fbpx

Zveřejněno: 31. 7. 2017

Naše tělo je zaneseno jedy, které nám způsobují řadu onemocnění. Podle Dr. Petera Jentschury ale zbytečně. Zdraví je blíž, než si myslíme. Stačí organismu dát do správné pH. 

Tento muž celý svůj život zasvětil přírodovědným výzkumům na téma látkové výměny, odstraňování škodlivých látek z organismu, detoxikaci a regeneraci organismu. Své poznatky pak shrnuje v knize „Zdraví díky odkyselení“ .

Pane doktore, v knize popisujete, jak člověk sám sebe v průběhu života stále více toxikuje. Jak je to myšleno?

Člověk se toxikuje jedy vědomě nebo nevědomky nejen v průběhu svého života. V naší současné civilizační epoše se otráví již v těle matky. Ještě za časů porodních bab byla plodová voda nastávající matky vždy voňavá, čistá a nanejvýš příjemná tekutina. Tato čistota padla za oběť konzumaci cigaret mladých žen, pilulkám zabraňujícím početí a poživatinám naší doby. Aktuální nečistota plodové vody je jednou z příčin toho, že dnes mnoho dětí trpí atopickým ekzémem a alergiemi.

V nejranějším dětství jsou naše děti mnohokrát očkovány, čímž se do těla dítěte dostanou velmi jedovaté škodlivé látky. Ekzémy se příliš brzy začnou léčit kortikoidy a záněty pomocí antibiotik a již v dětství se dětem do zkažených zubů implantuje amalgám nebo umělé hmoty. 

Současná školní svačina, skládající se ze slaných chipsů a sladkého energetického nápoje, je jen následováním cesty toxikace organismu, která pak pokračuje konzumací kávy, soli a cukru, sladkostí a stovek éček.

Když se objeví symptomy, jako jsou bolesti, revma, pásový opar apod., léčí se prostředky proti bolesti nebo jinými kyselinami a léky s obsahem škodlivin, které symptomy potlačují a vyskytlé indispozice se stávají chronickými.

Jelikož moderní alopatika slibují rychlé překonání nepříjemných symptomů, jde moderní člověk stále znovu cestou potlačování symptomů a ne cestou zřeknutí se některých věcí a disciplinovanosti vůči sobě samému ani nejde cestou změny stravovacích návyků a nezřekne se nesprávných způsobů chování, které vedou k nemoci.

dr peter jentschura

Dr. h. c. Peter Jentschura je vyučeným drogistou, přírodovědcem, průmyslovým obchodníkem a autorem knih se zdravotní tématikou.

Jak může každý jednotlivý člověk převzít odpovědnost za zdraví do vlastních rukou? Která základní pravidla jsou podle Vás pro udržení zdraví nejdůležitější?

Prevence zdraví má pro mě stejný význam jako udržení zdraví. Zdraví si můžeme udržet tím, že budeme respektovat „Tři přikázání pro zdraví“, které jsem formuloval. Tato přikázání zní: „Vyhýbej se škodlivinám!“, „Jez, pij a konej užitečné věci!“ a „Vylučuj škodliviny!“.

Člověk se tedy vyhýbá škodlivým látkám a nesprávnému chování. Jí a pije tak, aby získal vitální látky, a co se týče množství, je lepší spíše méně než příliš mnoho.

Existují ale ještě dvě další důležitá přikázání, která je třeba respektovat. Čtvrté přikázání se vztahuje k povinnosti zásobit organismus po celý život omnimolekulárními potravinami. Tato výživa zabezpečuje naši potřebu minerálních látek a stopových prvků a přirozeně také vitamínů, bílkovin, tuků a mnoha rostlinných látek, a díky tomu můžeme plnit naše každodenní tělesné a duševní úkoly.

Pátým přikázáním je zásaditá očista těla, kterou musíme, stejně jako plod po dobu devíti měsíců v těle matky, provádět po celý život. Jako dospělí lidé to praktikujeme pomocí zásaditých koupelí nohou a celého těla, zásaditými zábaly a inhalacemi.

Jaký význam má tělesný pohyb a jak bychom ho měli provádět?

Tělesný pohyb by měl být přiměřený a měl by být na čerstvém vzduchu. Pokud možno byste neměli ztrácet dech. Přiměřený pohyb čistí tkáně, podporuje spalování tuku a posiluje svalstvo. Vytváří a udržuje svaly. Ostatně kontrakce svalů je to, co v přírodním léčitelství nazýváme lymfatickou pumpou.

Nedostatečný pohyb pak vede kvůli nedostatečnému lymfatickému toku k zanášení organismu škodlivinami. Přes noc přebírá dýchání funkci lymfatické pumpy. Hlubší dýchání, prováděné tu a tam v průběhu dne, má nejen funkci zásobení kyslíkem, ale i funkci lymfatické pumpy, tedy slouží k povzbuzení lymfatického toku.

Extrémní zátěže, tedy anaerobní pohyb, naproti tomu vede k silnému zatížení těla kyselinou mléčnou a močovou.

shutterstock 565813426

Kyselosti se zbavíte zásaditou koupelí.

Čeho můžeme dosáhnout pomocí zásadité péče o tělo?

