fbpx

Zveřejněno: 29. 6. 2017

Čím je člověk oblíbenější, tím žije déle. To zjistili vědci na základě 148 výzkumů. Mít více „lajků“ a „followerů“ je tedy otázka života a smrti. Opravdu?

Být oblíbený dříve znamenalo mít na blízku osoby, které vám v okamžiku nebezpečí byly ochotny pomoci. V dnešní době již není potřeba být chráněn před útokem medvěda, přesto v nás zůstávají zakořeněné mechanismy, které spustí na poplach, pokud zůstaneme sami.

lajk2

Člověk, který má přátele, má větší pravděpodobnost dožití vysokého věku

Více přátel, delší život

Během 28 let proběhlo 148 výzkumů, ve kterých bylo zkoumáno 308 000 osob. Julianne Holt-Lunstad z Brigham Young University dala dohromady data ze všech těchto výzkumů a snažila se zjistit, jakou spojitost mají naše vztahy s okolím s naším životem. Zkoumala například, kolik mají lidé přátel, zda žijí sami nebo jak moc se angažují ve společnosti. Tyto osoby pak byly sledovány ještě dalších několik let, aby se zjistilo, jaký vliv tyto proměnné mají. Výsledkem bylo, že člověk, který má více společenských vztahů, má o 50 % větší pravděpodobnost dožití vysokého věku oproti lidem, kteří se cítí osaměle.

Samota zabijí stejně jako kouření

Překvapivý není ani tak fakt, že osamělost škodí našemu zdraví. Zajímavá je velikost tohoto efektu, která je srovnatelná se škodlivostí kouření či alkoholu, a přesáhla dokonce škodlivost obezity. Autoři studie mají dokonce za to, že tuto hrozbu příliš podceňujeme a efekt je možná ještě větší. Chcete-li zvýšit vaše šance na přežití, je potřeba mít kvalitní přátelské vztahy, které vám dají pocit, že vás někdo potřebuje, že nejste sami a že jste v bezpečí – takoví lidé mají pravděpodobnost přežití ještě větší.

Facebookem k delšímu životu

Ačkoliv přátelství na Facebooku není úplně to pravé, stále nám může být k něčemu dobré. Další studie z University of California, které se zúčastnilo 12 milionů uživatelů Facebooku, potvrdila, že i přátelství přes Facebook má v lidském životě význam. Jedním z vysvětlení může být to, že člověk v průběhu života ztrácí kontakt s některými lidmi například kvůli stěhování, změně zaměstnání apod. Facebook však pomáhá tyto kontakty udržovat, nebo je dokáže nahradit novými vztahy. Pokud se chcete dožít co nejdéle, je podle autorů této studie tedy důležité: být v kontaktu s přáteli online ale i offline, mít co největší síť přátel a často potvrzovat žádosti o přátelství. Tito lidé prokazatelně žijí déle než ostatní.

lajk

Facebook má své pozitivní stránky – například pomáhá udržovat kontakt s druhými a neztrácet přátele třeba kvůli stěhování

Geny, které pomáhají přežít

George Slavich a Steve Cole z University of California vysvětlují vliv osamělosti na délku našeho života pomocí genů. Tvrdí, že u lidí, kteří se cítí osamělí, se aktivují určité geny v DNA. Ty spustí protizánětlivou reakci, protože dříve člověk, který byl osamělý, byl zároveň v ohrožení života. Tyto geny měly osamělému člověku pomoci přežít zranění či nemoci. Dnes však žádné šelmy na osamělé lidi neútočí, takže tyto reakce ztrácejí na významu a naopak mohou naše tělo dlouhodobě poškozovat. Podle této teorie nejde ani tolik o to, kolik máme přátel. Spíše jde o to, jestli se cítíme osaměle. Dostaneme-li tedy lajky na Facebooku, necítíme se už tak izolováni od ostatních a díky tomu i (snad) budeme žít déle.

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...