fbpx

Stroj času? Sociální sítě jeden takový nabízejí. Na Twitteru je možné se snadno podívat jak vypadal váš Twitter před deseti lety. Co vámi sledovaní psali a řešili

Zveřejněno: 24. 6. 2018

Jaké by to bylo, kdybychom se mohli pomocí stroje času podívat do doby vzdálené roky v minulosti a studovat, jak se tehdy lidem žilo, co je zajímalo, trápilo, jaké se řešily zásadní otázky, z čeho se radovali?

Můžeme sledovat staré filmy a dokumenty, číst knihy, vstoupit do archívů novin a časopisů. Dobu vzdálenou jedno až dvě desetiletí dnes lze poměrně snadno sledovat i v digitální podobě, navíc v nebývalém rozsahu oproti období vzdálenému nějaké to století a více.

Digitální stopa na sociálních sítích

Sociální sítě jsou jedním z praktických příkladů archivu množství informací o době posledních dvou desetiletí. Facebook vznikl v roce 2004, rok po MySpace. Twitter o pár let později, úplně první sociální médium Six Degrees pak v roce 1997.

Fungující sociální sítě obsahují příspěvky uživatelů od samého počátku existence. Dnes můžete využít Twitter a podívat se, o čem lidé tweetovali (psali příspěvky) v době před deseti lety. Stačí mít účet a použít vyhledávání s určením časového období a pohledu na příspěvky těch, které sledujete. Stačí do vyhledávacího políčka napsat například “filter:follows until:2008-05-31 -filter:replies”

Sociální sítě jsou archívem informací o době posledních dvou desetiletí

Nebude to fungovat plně, v roce 2008 jste měli jiné sledované, někteří z nich už na Twitteru nejsou, jiné už možná nesledujete, některé z účtů už mezitím neexistují. Filtrování s určením času ale můžete využít i pro vyhledání příspěvků konkrétních účtů do určitého období.

Co se probíralo před deseti lety na Twitteru?

V květnu 2008 frčelo téma legální hudby online přes Grooveshark, Range Rover ukazoval prototyp auta na elektřinu, pomalu startovalo webové video, v sociálních sítích ještě existoval FriendFeed a řešilo se, že zlikviduje Twitter (a jak velký nesmysl to je). Ve světě mobilů jste mohli potkat Windows Mobile 6.1 a samozřejmě svět začínal ovlivňovat iPhone (na trh přišel v červnu 2007), padaly dohady o Mac tabletu. Oppo se věnovalo výrobě hudebního přehrávače.

Mobilní Internet byl tehdy dost v plenkách, Basecamp ještě neměl mobilní verzi a svět neřešil žádné migrační krize (a Česko už vůbec neřešilo neexistující migraci). Média ale psala, že Al Qaeda je nedaleko porážky v Iráku. Bob Dylan slavil 67. narozeniny a v chatovátcích bylo hitem Digsby, Trilian a Gtalk. Facebooku byl samozřejmě rok, takže se o něm nijak zvláště nepsalo, obzvlášť na Twitteru ne. Byť se spekulovalo o operačním systému od Facebooku.

Weboví uživatelé začali být před deseti lety více sebestřední a bezohlední. Tento trend sledujeme dodnes.

Dalo se ale narazit i na nějakou tu jistotu, třeba to, že Eurosong je přehlídka globálního nevkusu. Marek Prchal se dokoukal na Saw II a šel na chatě sekat dřevo a ve stejný den Steve Ballmer oznámil, že se Windows Vista prodávají dobře.

BBC konstatovalo, že se weboví uživatelé stávají více sebestřední a bezohlední – což byl pomalý začátek trendu, který sledujeme dodnes. K čemuž možná patří i to, že na web unikl děj finále čtvrté sezóny Ztracených. G8 bylo mimochodem ještě s osmičkou a v KOBE řešili klimatické změny a emise. No a v kinech byl Indiana Jones, schválně jestli tušíte, který to byl.

Svět se mění a my s ním

Pohled na deset let stará témata ukazuje to, jak hodně se svět změnil. Nakonec dnes má Twitter přes 300 milionů uživatel (Facebook přes dvě a půl miliardy) – deset let zpět měl Twitter 6 milionů uživatelů a Facebook zhruba 100 milionů. Výše zmíněný Friendster tehdy 52 milionů, hodně dlouho už neexistuje.

Související…

Twitter má 330 milionů uživatelů. A mění svět
Jan Marek

Sociální sítě ostatně tehdy také nebyly tak celosvětovým fenoménem jako nyní a málokdo by předpovídal, že o deset let později budou ovlivňovat světovou politiku, a běžné bude to, že až 30 procent účtů je falešných. Nakonec i Internet samotný byl podstatně menší, 1,5 miliardy uživatelů sice nebylo až tak málo, ale dnes jich je více než dvakrát tolik.

Rok 2008 byl vlastně dost zásadním pro další vývoj Internetu směrem do mobilní podoby. Revoluci způsobil tehdy ještě nenápadný iPhone a také Android, ale ten se objevil až v září 2008 a museli byste se tedy podívat na tweety od konce listopadu 2008 zpět. Ostatně, ve vyhledávání si můžete přímo určit i slova, která vás zajímají, třeba právě “Android”.






foto: Shutterstock, zdroj: The Next Web

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...