fbpx


Zveřejněno: 3. 4. 2017

Citlivost na změny počasí, závratě, podrážděnost, bolest hlavy a – bez ohledu na množství spánku – nekonečná únava. To jsou nejčastější příznaky jarní únavy. Ale co to jarní únava vlastně je?

Jarní únava je stav projevující se malátností a vyčerpáním, který se tradičně objevuje od poloviny března do poloviny dubna. Nejedná se ovšem o nemoc – alespoň ne z medicínského hlediska – pouze o jev. Přesto tento stav podle průzkumu z roku 2007 zažilo více než 50 % Němců. 

Co způsobuje jarní únavu

Co za to může? Nevíme. Na vině může být SAD – sezónní afektivní porucha. Jak už jsme vysvětlili v článku Víc než počasí nás ovlivňuje lenost, SAD se může projevovat i opačně, než bychom očekávali. Když se zlepší počasí, některým lidem se může zhoršit nálada. Tento jev se u SADu projevuje v 10 % případů. Dalším důvodem mohou být jarní alergie, které se po klidné zimě dostávají ke slovu. Možná jste nevěděli, že ty mohou kromě kýchání, ucpaného nosu, potíží s dýcháním apod. způsobit i únavu a depresi, problémy s koncentrací, ovlivňují dokonce i hladinu vaší energie a spací návyky. 

jarni unava shutterstock 433892179

Zívání je nakažlivé, co když se tímto způsobem přenáší i jarní únava?

Biochemické mumbo jumbo

Na vině je nepochybně i nedostatek slunečního světla během zimy. 

„Nedostatek světla navozuje sklony k depresím a snižuje sexuální aktivitu. Důležitou roli tu hraje látka, které se přezdívá ‚hormon dobré nálady‘ – serotonin. Jeho nedostatek způsobuje změny nálad, může vyvolávat pocit deprese, bývá příčinou nervozity a agresivity, způsobuje nespavost,“ vysvětlila doktorka Lenka Řehořková z ordinace Paracelsium

Díky nedostatku serotoninu se v těle může snadno projevit melatonin – „hormon spánku“. Jak se začíná prodlužovat den, tělo produkuje i více endorfinů, testosteronu a estrogenu. Jednoduše řečeno, zažívá biochemické mumbo-jumbo, které nás může vyvést z rovnováhy. 

„Únava bývá důsledkem vyššího výskytu infekčních onemocnění v zimním období. Zvládnutí všech těch nachlazení, chřipek a dalších viróz klade velké nároky na imunitní systém a energetické rezervy organismu,“ dodala Lenka Řehořková. 

jarni unava shutterstock 173814428

Věděli jste, že jarní únava může způsobovat i deprese?

Jak s jarní únavou bojovat

S touto hrozbou se můžete utkat mnoha různými způsoby. První radou lékařky Lenky Řehořkové je posilovat svoji imunitu. „Člověk by se měl denně otužovat, může jednou týdně navštěvovat saunu, chodit včas spát, mít dost pohybu i sportu, konzumovat kvalitní pestrou stravu, dodržovat správný pitný režim, mít dostatek pohody doma a co nejméně stresu,“ vysvětlila Řehořková. 

Jak dodává, jarní únavě se můžete začít bránit už v zimě. Hlavně nepodléhat špatné náladě ze tmy a zimy. I zmrzlá krajina je příjemné místo k turistice nebo procházkám. 

„Vznik jarní únavy souvisí také se skladbou potravy, často charakterizovanou menším zastoupením ovoce a zeleniny, a tím i nedostatkem vitaminů a dalších přírodních látek. Výživa hraje velmi významnou (možná zásadní) roli v prevenci vzniku i v překonání již se projevující jarní únavy. Na pročištění organismu po dlouhé zimě se používaly již v minulosti bylinné čaje z listů břízy, natí mařinky vonné a dalších bylinek. Podobně se připravovala oblíbená májová bylinná vína, jindy se užívaly pitné kúry z březové mízy, čerpané navrtáváním stromů v době rašení,“ přibližuje Řehořková. 

Nemoc nebo ne, jarní únava existuje. Buďto jí můžete podlehnout a utápět se ve svém nepohodlí, nebo si zvolíte aktivnější přístup a překonáte ji. Bude to příjemnější pro vás i pro vaše okolí. 

  

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...