fbpx

Ucho je místem s velkým počtem akupunkturních bodů. Vystavujeme se tedy zdravotním rizikům, když své lalůčky propichujeme a zdobíme párem či větším množstvím náušnic?

Zveřejněno: 5. 3. 2023

Hodně maminek, které uvažují o nastřelení náušnic svým malým ratolestem, má pochybnosti o správnosti svého počínání. Nejsou si jisté, zdali nevhodně umístěné ozdoby nemohou soustavně dráždit některé akupunkturní body. Navíc samotné maminky takové šperky nosí a často rozmístěné po větší ploše ucha. Je to problém? Mnoho dětských ordinací dnes nabízí ve svých službách za poplatek i lokalizaci akupunkturních bodů a následné umístění náušnic do ouška dítěte bez rizika napíchnutí některého z nich. Ale je to vůbec potřeba?

propichnuti usi shutterstock 368093873

Mnoho dětských ordinací nabízí před propíchnutím uší i lokalizaci akupunkturních bodů.

Názory odborníků

Zeptáte-li se specializovaných lékařů, většinou vám řeknou, že se nemáte čeho bát. V uchu je opravdu mnoho akupunkturních bodů, ale ve středu ušního lalůčku, kam se tradičně náušnice umísťují, je pouze jeden – bod oka. Otázka je, jestli je jeho propíchnutí ke škodě či k užitku. Středověcí námořníci si údajně zlatými náušnicemi stimulovali právě toto místo pro lepší zrak. Jestli je to mýtus nebo ne, vám dnes už nikdo nepoví. Většina dalších akupunkturních bodů se nachází po obvodu boltce v horní části ucha na úplném okraji. Tam tedy není příliš vhodné náušnice umísťovat. Teoreticky tedy žádné riziko nehrozí. V praxi to ovšem vypadá tak, že co lékař, to jiný názor.

Pro náušnice

Podle odborníků na akupunkturu se akupunkturní body tvoří u dětí do tří let. Jestliže do té doby (ne dříve než v půl roce) necháte svým ratolestem propíchnout uši, bod by se měl logicky utvořit jinde než v místě vpichu. Takže se žádná energetická dráha nenaruší. Pokud se pro další šperk rozhoduje dospívající či dospělý, měl by se pro jistotu poradit s odborníkem. Ale jak tvrdil bývalý předseda České lékařské akupunkturistické společnosti ČLS JEP MUDr. Ladislav Fildán: „Neexistuje žádná studie, která by prokazovala poškození zdraví po jakémkoliv způsobu aplikace náušnic do ucha. Lze jen doporučit, aby se to provádělo za správných hygienických podmínek a esteticky dobře, tedy tak, aby jedna nebyla někde jinde než ta na druhé straně...“

propichnute ucho shutterstock 389756992

Jestliže se rozhodujete o dalších náušnicích v dospělosti, raději se poraďte s odborníkem.

Proti náušnicím

Názory nejsou jednotné ani mezi samotnými praktikujícími akupunkturisty. Někteří před náušnicemi (nejen špatně píchnutými) a veškerým propichováním těla důrazně varují právě kvůli narušení a ovlivnění energetických drah – meridiánů – a následnému působení na zdraví. A když už propichovat, tak jen od odborníka. Lékaři zabývající se alternativní medicínou vám při některých léčebných kúrách doporučí náušnice vyndat a nějakou dobu vůbec nenosit, a to i po uzdravení.

Pokud máte jakékoliv pochybnosti, od náušnic upusťte. A jestliže plánujete tyto ozdoby sobě nebo svým dětem dát, rozhodně nic nepokazíte, svěříte-li se do rukou odborníkům, kteří před nastřelením či propíchnutím určené části těla nejprve lokalizují akupunkturní body.

Související…

Akupunktura se netýká jen nás. Funguje i na domácí mazlíčky
Kateřina Hájková

zdroj: www.celostnimedicina.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...