fbpx

Zajisté znáte pořekadla "nemůžu to překousnout" nebo "leží mi v žaludku". Z pohledu psychosomatické medicíny skutečně existuje jistá spojitost mezi psychikou a potížemi trávicího systému a my vám ukážeme, na kolik vás psychicky srovnají obyčejná probiotika.

Zveřejněno: 8. 6. 2023

Určitě jste někdy zažili tzv. žaludeční neurózu. Podle lékařské terminologie se jedná o funkční poruchu žaludku, kdy pacienta bez přítomnosti jiného nálezu trápí nepříjemné zažívací potíže. Na vině je především stres. I když je tato spojitost známá po mnoho desítek let, teprve nedávno se střeva stala předmětem studií z hlediska jejich dopadu na duševní zdraví. A přibývá důkazů podporujících existenci komunikace mezi střevy a mozkem.

Probiotika, nebo léky na deprese?

Mnohé studie odkryly, jak neurochemické látky podporují psychickou pohodu, pakliže jsou dodávané přímo do střeva. Dr. Mark Lyte z Univerzity v Texasu prozkoumal účinky kmenů lactobacillus a bifidobacteriaů lactobacillus a bifidobacteria. Zjistil, že neurochemické látky, které tyto bakterie vytvářejí, přinášejí pozitivní změny chování. Tato spojitost je provázána s produkcí serotoninu. V mozku máme zhruba 5 % hormonu podporujícího dobrou náladu. Zbylých 95 % je dle lékaře produkováno právě ve střevech. 

Profesorka psychiatrického oddělení na univerzitě v americkém Texasu Dr. Aparna Lyer převádí již několik let tento výzkum do praxe. Předepisuje svým pacientům probiotika jako účinnou podpůrnou léčbu psychických poruch a setkává se s velmi pozitivními účinky. Jejím pacientům se při dlouhodobém užívání probiotik zlepšil kognitivní, emocionální i fyzický stav, tedy nálada, myšlení, a celkově jim bylo lépe, píše Healthline.

"Příznivý je i fakt, že ve srovnání s dostupnými léky na duševní zdraví nejsou probiotika spojena s žádnými riziky a vedlejšími účinky, a proto se pravděpodobně stanou standardním doporučením všech odborníků v oblasti duševního zdraví," tvrdí v článku pro Healthline lékařka.

Proč střeva řídí hlavu?

Spojitost potvrzují i odborníci na celostní medicínu. Že mají zažívací potíže psychického původce, upřesňuje Dr. Ruediger Dahlke, který patří k opinion lídrům v oblasti psychosomatických příčin a jejich důsledků. Podle něj má psychický původ většina onemocnění, včetně gastroenterologických problémů. Dokonce připouští, že recept na spokojenost najdeme právě v břiše. Veškeré emoce se totiž promítají do naší neurologické soustavy a dotýkají se i vnitřních orgánů. Ostatně ve stěnách střev se nachází 100 milionů nervových buněk, které dávají indicie mozku.

Buďte u zdroje

Ideálními zdroji jsou probiotika přirozená, tedy ta, která jsou přijímaná, ze stravy. Vhodné bakterie najdete podle webu Healthline například v kefíru, kvašené zelenině, kimchi, misu, tempehu nebo nakládaných okurkách. Pokud těmto potravinám neholdujete, je samozřejmě nasnadě přijímat probiotika ve formě doplňků stravy, které běžně pořídíte v lékárně. 

Související…

Ajurvédský detox vám doslova vykartáčuje střeva
Jana Tobrmanová Čiháková
 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...