fbpx

Zveřejněno: 3. 11. 2017

V našem těle existuje nespočet látek, které se zasazují o to, že jsme v pořádku. Jednou z nich jsou také hormony. Ty určují, jak se cítíme, jak v daném věku vypadáme a také třeba to, jakou máme váhu. Jakou bychom měli mít hormonální hladinu a jak ji podpořit, aby byla ideální?

„Fyziologicky zasáhnou významné hormonální změny naše tělo několikrát v životě. V pubertě, u žen v těhotenství, po porodu a v období klimakteria. Důležité je si uvědomit, že pomalý pokles hormonů není otázkou jedněch narozenin, ale přichází nenápadně, pomalu, postupně a začátek poklesu nastupuje už kolem dvacátého pátého roku života, tedy v době, kdy na stárnutí nikdo nemyslí,“ říká primářka Anti-Aging kliniky A2C MUDr. Monika Golková.

Hladina estrogenů u žen podle Golkové ovlivňuje kvalitu pleti, lámavost kostí, ale také náladu, plačtivost i to, zda žena začne přibírat na váze. "S vitalitou souvisí i testosteron u mužů. Jeho pokles stojí například za únavou, svalovou ochablostí a za sníženým sexuálním apetitem. U žen i mužů hormonální hladiny samozřejmě ovlivňují i reprodukční funkce," říká primářka.

shutterstock 135835562

Hormony souvisejí i s vitalitou a dobrou náladou.

Zázrak v krému

Často nás trápí různorodé potíže, u kterých nejsme schopni definovat příčinu. Nejlepším řešením je dostavit se do ordinace lékaře a nechat si změřit hormonální hladinu. Strach z neznáma ale není na místě. Vyšetření je rychlé a bezbolestné.

Nejprve přijde na řadu pohovor s lékařem, který s námi probere všechny naše potíže, pak následuje odběr krve, event. i vlasů a DNA. Hormonální screening zjistí problémy, které nás trápí a dokonce i ty, které by mohly v budoucnu nastat.

V lepším případě nejde o nic vážného a stačí tělu dodat vitamíny či upravit stravu. V druhém případě je potřeba doplnit hormony. Nemusíte polykat žádné prášky, které by zatížily váš organismus. Hormony jsou totiž ukryté ve speciálním krému, který je vám namíchán přímo na míru.

Jednou denně pak stačí tento krém natřít na místo bez chloupků, odkud se pak bude v rozmezí několika hodin pomalu uvolňovat do krevního oběhu. "Hormony v našem krému mají naprosto identickou strukturu jako ty tělu vlastní, takže vedlejších účinků je minimum," vyzdvihuje výhodu procedury primářka kliniky A2C. Tato metoda je podle ní šetrnější než klasická hormonální léčba, která se podává plošně. Ta totiž u někoho funguje, u jiného ale třeba vůbec. "To je také důvod, proč ji někteří lékaři ani nedoporučují," doplňuje primářka.

Co všechno hormony ovlivňují?

Začaly vám bez zjevného důvodu vypadávat vlasy? Viníkem může být nedostatek některých mikrovyživujících látek, stres, intolerance na některou z potravin nebo právě hormonální nerovnováha. Za opuchlými víčky, oteklým obličejem, hrubším hlasem, ale i zpomalenými reakcemi, únavou a depresemi může být snížená funkce štítné žlázy, která opět souvisí s nedostatkem jejích hormonů.

shutterstock 146514296

Hormony mohou být i za vypadáváním vlasů.

O správný tonus kůže se stará ženský pohlavní hormon estrogen. Ubyde-li, křehnou kosti, neboť estrogen je zapotřebí při tvorbě nové kostní tkáně. Hydratační a protizánětlivý progesteron zase brání otékání těla a tváře.

Proč se zakulacujeme?

Postupem času se ženské tělo zakulacuje a čím jsme starší, tím těžší je se nadbytečné váhy zbavit. U žen tento nárůst způsobuje pohlavní hormon estrogen, který od 50 let začíná ubývat. Organismus se tomuto úbytku začne bránit tím, že se snaží udržet si dostatek hormonálně aktivní tkáně, kterou je mimo jiné také tuk.

Druhým viníkem může být také nedostatek růstového hormonu, který upravuje poměr mezi svaly a tukem, ovlivňuje pevnost kůže, zvyšuje imunitu a rychlost myšlení. Mizet začíná kolem třicítky a každou další dekádu klesá až o 14 %. Muži zase postupem času bojují s ochabováním svalů, za kterým stojí hormon testosteron. Jeho dodání nejen zlepší svalovou hmotu, ale také odstraní únavu a znovu nastartuje chuť k sexu.

Díky hormonálním krémům se podle Moniky Golkové může zpomalit stárnutí až o 10 let. Hormonální aktivátory v krému totiž povzbuzují funkci buněk tak, že ji až zdvojnásobí. A pomáhají také udržovat svěžest obličeje. Vznik vrásek může díky nim klesnout až o 30 %.

Primářka Anti-Aging kliniky A2C MUDr. Monika Golková bude o fenoménu anti-aging medicíny přednášet na Ájurvédské večeři, která proběhne 6. listopadu v domě Černá labuť v pražské ulici Na Poříčí. Více o akci ZDE.

foto: Shutterstock, zdroj: Anti-Aging klinika A2C

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...