fbpx

Zveřejněno: 6. 8. 2017

Pokud se přibližně týden před menstruací neuchytí ženské vajíčko, měli by se mít především muži na pozoru. Ženě totiž začne klesat hladina ženského pohlavního hormonu progesteronu a estrogenu. V tom okamžiku přichází na scénu PMS. U žen se většinou objevují příznaky jako deprese, podrážděnost, nadýmání, křeče a mají také chutě na různé dobroty. Jak PMS zmírnit a potlacit i další ženské obtíže?

Většině civilizačním onemocněním a obtížím lze předcházet správným a zdravým jídelníčkem. A lze to i v případě premenstruačního syndromu. Existuje mnoho potravin, které vyrovnávají a ovlivňují hladinu hormonů v těle. Kniha Food Cures od Reader´s Digest obsahuje spoustu zajímavých tipů a doporučení, jak se díky stravě a vhodnému jídelníčku přestat trápit v období před či během menstruace.

Vápníkem k estrogenu

Odborníci ženám doporučují konzumaci potravin s vyšším obsahem vitamínu D a vápníku. Vitamín D napomáhá právě vstřebávání vápníku, který s nejvyšší pravděpodobností ovlivňuje mozek a tvorbu estrogenu.

Vitamín D nám dodává především sluneční záření. Ale obsahuje jej i olej z tresčích jater, ústřice, sardinky, kaviár, žloutky či kvalitní mléčné výrobky. Mezi potraviny, které obsahují velké množství vápníku, patří například mák, sezamové semínko, mandle, květák či para ořechy.

shutterstock 567901117

Ideální na zlepšení nálady jsou oříšky, ty navíc dokážou i uklidnit

Hořčík na lepší náladu

Významným zdrojem produkce neurohormonu dopamin, který nám dodává dobrou náladu, je hořčík. Ten také pomáhá stabilizovat funkci ledvin a nadledvinek, pomáhá také odvádět vodu z organismu. Hořčík opět obsahují třeba para ořechy, kešu, mandle, výborný je špenát, luštěniny, obiloviny, ale i mladý ječmen. Látka je obsažená také v ovoci, například v datlích, sušených meruňkách, malinách i v sójových bobech. Potřebný je také vitamín E, který je obsažen ve slunečnicových či sezamových semínkách v avokádu i v ořeších.

Ženy, které trpí silným krvácením, by měly jíst více stravy bohaté na železo. To obsahuje jakékoli libové červené maso, ale i korýši, měkkýši. Železo najdeme i v sójových bobech, hrozinkách, luštěninách či v tofu.

Na pohodu s fytoestrogeny

Fytoestrogeny jsou přírodní látky většinou rostlinného původu, které se po konzumaci mění v estrogeny, vytvářejí tedy ženské hormony Fytoestrogeny obsahuje například maca, lněné semínko, sója, sójové mléko či tofu.

Ženy by měly také jíst citrusy a bobuloviny, které obsahují vitamín C, a stravu doplňovat antioxidanty, které tlumí krvácení. Doporučují se také potraviny bohaté na mangan, jako jsou ovesné otruby, cereálie, pohanková či celozrnná mouka.

A čemu se raději vyhnout? Třeba velké množství soli způsobuje zadržování vody v organismu, které vede k nadýmání a bolestem prsou. Nadměrné množství jednoduchých cukrů v našem jídelníčku zase vede ke kolísání cholesterolu, které může způsobit náladovost a deprese. Nasycené tuky mohou způsobit křeče během menstruace, stejně jako kofein a alkohol.

foto: Shutterstock, zdroj: Food Cures

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...