fbpx

Zveřejněno: 19. 9. 2017

Výzkumníci z Dánska a USA objevili protein GDF15, který způsobuje ztrátu chuti k jídlu u lidí s anorexií vyvolanou nádorem. Po mnohých experimentech věří, že může být používán k podpoře úbytku tělesné hmotnosti u lidí. Bude hubnutí opravdu tak snadné? A je to zdravé?

Časopis Science Magazine publikoval článek o nezávislých studiích tří různých farmaceutických společností, které došly ke stejnému výsledku. Objevily protein „growth differentiation factor -15“ (faktor v rozdílnosti růstu) – GDF15, který údajně způsobuje ztrátu chuti k jídlu u pacientů v posledních stádiích rakoviny. Ten působí na část mozku, ve které se nachází receptor zvaný GFRAL. 

Pokusná fáze

Vědecký tým Sebastiana Becka Jørgensena z Dánska, který se zaměřuje na výzkum obezity a cukrovky, vytvořil skupinu myší, kterým GFRAL zcela chyběl, a porovnával je s těmi, které měly receptory zcela v pořádku. Obě skupiny dostávaly po dobu 16 týdnu velmi tučnou dietu a na konci krmné fáze vážily shodně 20–40 gramů. Poté po dobu 4 týdnů dostávaly injekce GDF15. Normální myši jedly méně a shodily 5–10 gramů, zatímco ty bez receptoru GFRAL nebyly injekcí nijak ovlivněny a hodovaly stále stejně.

Výzkum prováděný v Indianě došel při podobném pokusu na myších ke shodnému výsledku. V San Diegu v Kalifornii byl pokus proveden na opicích, kterým byla podávána silnější verze GDF15 po dobu 4 týdnů. Primáti zhubli kolem 4 % své tělesné váhy.

laborator shutterstock 639884194

Testovací fáze na lidech zatím ještě neproběhla, ale jisté je, že by tento výzkum mohl zachránit tisíce životů.

Léčba lidí

Až nadejde čas použít lék na lidské pacienty, bude jim podávána silnější verze proteinu vyráběná Jørgensenem a jeho týmem. GDF15 bude navíc používán v kontextu ostatních léčebných postupů při obezitě. Vědci se domnívají, že spojením několika druhů léčby dosáhnou lepších výsledků než jen s jedním typem.

Jisté problémy představuje působení proteinu na „zvracecí centrum“ mozku, ačkoli se u opic žádné příznaky nevolnosti neprojevily. Těžko ale můžeme posoudit, jak se primáti cítí, když nám to nemohou sdělit. Člověk si však může stěžovat velmi snadno. 

I přes určitá rizika je další testování a výzkum k nezaplacení. Jen v USA je třetina populace postižena obezitou a ročně je jejím následkům připisováno přes 112 000 úmrtí. Ani Češi se nemohou považovat za národ hubeňourů. A jak je na tom svět? Podle WHO bylo v roce 2014 třináct procent světové populace obézní a třicet devět procent mělo nadváhu. Pokud se tedy GDF15 někdy dostane do oběhu jakožto lék, mohl by zachránit tisíce životů.

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...