Čerstvě narozené miminko nám ukazuje, jak může pokožku pozitivně ovlivnit vydatná zásaditá péče o tělo. Plod leží po dobu devíti měsíců v zásadité plodové vodě, která má hodnotu pH přibližně 8,5. Potom přijde na svět se sametově hebkou, růžovou a dobře prokrvenou pokožkou. Takovou pleť si přejeme mít každý den po celý život.

Zásaditá péče o tělo vytahuje z organismu kyseliny a škodliviny na základě principu vyrovnávání koncentrace. Škodliviny rozpustné v tucích se vylučují pomocí mazových žláz a škodliviny rozpustné ve vodě pomocí potních žláz. Zásaditá péče o tělo je tudíž přírodní péčí a je to nejúčinnější očista těla. Vylučování škodlivin podpořené alkalitou přitom začíná v pokožce, avšak při dlouhotrvajících koupelích pokračuje až do svalů a orgánů.

Kritici zdůrazňují, že kapacita vylučování prostřednictvím pokožky je nízká. Jak efektivní je zásaditá péče o tělo?

Tito kritici by si měli chytře vyslechnout přednášku o čistícím účinku zásadité plodové vody pro rostoucí plod. Miminko přijde na svět s tzv. „mázkem“. Po dobu devíti měsíců vylučovalo nenarozené miminko všechny pevné škodliviny pomocí potních a mazových žláz. Zásaditá očista celého těla v plodové vodě je perfektní a nejefektivnější čištění, které vynalezla naše matka příroda.

Očistné působení zásaditých kúr, pokud je aplikujeme s dostatečnou inteligencí, je velmi účinné a oblažující. V průběhu doby jsem začal také doporučovat nošení zásaditých návleků na lýtkách, abych minimalizoval co možná nejvíce ze 40 000 ročně prováděných amputací chodidel a prstů u nohou. Nevěřili byste, jak se v relativně krátké době několika týdnů zlepší obraz nehtů napadených plísní, obraz gangrény nebo vředu na nohou díky nošení těchto zásaditých návleků, se kterými zamezíme přísunu kyselin a škodlivin do chodidel, prstů a nehtů nohou.

Rovněž doporučuji nošení zásaditého zábalu krku při Parkinsonově a Alzheimerově chorobě, při nemocech očí, nosu, uší a přirozeně také mozku. Nebo doporučuji pacientům s Parkinsonovou nemocí, aby nosili mnou vyvinuté zásadité polštářky v podpaží, aby očistili celý lymfatický čisticí systém horní poloviny těla pomocí těchto smysluplných a geniálních aplikací.

Jinak jsou a zůstávají zásadité koupele nohou a celého těla prostředkem volby, zda se chcete zbavovat den za dnem a týden za týdnem velké části svých kyselin a jedů a jiných škodlivin prostřednictvím potních a mazových žláz. Přitom doporučuji, aby koupel nohou trvala dle možností 15 až 30 minut a koupel celého těla podle možností 45 až 90 minut.

Je přivádění zásadotvorných minerálních látek do těla a provádění zásadité péče efektivní i samo o sobě, nebo jde především o souhru obou?

Obě tyto složky, zásadotvorné minerální látky a zásaditá péče, se ani v nejmenším navzájem nepodmiňují. Přirozeně souhra působí efektivněji než jen samotná strava bohatá na zásady nebo samotná zásaditá očista těla. Ale můžeme praktikovat obě samy o sobě, přičemž pro zachování zdraví a krásy je logicky naší povinností každý den konzumovat stravu bohatou na zásady a vitální látky.

K intenzivní zásadité péči o tělo bohužel dospěje mnoho lidí až tehdy, když se nepříjemně potí nebo nevábně voní, když se objeví otoky, svědění, pálení nebo nadváha nebo samozřejmě tehdy, když se dostaví fenomény, jako jsou dna, revma nebo bolesti.

shutterstock 375318436

Důležitou roli hraje i poměr zásadotvorných a kyselinotvorných potravin, ten by měl činit 80 ku 20 procentům

Které potraviny jsou mezi těmi zásadotvornými nejdůležitější a neměly by podle Vás v žádném jídelníčku chybět?

Na prvním místě výživy pro mě v každodenní stravě stojí zelenina v bezpočtu druhů, barev a chutí! Na druhém místě pak přichází ovoce. Doporučuji poměr 80 % zeleniny ku 20 % ovoce. Pokud je to stravitelné, konzumuje se zelenina i ovoce v syrovém stavu. Ale zdaleka ne každý člověk dobře snáší syrovou stravu. Zde platí pravidlo, že každý musí respektovat vlastní intolerance. Kromě toho existují samozřejmě různé druhy zeleniny, které se od nepaměti a právem vaří a smaží, jako např. brambory, fazole a jiné.

Zelenina je vedle domácích bylinek, čajových lístků a bezlepkových semen, jako jsou jáhly a pohanka, nejdůležitějším poskytovatelem minerálních látek pro náš organismus. Tyto minerální látky, jako např. vápník, sodík, hořčík, draslík, železo a bezpočet dalších, vytvářejí zásady. Díky své schopnosti vytvářet zásady jsou zároveň látkami, které jsou schopné neutralizovat kyseliny v našem organismu, které vznikají z látkové výměny a dostávají se v každodenním životě do těla. Tím, že posilují např. ledviny a játra, zajišťují, že se mnoho kyselin a škodlivin zneškodní a vyloučí z těla ven.

Více se dozvíte v knize „Zdraví díky odkyselení“

foto: Shutterstock, P-Jentschura

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...