fbpx

Zveřejněno: 2. 7. 2017

Nová studie uvádí, že fastfoodové obaly obsahují vysoké hladiny určitých perfluoralkylů a polyfluoralkylů (PFA), příbuzných chemikálií používaných v nepřilnavých pánvích, nábytku, lepenkách a nepromokavém oblečení.

Mezi předměty testovanými na PFA byly obaly na dezerty, pečivo, sendviče, hamburgery, papírové krabičky a kelímky. Největšími delikventy se ukázaly být obaly na dezerty a pečivo, ze kterých PFA obsahovalo 56 procent. Nejenže se tyto látky pomalu rozpadají v přírodě, jsou ale také spojovány s vysokým cholesterolem, vyšším výskytem rakoviny ledvin a močového měchýře, oslabenými reakcemi na protilátky proti očkovacím látkám u dětí a potlačením imunitního systému.

Nejde to jen obaly

Fluorosurfaktanty existují v mnoha formách. Mohou být nazývány PFA, PFOA, PFOS a PFCs. Tyto chemikálie jsou ve většině nepromokavých, vodotěsných, nepřilnavých a ohnivzdorných předmětech. Díky mnoha typům těchto látek není snadné zjistit, které z nich byly zakázány, a toho výrobci samozřejmě rádi zneužívají. Americká EPA zaměřující se na ochranu životního prostředí sice stanovila pro tyto výrobky bezpečnostní limity, ale vláda je neupravuje. Food and Drug Administration,Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, v roce 2016 zakázal tři PFC, které byly detekovány v krabicích na pizzu a pytlících na popcorn pro mikrovlnné trouby.

shutterstock 638967313

Vzhledem k pestrosti se škodlivé látky jen těžko regulují.

V roce 2013 vydal časopis Environmental Health Perspectives studii spojující PFOA v teflonových pánvích s onemocněním štítné žlázy. Mnoho vědců vyzvalo společnosti, aby přestaly používat neesenciální PFA. FDA (Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) pak ale v posledních deseti letech schválil téměř 100 nových PFC pro použití v potravinách. Rychlost, s jakou se nové fluorosurfaktanty vyvíjejí, snižuje pravděpodobnost, že vědecké obavy o škodlivosti těchto látek budou brány tak vážně, jak by měly být.

Škodliviny migrují do vodních zdrojů

Vzhledem k tomu, že rozpad fluorovaných látek v přírodě trvá velmi dlouho, mají navíc dostatek času na migraci do vodních zdrojů, uvolnění do ovzduší a kontaminaci půdy. Rozbor 36 000 vzorků vody z více než 4800 veřejných vodních zdrojů, který v roce 2016 provedla Harvardská univerzita, ukázal, že 16 milionů Američanů pije vodu s PFA. Z těchto vodních zdrojů bylo 66 na úrovni nebo nad úrovní toho, co EPA (Agentura zaměřující se na ochranu životního prostředí) považuje za bezpečné.

shutterstock 633562835

Jediná možnost, jak se případnému riziku ubránit, je tak vyhnout se konzumaci produktů, kde byly nebezpečné látky objeveny.

Trvalý odpad vytváří trvalé problémy

Otázkou je, kde PFA bude končit, když už ho nebude kam dát. Nikomu není zcela jasné, jak se dostává do vodních zdrojů, a není pravděpodobné, že se najde někdo, kdo by jeho množství začal regulovat a upravovat. Tyto látky i nadále odolávají rozkladu a záhadně proniknou do zásob vody a potravin, ve kterých jsou nekontrolovaně baleny, což nám přináší vyšší pravděpodobnost onemocnění štítné žlázy, určitých typů rakoviny, neplodnosti a vývojových poruch u dětí. Alespoň částečným řešením je vyhnout se fastfoodovým obalům, popcornu pro mikrovlnné trouby a nepřilnavému nádobí, což expozici PFA přinejmenším minimalizuje.

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle Magazine

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...