fbpx

Mladí američané kouří kvůli kampaním méně cigaret. A alkohol nahrazují marihuanou.

Zveřejněno: 19. 6. 2018

Kaliforňané ve věku kolem dvaceti let přecházejí podle nejčerstvějšího výzkumu čím dál více z alkoholu na konopí. A s postupující legalizací budou tento trend následovat mladí lidé po celých Spojených státech i v dalších zemích, které postupně ukončují prohibici této rostliny. Je to dobrá zpráva? Konopí je prokazatelně méně škodlivé než legální alkohol nebo tabák.

Studie, kterou publikovala společnost OutCo, ukazuje, že více než polovina Kaliforňanů ve věku 18 až 29 let mění alkohol za konopí. „Zjistili jsme, že volba mezi dvěma hlavními návykovými látkami, tedy alkoholem a tabákem, byla pro tuto generaci vždy jasná. Jelikož vyrůstali v době protikuřáckých kampaní, klesl mezi Američany ve věku 18 až 29 let podíl kuřáků v posledních deseti letech o 22 procent. Jejich oblíbeným intoxikantem se tak na dlouhou dobu stal alkohol,“ vysvětluje Lincoln Fish, ředitel OutCo. „V poslední době ale pozorujeme pokles v prodeji alkoholu a novou nejoblíbenější drogou se pro mnoho mladých stává právě konopí. A nejen pro ně.“

Motivace? Bezpečnost a zdraví

Jaká je ale pro tuto změnu vlastně motivace? Podle průzkumu mezi 2 000 kalifornskými uživateli konopí jsou hlavními faktory vyšší bezpečnost a nižší zdravotní rizika ve srovnání s alkoholem.

Ve studii byla uvedena i další zajímavá zjištění. Nejčastěji nahrazované bylo pivo. Raději než tekutý chléb si konopí dá hned 34 procent mladých dospělých Kaliforňanů. Osmnáct procent z nich pak po konopí sáhne raději než po víně a čtrnáct procent příslušníků této generace konopím nahrazuje tvrdý alkohol.

Na konopí ale nepřechází jen oni. Studie ukázala, že stejný trend následuje každý pátý z generace narozené v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Mezi ještě staršími lidmi (narozenými v době populační exploze po druhé světové válce) jde pak o 8 procent.

Je to dobře nebo špatně?

Možná se nezdá správné, že mladí lidé raději sáhnou po dlouhá léta zakazované rostlině místo po alkoholu, který je "přece" legální. Ovšem věda v tomto případě hovoří zcela jasně – podle opakovaných výzkumů (dva z nich naleznete zde a zde) je užívání alkoholu mnohem nebezpečnější než užívání většiny v současnosti nelegálních drog, přičemž konopí na této stupnici nebezpečnosti dlouhodobě zaujímá jedno z posledních míst.

K otázce bezpečnosti ještě mnozí mladí lidé, kteří místo alkoholu raději volí konopí, dodávají, že u alkoholu se obávají především špatných rozhodnutí, která mohou pod jeho vlivem snadno učinit – třeba sednout za volant nebo se chovat agresivně vůči svému okolí.

foto: Shutterstock, zdroj: Outco.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...