fbpx

Na obzoru je vakcína proti akné. Dokáže zbavit pupínků navždy? Dalších 3 fotografií v galerii
Hormonální nerovnováha, bakterie. Ty dva aspekty způsobují akné. Po aplikaci vakcíny by však měl problém vymizet
Zveřejněno: 8. 6. 2017

Akné dokáže potrápit nejen náctileté. Podle údajů britské National Health Service (NHS) jí trpí 80 % lidí ve věku 11 až 30 let. Současné způsoby léčby jsou zdlouhavé a ne zcela úspěšné. Na obzoru je ale vakcína, která má ambici postižené onemocnění nadobro zbavit.

Akné (Acne vulgaris) je jedním z nejčastěji se vyskytujících chronických onemocnění kůže, které během života postihne 85 až 100 % lidí! Jedná se o nejčastější kožní onemocnění v pubertě, ale mnohem častěji se v poslední době objevuje i u dospělých. 

akne2

Jakmile bude vakcína v oběhu, akné vás už nemusí děsit

Hormony a věk

Příčinou bývá hormonální nerovnováha s nadměrnou produkcí mazu. Uzavření vývodů mazových žláz způsobí jejich zanícení a následný vznik vřídků (odborně furunkly). Stagnace sekretu mazových žláz má pak za následek jejich poškození a vznik hlubokých zánětů, po kterých zůstávají jizvy. Nejčastěji bývá postižena oblast kůže s nejvyšší hustotou folikulů, tedy obličej, ramena, hrudník a záda. U většiny lidí akné vymizí během dvacátého až třicátého roku života, avšak není možné určit, jak dlouho bude který jedinec chorobou trpět. U některých lidí nemoc přetrvává až do čtyřicátého i padesátého roku či ještě déle.

Na vině je bakterie

Byť zatím neexistuje účinná léčba, lékaři jsou už alespoň schopni identifikovat přesnou příčinu onemocnění. „Akné částečně způsobují bakterie P. acnes, se kterými žijeme celý život. V mnoha jiných ohledech je pro nás tato bakterie prospěšná. Proto jsme nemohli vytvořit vakcínu, která by ji zlikvidovala,“ prohlásil Eric C. Huang, vedoucí výzkumný pracovník zmíněného projektu. „Ale našli jsme protilátku proti toxickému proteinu, který bakterii P. acnes vylučuje na kůži. Právě tento protein je totiž spojen se zánětem, který vede k akné,“ pokračoval odborník. Vakcína se tedy nesnaží zlikvidovat samotnou bakterii, jen zastavit následek jejího působení, tedy samotný zánět. Bakterie nezmizí, jen se omezí následky jejího působení.

Zatím byla vakcína testována na kožních biopsiích shromážděných od pacientů s akné a dosavadní výsledky jsou slibné. Další etapou pro vědce bude její zkoušení na samotných pacientech. „Brzy bude zahájena první fáze těchto studií, která bude trvat jeden až dva roky,“ říká Eric C. Huang. Do té doby si tedy na vakcínu budeme muset počkat.

akne 3

Na vině je bakterie, která toto onemocnění kůže způsobuje

Akné je nemoc

Pokud vakcína projde všemi testy, uleví od akné několika milionům lidí, a to nejenom mladých v pubertě. V posledních letech totiž přibývá dospělých s akné, především žen. NHS odhaduje, že problém se týká pěti procent žen a jednoho procenta mužů ve věku nad 25 let. Studie jen v loňském roce zaznamenala dvousetprocentní nárůst počtu dospělých, kteří vyhledali odbornou pomoc. Ta samá studie také zjistila, že dospělé ženy jsou vystaveny až o 5 procent vyššímu riziku onemocnění než muži, což je dáno především díky událostem spojeným s hormonálními výkyvy, jako je těhotenství či užívání antikoncepce. Dr. Stefanie Williamsová, ředitelka společnosti Eudelo (Evropská dermatologie v Londýně), situaci dokonce nazvala epidemií dospělého akné. „Akné skutečně trápí velkou část populace. Je třeba si uvědomit, že to je nemoc, ne pouhý kosmetický problém. A tak je třeba k němu přistupovat,“ upozornila lékařka.

foto: Shutterstock, zdroj: Business Insider

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...