fbpx

Zveřejněno: 15. 7. 2017

Jezte vyváženou stravu – tabulku čokolády v každé ruce. Tímto příslovím se ohánějí  čokoholici, kteří se bez této sladkosti neproderou dnem. A podle posledních vědeckých výzkumů tak prospívají svému mozku. Kakaové boby jsou bohatým zdrojem flavanoidů, což je třída přírodních sloučenin vykazující silné neuroprotektivní účinky.

Co se stane s vaším mozkem po několika hodinách po konzumaci kakaových flavonoidů a co nastane, když je konzumujete delší dobu? Na tyto otázky hledali odpověď autoři studie z univerzity v italské  L'Aquila na téma souvislost mezi konzumací čokolády a kognitivním výkonem mozku. Závěry, ke kterým došli, jsou velmi povzbudivé.

Čokoláda pomůže po probdělé noci

Čokoládě a jejímu vlivu na zdraví se věnovalo již několik studií a většina z nich zmiňuje příznivý vliv na kognitivní výkon. Jejich aktéři po konzumaci kakaových flavonoidů mimo jiné prokázali zlepšení výkonu pracovní paměti i vizuálního zpracování informací. Silné účinky flavonoidů se ukázaly především u žen, kterým se po probdělé noci po jejich požití výrazně zlepšily kognitivní schopnosti. To jsou slibné výsledky pro lidi s chronickou spánkovou deprivací nebo pracující na směny. Je však třeba poznamenat, že účinky závisely na délce a mentálním zatížení používaných testů. Jejich náročnost byla v přímé úměře k věku sledovaných. U mladých a zdravých dospělých byl například požadován velmi náročný kognitivní test, který měl odhalit okamžité behaviorální účinky kakaových flavonoidů na danou skupinu.

cokolada shutterstock 620398265

Čokoláda se dá považovat za velmi účinný lék na kocovinu.

Výrazné zlepšení u starších lidí

U starších jedinců byly především zkoumány účinky relativně dlouhodobého užívání kakaových flavonoidů (v rozmezí od 5 dnů do 3 měsíců). Ukázalo se, že jejich denním příjmem se kognitivní výkonnost sledovaných jedinců výrazně zlepšila. Výrazně byly ovlivněny faktory jako pozornost, rychlost zpracování, pracovní paměť a plynulá slovní zásoba. Nejvýraznější tyto změny byly u starších dospělých s počátečním poklesem paměti nebo jinými mírnými kognitivními poruchami.

Dokáže čokoláda omezit ztrátu paměti? 

Podle autorů studie Valentiny Socci a Michele Ferrary to je slibný výsledek, který naznačuje potenciál kakaových flavonoidů ochránit mozkové funkce zlepšením výkonu mozku. „Pokud se podíváte na základní mechanismus, kakaové flavonoidy mají příznivé účinky na kardiovaskulární systém a mohou zvýšit celkovou intelektuální intenzitu v oblasti zvané hipokampus (mořský koník, součást velkého mozku). Tuto strukturu stárnutí ovlivňují obzvláště, proto starší lidé postupně ztrácí paměť.“

cokolada shutterstock 237622120

Aby byla čokoláda opravdu zdravá a účinná, tak sáhněte vždy po hořké variantě s co největším obsahem kakaa.

Čokoláda jako doplněk stravy?

Měla by se tedy čokoláda stát naším pravidelným doplňkem stravy, který zlepší naše poznání?   

„Pravidelné užívání kakaa a čokolády skutečně může přinést příznivé účinky na kognitivní fungování mozku v průběhu času. Je třeba si ale uvědomit i potenciální nežádoucí účinky při konzumaci této dobroty, které jsou obvykle spojeny s vyšší kalorickou hodnotou čokolády, některými inherentními chemickými složkami kakaa, jako jsou kofein a theobromin a různé přísady, které do čokolády bývají přidávány, jako je cukr nebo mléko.“

Řešením pak je kvalitní hořká čokoláda. Sahejte proto po kvalitním výrobku s co nejvyšším procentem kakaových bobů. Hodně značek je už uvádí na svých obalech. Taková laskomina vašemu mozku skutečně prospěje.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...