fbpx

Zveřejněno: 1. 6. 2017

K nejčastějším lékům západní medicíny na ADHD syndrom patří methylfenidát. Ano – můžeme říct, že pomáhá korigovat pozornost, krotí impulzivitu a pomáhá se soustředěním. Jeho účinnost se udává na 70 až 90 %. Vedlejší účinky, mezi které patří nespavost, nechuť k jídlu i žaludeční potíže, však mohou narušit velkou část života nejen dítěte, ale i celé rodiny. Naštěstí existují i přírodní léčiva či jiné cesty ke zmírnění projevů tohoto syndromu.

Profesor Hiscock z University of Melbourne zjišťoval společně se svými kolegy, jaký vliv má na projevy ADHD správný spánkový režim. Osoby, které se zúčastnily výzkumu, rozdělil na dvě kategorie. Dětem z jedné skupiny se dostalo péče od psychologů, kteří jim a jejich rodičům pomáhali nastavit správný spánkový režim podle zásad spánkové hygieny. Dostalo se jim ponaučení o spánkových cyklech, o tom, že je vhodné chodit spát ve stejnou dobu, tři hodiny před spaním nepít nápoje s kofeinem, odstranit z pokoje všechna média, jako je televize, počítač apod. Po několika měsících výzkumníci zjistili, že tato opatření doopravdy zmírňují projevy ADHD syndromu, děti se lépe koncentrovaly a nebyly tak roztěkané jako ty z druhé skupiny. 

adhd shutterstock 357040109

Do dětského pokoje rušivé elementy, jako je televize nebo počítač, zkrátka nepatří.

Dieta, cvičení, příroda!

Sledování televize, hraní videoher a hodiny trávené prohlížením internetu nepatří mezi aktivity, které by podporovaly správný vývoj a pomáhaly dětem v koncentraci pozornosti. Podle výzkumu Russela Searighta a jeho kolegů pomáhá například jóga. Díky cvičení dechu a relaxaci může zmírnit některé projevy ADHD syndromu. Dobrý vliv na soustředění má i samotný pobyt v přírodě. Čemu by se naopak měl člověk s ADHD vyhnout, jsou některé druhy potravin, jako je fast food, tučné produkty, slazené brambůrky, tyčinky, a nápoje, jako jsou slazené limonády.

Psychoterapeutické cesty

Jedna z psychoterapeutických metod, které mohou pomoci, se nazývá EEG biofeedback – jde o trénink, kdy se dotyčný učí cíleně uvolnit napětí svého těla, soustředit se a lépe ovládat vlastní reakce. Tímto způsobem pak dokáže postupem času zlepšit svou pozornost a kontrolovat své impulzivní chování.

detska joga shutterstock 568917094

Projevy ADHD pomáhá zmírnit například jóga.

Podle Institutu neurofyziologické psychologie dále existuje tzv. INPP terapie, která staví svůj trénink na zjištění, že u dětí trpících ADHD často nevymizely některé novorozenecké reflexy. Tato skutečnost ovlivňuje vývoj jejich centrální nervové soustavy a má za následek, že dítě je přetížené vjemy, které jsou pro něj chaotické a obtížně zpracovatelné. Samo dítě pak působí nemotorným a neorganizovaným dojmem. INPP terapie se snaží pomocí nenáročného fyzického cvičení zopakovat vývojovou fázi, ve které došlo k narušení reflexů, a napravit způsobené škody. Výsledkem by mělo být vyladění centrální nervové soustavy a fungování těla tak, aby bylo vše v harmonii.

Přírodní extrakty

Extrakt z kůry jihofrancouzské borovice, tzv. pycnogenol, je přírodní doplněk výživy, který posiluje imunitní systém, zlepšuje krevní oběh, vizuomotorickou koordinaci a zmírňuje projevy hyperaktivity a impulzivity. Dále lze použít ženšen, který je znám především jako doplněk stravy zlepšující paměť. I osoby s ADHD však mohou profitovat z tohoto extraktu, pomáhá totiž krotit impulzivitu a zvyšuje schopnost koncentrace pozornosti. Méně známá je bakopa drobnolistá, která je hojně užívaná především na východě pro své příznivé účinky na lidský organismus. Zlepšuje koncentraci, pomáhá při nespavosti, a dokonce může fungovat i jako antidepresivum. Možností je tedy mnoho, stačí si jen vybrat.

Čtěte také: 

Díky skečnoutingu můžete v práci zvýšit pozornost podřízených až o 30 %

Proč je dobré dětem vyměnit traktor a Barbie za mandalu?

Co je lepší než psychoterapie? Relaxační tapety 

foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...