda máte partnera či nikoliv. Každý z nás žije ve vztazích. A ten nejdůležitější vztah, ten vnitřní zdroj lásky, o který bychom měli pečovat v prvé řadě, neboť z něj se vše další odvíjí, je láska k sobě samému. Tak nezapomínejme na porci citu i pro sebe.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Umění milovat

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...