fbpx

Na náplavku se dá od středy 12. června zajít i za poznáním. Loď plná robotů a virtuální reality chce nalákat i rodiny s dětmi

Zveřejněno: 12. 6. 2019

Pražská náplavka je tradičně plná párty lodí a přitahuje pijany z celého města. Letos mezi nimi však zakotvila novinka. Na palubě lodi iQport sice najdete bar, pohodlná křesílka i bazének, v podpalubí se ale dějí úplně jiné věci. Děti, ale i dospělí se tam noří do hlubin vědy.

Na ploše větší než 700 metrů čtverečních se nachází bezmála stovka exponátů včetně velkého množství těch interaktivních. Loď je zakotvena za železničním mostem na Rašínově nábřeží a jde vlastně o úplně první zážitkový science park v Praze.  

iq 2828

Tančící robot iQman reaguje na příchozí


Možná proto, že jsem byla jedním z úplně prvních návštěvníků lodi, tak se mi dostalo vřelého přivítání hned u vstupu. Vřelého, ale ne lidského. Vítala mě obří hlava robota na obrazovce nad schody. Robot mě ujistil, že se budu dobře bavit a navíc že se toho prý spoustu naučím.  

Škola hrou

Lze se učit a zároveň se u toho bavit? V tom má kurátorka výstavy Simona Vitverová jasno. „Nejlépe jsou informace zapamatovatelné, pokud si je můžeme sami ověřit nebo vyzkoušet. Proto je velké množství našich exponátů interaktivních,“ říká.

O kus dál už čekali hned dva humanoidní roboti. Nejsou ale oba stejní, jeden z nich se živí především tancem a druhý raději mluví.

Po příchodu jsme si na rozcvičení hlavy vyzkoušeli několik hlavolamů, rébusů a optických klamů, které byly zapůjčeny z liberecké iQLANDIE. V další části nás čekal Vodní svět a replika kajuty potápějícího se Titaniku, symbolu námořních katastrof. Do ní si mohl každý vlézt a poznat, jak se lidé cítili, když šel parník ke dnu. Hned vedle si zájemci mohli vyzkoušet rýžovat zlato nebo vyrobit elektrickou energii.

iq port

Na lodi iQport najdete 700 metrů čtverečních vědy


O kus dál už čekali hned dva humanoidní roboti. Nejsou ale oba stejní, jeden z nich se živí především tancem a druhý raději mluví. A to dost věrohodně, odpovědět umí až na 250 otázek. Když jsem se ho ale zeptala, jestli kouří, řekl mi, že takovým lidským móresům nerozumí. Asi preferuje zdravý životní styl. Na samotném konci lodi je pak herna virtuální reality s pohybovými trenažery.

Od všeho něco

Co mě během návštěvy iQportu zaujalo, byl fakt, že se v něm najde snad úplně všechno, co se týče vědy a techniky. Živoucí roboti, nahrávací studio, mořské i geologické katastrofy, záhady světa a vesmíru, anatomie lidského těla, ekologická a energetická témata, virtuální realita nebo třeba i oživlý golem.

 

Dozvěděla jsem se, podle čeho se orientují včely, a vyzkoušela si vytáhnout střeva z figuríny člověka. Také jsem si pomocí speciální kamery zkusila, jak svět vidí lidé s různými vadami zraku, jako je třeba šedý zákal, tritanopie (neschopnost vnímat modrou barvu) nebo krátkozrakost. Zahrála jsem si na harfu s neviditelnými strunami a na elektrické bubny. Vyzkoušela jsem si uvádět počasí v televizi a proletět se letadlem. Tedy jenom ve virtuální realitě. Všechny atrakce jsou jednoduše a srozumitelně popsány tak, aby je pochopili i žáci základních škol. Park si ale dokážou užít i dospělí.

Science park iQport provozuje společnost BigMedia, která ve svém oboru stojí na špičce žebříčku v nabídce novinek a využívání nejmodernějších technologií. „Naší hlavní myšlenkou bylo přinést zábavní a edukační místo v jednom, které v Praze chybí,“ řekl jeden z iniciátorů projektu George Kisugite. A z toho, co jsem měla za tu chvilku možnost vyzkoušet, se to i povedlo.

Související…

Stresující parkování na letišti má vyřešit robot Stan
Jan Handl

foto: Tereza Hermochová a Tomáš Kaňok, zdroj: iQport

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...