fbpx

Zveřejněno: 3. 8. 2017

Výzkumníci z Národního onkologického institutu v Marylandu provedli nejrozsáhlejší studii sledující stravovací návyky obyvatel. Zjistili, že spotřeba červeného masa je spojena s nárůstem úmrtnosti na řadu závažných onemocnění, jako je rakovina, diabetes 2. typu, mrtvice, infekce, onemocnění ledvin, srdce, dýchacích cest a jater.

Po dobu šestnácti let sledovali vědci stravovací návyky mužů a žen ve věku od 50 do 71 let. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří do svých jídelníčků pravidelně zařazují velké množství červeného masa, mají o 26 % větší šanci na výskyt některého ze zmíněných onemocnění. „Jedná se o nejrozsáhlejší studii, která zjistila zvýšená rizika úmrtnosti spojená s konzumací zpracovaného i nezpracovaného červeného masa. 

Zvýšené riziko rakoviny

K rakovině a srdečním chorobám přispívá hemové železo, které se objevuje ve zvířecím mase. A právě vysoký příjem této látky je spojen s rakovinou a kardiovaskulárními chorobami. Někteří výzkumníci se dokonce domnívají, že dusičnany z rostlinných zdrojů mohou mít pro kardiovaskulární zdraví potenciální přínos, naopak dusičnan ze zpracovaného masa představuje zvýšené riziko různých druhů rakovin.

cervene maso shutterstock 590140625

Za červené maso se považuje hovězí, vepřové, skopové, kachní, husí a zvěřina.

Různé studie, stejný výsledek

Jiná studie provedená klinikou Mayo v loňském roce došla k podobným výsledkům. Její autoři začali poté lidem doporučovat, aby přešli na rostlinnou stravu: „Vzhledem k těmto zjištěním doporučují vědci z výzkumu, aby lékaři povzbuzovali své pacienty k omezení produktů živočišného původu, pokud je to možné, a začali nahrazovat červené maso rostlinnými potravinami.“

Patří červené maso do našeho jídelníčku?

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje konzumaci červeného masa maximálně 2x týdně. V České republice se podle Českého statistického úřadu drží v posledních letech spotřeba červeného masa (jedná se o maso před zpracováním) těsně pod 50 kg na osobu na rok. To představuje zhruba 140 gramů na osobu a den, včetně kojenců a batolat. Průměrná denní spotřeba červeného masa u mužů starších 15 let je kolem 50 gramů, u žen starších 15 let činí spotřeba 30 gramů.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Food Revolution

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...