fbpx


Malá mořská víla i Sněhurka upadly v nemilost. Předávají prý dětem špatné návyky.

Zveřejněno: 26. 10. 2018

Slavná Keira Knightley, sen mnoha mužů i žen, sice hraje v nové disneyovce Louskáček a čtyři říše nádhernou Půlnoční vílu, ale její dcera se ne vždycky může z pohádkových kreací radovat.

Související…

Patří Sněhurka k plotně? A zažalovala by Bella prince za sexuální obtěžování?
Markéta Pánková

V rozhovoru s Ellen DeGeneres vysvětlila třiatřicetiletá herečka, že například Popelku doma její děti nikdy neuvidí. Důvod? Způsob, jak se ve filmu chovají a jak jsou zobrazovány ženy. Princezna prostě jen čeká na bohatého chlapa, co ji zachrání. „To není správné. Má se samozřejmě zachránit sama,“ řekla Keira Knightley. 

S čarodějnicemi se mluví!

A dokonce i Malá mořská víla je pro tříletou Edie nevhodná. „Ta mě štve hrozně moc. Rozumíte, já tu pohádku mám moc ráda, písničky jsou skvělé, není ale správné, že se vzdá hlasu kvůli chlapovi.“ Keira má ve feministických věcech docela jasno: do nedávno vydané knihy Feministky nenosí růžovou a ostatní lži přispěla článkem o vlastním porodu. A feminismus má vliv i na její uměleckou tvorbu – v životopisném filmu Colette hraje hlavní roli spisovatelky Gabrielle Colette, kterou její manžel nutí, aby svá díla publikovala pod jeho jménem.

A Keira v tom není sama. Kristen Bell, která propůjčila svůj hlas Anně ve filmu Frozen, řekla, že klasické pohádky jako Sněhurka a sedm trpaslíků nesou nesprávné poselství pro mladé dívky. Pro časopis Parents uvedla, že své dcery, pětiletou Lincoln a tříletou Deltu, na některé věci v pohádkách upozorňuje a nabádá, aby si daly pozor.

Není trochu divné, že se Sněhurka čarodějnice vůbec nezeptá, proč vlastně má to jablko sníst?

„Pokaždé, když se dodíváme na Sněhurku, tak se holek zeptám: Nemyslíte si, že je trochu divné, že se Sněhurka té čarodějnice nezeptala, proč má vlastně to jablko sníst? Nebo kde to jablko vzala? Já bych si nikdy nic k jídlu od cizího člověka nevzala, vy ano? A když moje holky křičí: Nikdy! Tak si říkám, dělám to dobře.“

bell kristen 0360926219

Kristen Bell


Ve spánku ani pusu

Bell také zpochybnila film z roku 1937, protože princ políbí Sněhurku ve spánku. „Nemyslíte si, že je hloupé, když princ políbí Sněhurku a nezeptá se jí? Nemůžete přece někoho líbat jen tak, když spí!“ Jako správná máma čte také dětem knihy jejího dětství, které jsou podle ní často zastaralé. „Pamatuju si třeba na knížku, ve které pana Lišku srazí auto, z hlavy mu crčí krev a přes oči má nakreslené křížky. Vždycky si v takových chvílích říkám: nechápu, jak jsme mohli přežít osmdesátá léta!“

Gratulujeme k přežití. My zase nechápeme, jak jsme mohli přežít léta devadesátá. Ale to už je jiná kapitola.

 

 

foto: Profimedia, zdroj: Time

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...