fbpx

Zveřejněno: 1. 9. 2017

Všichni jsme určitě slyšeli o úbytku libida a vaginální suchosti, které mohou ve stáří vést k velkému utlumení chuti na sex. Podzimu a zimy života se však nemusíme obávat více, než je nutné. Odborníci potvrzují, že sex v pozdějším věku nám může zachutnat více než v mládí.

V průběhu let procházejí naše těla fyzickými, fyziologickými a biologickými přeměnami. To se projevuje i zvýšením či naopak snížením chuti na sex. Ačkoliv jsou tyto změny nevyhnutelné, můžeme je přijmout a adaptovat se na ně tak, aby náš sexuální život nezničily, ale vylepšily. S takovou domněnkou přichází v poslední době řada odborníků.

Sex ve stáří přináší více uspokojení

Podle studie zveřejněné v časopisu American Journal of Medicine byly 2/3 žen spokojené se svým sexuálním životem, a to včetně těch starších 80 let. Ještě lepší zprávou je, že 67 % starších žen dosáhne při sexu orgasmu skoro vždy, nebo dokonce pokaždé. To vedlo výzkum University of California v San Diegu k závěru, že sex s postupujícím věkem dostává lepší chuť. Mluvčí studie Susan Trompeterová uvedla, že v rámci výzkumu měly ty nejstarší ženy, které byly nedávno sexuálně aktivní, zkušenosti s orgasmem shodné s nejmladšími účastnicemi.

sex starosi shutterstock 473590420

Sex s postupujícím věkem dostává lepší chuť. Navíc při něm orgasmu dosáhne 67 % žen pokaždé anebo alespoň z velké míry.

Partner ví, co dělá

Zkušenost dělá sex o mnoho lepším, proto ženy ve věku 40 let a starší mají ohromnou výhodu. To tvrdí doktorka Lauren Streicherová, která působí jako gynekoložka v Chicagu a která je autorkou knihy Sex Rx pojednávající o hormonálním zdraví a sexuální spokojenosti. „Každý tvrdí, že sex je nejlepší, když je vám 20. Tak to ale není. Ve 20 můžete mít sex se stejně starými kluky, kteří ale budou naprosto bezradní. Starší lidé mají zkušenosti,“ říká k tomu doktorka Streicherová.

Sex se stejným partnerem zvyšuje pocity štěstí

Kromě spermií obsahuje semeno také oxytocin a serotonin. Jedná se o hormony zodpovědné za pociťování štěstí, pohody a spokojenosti. Doktorka Stephanie McClellanová, gynekoložka z Newport Beach, hovoří o výsledcích několika určitých studií. Ty ukázaly, že ženy, které jsou pravidelně vystavovány stejnému spermatu, jsou více radostné a šťastné a méně trpí depresemi.

Stálý partner, dobrá imunita

Stejně jako se říká, že láska prochází žaludkem, prochází zase imunita vagínou. Alespoň podle doktorky McClellanové. Ta tvrdí, že vagína představuje vstupní bránu do našeho vnitřního světa, který je spojen s imunitním systémem. „Pokud máte po mnoho let stejného partnera a najednou jej vyměníte, vagína může vyslat varování týkající se cizího spermatu,“ vysvětluje. Výsledkem může být podráždění, nebo dokonce i bolest během pohlavního styku.

sex shutterstock 246054025

Ženy od 27 do 45 let mají nejen více sexuálních představ, než jejich mladší kolegyně ve věku 18 – 26 let, ale kromě toho si dopřávají i více sexu.

Vnitřní klid a vyrovnanost

Mladé ženy při sexu často uvažují o tom, jak "u toho" vlastně vypadají. Nechávají se unášet tlakem společnosti, který je žene k tomu, aby za každé situace vypadaly zcela dokonale. Díky tomu se potom méně soustředí na samotný sexuální akt, což může ztížit dosažení orgasmu. „Tento tlak, abychom byly atraktivnější a vypadaly určitým způsobem, ztěžuje dosažení sexuálního uspokojení a radosti,“ potvrzuje doktorka Streicherová. Ženy po 50 se takovými myšlenkami zabývají daleko méně než jejich mladší kolegyně. Z toho důvodu jsou při sexu uvolněnější a mohou si jej více užít a vychutnat.

Delší předehra

Je pravda, že oblíbené rychlovky ztrácí s věkem svou atraktivitu. Jak ženě, tak muži totiž déle trvá, než se dostatečně vzruší a uvolní natolik, aby byl styk proveditelný a příjemný. Doktor Steven A. Rabin, gynekolog z Los Angeles, ale tvrdí, že i z tohoto faktu lze těžit. Kdy jindy než nyní je na místě užít si dlouhou předehru, kdy si partnerova těla a něžností budete moci užít více než kdykoliv předtím? Celý sex tím nabývá mnohem intimnějšího, osobnějšího a celkově láskyplnějšího rázu.

Více chuti, více představ, více sexu

Výzkum zveřejněný v časopisu Personality and Individual Differences vyvrátil všeobecně přijímané tvrzení, že ženy kolem 20 let jsou sexuálně nejdivočejší. Podle jeho výsledků jsou ty mezi 30 a 40 lety výrazně sexuálně aktivnější než jejich mladší souputnice. Navíc vyšlo najevo, že ženy od 27 do 45 let mají nejen více sexuálních představ než jejich mladší kolegyně ve věku 18–26 let, ale kromě toho si dopřávají i více sexu.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...