fbpx


Deprese je nemoc. Stejně jako nachlazení nebo chřipka. I zde tedy můžete vyzkoušet alternativu, než se začnete cpát prášky. Podle odborníků funguje zdravý životní styl. Jako prevence i jako řešení.

Zveřejněno: 6. 11. 2018

Každý má čas od času náladu pod psa. Úzkost a stres ale nejsou synonymem deprese. I když k ní mohou vést. Klíč k pochopení, zda někdo skutečně trpí depresí, tkví v existenci symptomů. Depresivní jedinci se obvykle svíravých pocitů úzkosti a marnosti života nemohou zbavit ani po dvou týdnech. Přidružuje se ztráta chuti k jídlu a s ní související úbytek hmotnosti, stejně jako potíže se spánkem, koncentrací, nerozhodností, extrémní únavou a nedostatkem energie.

Související…

Mobily vědí, kolik máme stresu a kdy hrozí deprese
Jan Handl

Běžné bývají myšlenky na bezcennost, obviňování se, na smrt, nebo dokonce sebevraždu. Zní to jako výňatek z hororového příběhu? Dobrá zpráva je, že tohle všechno lze správným přístupem včas zarazit. A vyřešit.

8 kroků pro zbavení se deprese

Cvičte

Během fyzické aktivity tělo uvolňuje endorfiny. Což podporuje růst nervových buněk. Pro zmírnění deprese a omezení užívání antidepresiv stačí pravidelně minimálně 30 minut denně. Výzkumy naznačují, že prospěšné mohou být i mírné formy cvičení, jako jsou lehké procházky nebo zahradničení.

Jezte zdravě

Mnohé průmyslově zpracované potraviny a dnes tolik oblíbené „rychlé občerstvení“ jsou typické vysokým obsahem trans-tuků, které mohou zvyšovat riziko vzniku deprese. Studie z univerzit v Navarra a Las Palmas na Kanárských ostrovech zjistila, že účastníci se zvýšenou konzumací trans-tuků měli až o 48 % vyšší riziko deprese ve srovnání s těmi, kteří je konzumovali výrazně méně. Místo trans-tuků proto zařaďte zdravé polynenasycené tuky, které najdete v rybách a rostlinných olejích.

Nespěte málo, ale ani moc

Je pochopitelné, že někteří lidé trpící depresí mohou mít kvůli stresu a úzkosti potíže se spánkem. Na druhé straně pro další, jinak vykazující stejné symptomy, může být obtížné ráno odolat pokušení nevyhrabat se z postele a zůstat o samotě se svým smutkem v temné místnosti se zataženými žaluziemi či závěsy. Proto je důležité spánek nezanedbávat, ale ani to s ním nepřehánět. Podle americké společnosti National Sleep Foundation se optimální doba spánku pro jednotlivce ve věkovém rozpětí 18–64 let pohybuje mezi 7 a 9 hodinami. Ne méně, ne více.

Naučte se zvládat stres

Některé věci se snadno řeknou, ale o poznání hůře provedou. Správa stresu mezi ně rozhodně patří. Ale když se chce, všechno jde. Snažte se vyhýbat negativním lidem nebo prostředím, které mohou stres vyvolat. Osvědčený postup: Najděte příjemnou relaxační aktivitu, která vám umožní uvolnit napětí a odpočinout si ode všeho a od všech. A najděte si na ni čas každý den. Běžte se projít, vyrazte na kolo, poseďte si u dobré knihy.

stress small

Cvičení pomůže nejen proti depresi, ale také proti stresu. A nemusíte chodit do fitka - obyčejné kliky můžete dělat kdekoliv.


Ventilujte

Nedržte pocity v sobě. Naučte se je účinně ventilovat. Pište si deník, popovídejte si s partnerem, rodinou nebo přáteli. Vykřičte svůj vztek. Vybijte ho. Běhejte, zajděte na fitbox, přeměňte jej na něco produktivního. Třeba vysávejte. Nebo malujte, pište příběhy, skládejte hudbu. Svěřte se. Nebuďte jako sopka nebo jako načasovaná bomba, která když vybuchne, vezme toho s sebou spoustu a zničí sebe i své okolí.

Zkuste bylinky

Existuje řada přírodních léků, které pomohou v boji s depresí. Třezalka tečkovaná je extrakt z květů, který je k dostání ve většině lékáren a obchodů se zdravou výživou. Může být užitečná pro zmírnění mírné až středně těžké deprese. Doplňky s dopaminem, jako je třeba L-Tyrosin, Rhodiola, Mucuna a L-theanin, mohou pomoci s motivací a schopností radovat se. Dopamin se v těle přirozeně uvolňuje, když se vám něco povede. Souvisí s dobrým pocitem a energií. Ale stejně jako tradiční léky mohou i přírodní doplňky vyvolat negativní vedlejší účinky. Proto než se pokusíte o jakoukoliv léčbu deprese s pomocí nějakých prostředků k užívání, poraďte se s lékařem.

Popovídejte si s odborníkem

Pokud vnímáte, že je toho na vás moc a všechno na vás padá, vyhledejte odbornou pomoc. Není to nic, za co byste se měli stydět. Berte to tak, že si jdete popovídat s někým, kdo rozumí tomu, co aktuálně prožíváte, a může vám poradit, jak z toho ven. Zeptejte se na doporučení vhodného specialisty, svého praktického lékaře, kamaráda, který má s něčím podobným zkušenosti, nebo zapátrejte na internetu. Jistě najdete někoho, kdo vám sedne a vyslechne vás.

Medikace

K překonání deprese lékaři někdy předepisují léky. Ty se nejčastěji používají k úpravě mozkových chemikálií (neurotransmiterů), které vedou k depresi. Nejběžnější jsou antidepresiva. Ta se dělí do několika tříd. Lékař by měl být schopen určit, která z nich bude vhodná přímo pro vás. Učiní to nejen na základě symptomů, ale i podle rodinné anamnézy. Nezapomeňte se zeptat na možné vedlejší účinky, pokud vás o nich nezpraví sám lékař.

Přiznejte si problém

Pokud vy nebo někdo z vašich blízkých trpí depresí, může být obtížné tyto stavy překonat. Prvním krokem k nápravě je rozpoznání projevů a připuštění si skutečnosti, že existuje problém. Je také důležité si uvědomit, že na léčbu deprese neexistuje jeden jediný prostředek, protože se liší od jedince k jedinci. Mluvte o svých pocitech a nebojte se svěřit. Sdílené utrpení je výrazně menší a snesitelnější již oním prostým faktem vzájemnosti.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...