fbpx

Zveřejněno: 6. 6. 2017

Vědci z The Ohio State University zjistili, že po užití acetaminophenu (látka obsažená v často užívaném paralenu) se snižuje empatie. Tento lék totiž ovlivňuje nejen vnímání vlastní bolesti, ale také citlivost k utrpení druhých osob. Zároveň podle dřívějších studií potlačuje radost a soucit.

Autoři studie Dominic Mischkowski a Baldwin Way uskutečnili pokus s užitím acetaminophenu a zkoumali jeho vliv na empatii. Pokusné osoby rozdělili do dvou skupin. Jedna dostala acetaminophen a druhá pouze placebo. Obě skupiny měly následně za úkol přečíst několik příběhů, kde lidé zažívali různá trápení. Mezi historkami bylo například vyprávění o člověku, který se řízl do prstu, nebo o synovi, kterému zemřel otec. Poté měly ohodnotit bolest, kterou lidé v příběhu pociťovali, na stupnici 1-5. Zjistilo se, že osoby ve skupině, která dostala acetaminophen, ji hodnotily jako menší oproti druhé části. Tím ale pokusy neskončily.

paralen bolest shutterstock 370347296

Když vidíme bolest nebo ji sami prožíváme, aktivuje se v mozku stejné centrum, které acetaminophen tlumí.

Zkoumání soucitu

Další test byl již v reálné situaci, kdy pokusná osoba sledovala online hru tří lidí, se kterými se předtím letmo seznámila. Tito tři „herci“ byli ve skutečnosti pomocníci výzkumu. Během pečlivě promyšlené scénky dva z nich postupně vyloučili ze hry toho třetího. Následně se vědci ptali pokusné osoby, jaké si myslí, že vyřazený hráč zažíval pocity, a jak moc ho ranilo vyhození ze hry. Opět se potvrdilo, že osoby, které si vzaly acetaminophen, hodnotily pocity tohoto jedince jako méně bolestivé oproti ostatním osobám, které si látku nevzaly.

Pokus s hlukem

Nakonec proběhl ještě pokus s bolestivým podnětem v podobě velmi hlasitého nepříjemného zvuku. Ten byl na dobu několika sekund puštěn zkoumaným osobám, které měly následně ohodnotit na škále 1–10, jak moc nepříjemný jim byl. Pak byly požádány, aby si představily, jak moc protivný byl i pro další osoby. Když se pak porovnaly výsledky, zjistilo se, že skupinka s acetaminophenem hodnotila hluk jako méně nepříjemný jak pro ně, tak pro druhé osoby.

paralent bolest shutterstock 183938684

Acetaminophen je obsažen v těch nejrozšířenějších lécích na světě a denně do užívají miliony lidí, kteří jsou pak otupělejší vůči bolesti druhých a méně se radují.

Co se děje v mozku?

Již v roce 2004 byla provedena studie, ve které byl snímán mozek osoby ve chvíli, kdy zažívala bolest, a v okamžiku, kdy si pouze představovala utrpení druhých lidí. Z tohoto pokusu vyplynulo, že v obou případech se aktivovaly stejné části mozku. Je tedy pochopitelné, že pokud paralen a další léky obsahující acetaminophen ovlivňují vnímání vlastní bolesti, je zároveň ovlivněna i schopnost vcítit se do druhých. Podle dřívějších studií Baldwina Waye a jeho kolegů jdou vedlejší účinky této látky dokonce ještě dál – snižuje totiž i prožívanou radost.

52 milionů lidí se sníženou empatií

Acetaminophen je obsažen ve více než 600 lécích. V České republice je to například paralen, v USA je to tylenol. Není tedy překvapením, že každý týden jen v Americe užije lék obsahující acetaminophen kolem 52 milionů lidí. Není pochyb o tom, že vědci budou vedlejší účinky této látky zkoumat i nadále. Zároveň se autoři studie chtějí zaměřit na vedlejší účinky dalšího léku, který je často používán k mírnění bolesti – ibuprofenu.

 

Čtěte také:

Léky místo bonbónů. Skutečně potřebujeme jíst „brufeny“ na plata?

8 potravin, které očistí váš organismus od nikotinu

Proč ukousnutá ruka nebolí

Neutrácejte za prášky, kupte si obyčejnou kedlubnu

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...