fbpx

Zveřejněno: 27. 4. 2017

Oleje používáme běžně v kuchyni či v péči o pokožku. Ale co když jsou využitelné i jinak, než jsme zvyklí? Co znamená oil pulling a čím může být prospěšný našemu zdraví? 

Oil pulling je kloktání oleje či jeho převalování v ústech. Tato technika je známa několik tisíc let a považuje se za ajurvédský lék sloužící k detoxikaci těla. Pozitivní účinky by měly být vidět již na první pohled, a to vybělením zubů. Dalším pozitivem má být dle doktora Karachi, který oil pulling objevil, detoxikace celého organismu, zlepšení pleti, odstranění zánětů a zápachu z úst, zlepšení alergií, ekzémů, rovněž má pomáhat při onemocnění srdce, ledvin a nakonec při dlouhodobém provádění i u onkologických a řady dalších onemocnění.

oil pulling shutterstock 517992982

Jednou lžičkou oleje je možné nahradit různé doplňky stravy a dokonce i léky.

 

Jak kloktat?

Jedná se o převalování oleje v ústech po dobu 15-20 minut. Nejlepší efekt má ten extra panenský, za studena lisovaný kokosový, olivový, sezamový či slunečnicový. Jde o proces, kdy ráno, nejlépe nalačno po probuzení, nabereme lžičku oleje a vložíme ji do úst. Dále už postupujeme jako s klasickou ústní vodou. Po dvaceti minutách olej vyplivneme do sáčku a hodíme do koše. V případě kokosového oleje by měla mít tekutina konzistenci mléka, neměla by být nažloutlá, to by znamenalo nedostatečné proplachování dutiny ústní.

Ze začátku se může stát, že někomu bude nevolno, ale při dlouhodobém opakování oil pullingu lze očekávat příznivé účinky. U lidí, kteří neřeší svůj životní styl a zdraví, se většinou stává, že po 20 minutách výplachu vyplivnou velmi páchnoucí směs plnou toxinů a nečistot. Proto je doporučováno nepolykat olej v průběhu kloktání a po kúře si důkladně vypláchnout ústa vodou a kartáčkem bez pasty vyčistit zuby a jazyk.

oil pulling shutterstock 554469622

Problém se zubní hygienou? Než zaplatíte nehorázné sumy zubaři, zkuste kloktat olej.

Výplach pomohl i při bolesti hlavy

Moje zkušenosti s touto metodou jsou zajímavé, po prvním vyzkoušení, a to kokosovým olejem, jsem okamžitě zaznamenala bělejší zuby bez plaku. Rovněž jsem tuto činnost prováděla při bolestech hlavy a velmi mě překvapilo, že utrpení ustoupilo. Pocity nevolnosti jsem nezaznamenala a olej byl po výplachu čistý, bez zápachu. Nejspíš je to tím, že sama jsem zastáncem zdravé stravy a přiměřeného pohybu. Nejlepší na tom je, že výplach mohu provádět i během své ranní rutiny, například při oblékání nebo líčení se.

 

Čtěte také: 

Čtyři lžíce olivového oleje denně mohou ochránit vaše srdce

Další omyl v dietním jídelníčku potvrzen: Ananas tuky nespaluje

Čtyři tipy jak vařit zdravěji, které ani nepocítíte

 

foto: Shutterstock, zdroj: Oil Pulling

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...