fbpx

Co frčí na britských obrazovkách

Zveřejněno: 23. 1. 2018

Marka Vašuta mi ubili k smrti, teď jdou po Rodenovi. Zatímco mně je líto, že přicházím o české protagonisty, Angličanům je to buřt. Sledují nejnovější seriálový thriller McMafia a napjatě čekají, jak se vyvine příběh mladého Rusa, kterého odmala školili v nejdražších britských privátních školách.

 

Je sice bankéř (a tedy potenciální zločinec), ale má ideály a hodnoty gentlemana a stejně jako jeho anglická přítelkyně pevně věří v etický kapitalismus. Jenomže jeho ruský strýček Boris se pokusí sprovodit ze světa „byznysmena“ napojeného na ruskou výzvědnou službu a skončí s hrdlem proříznutým nožem na roztírání kaviáru. V našem anglicky rezervovaném hrdinovi najednou vzkypí ruská krev a prahne po pomstě. Ze dne na den se namočí do světa mafie, praní špinavých peněz, pašování drog…

Proč se mafii dobře daří

Není to špatná podívaná. Jak zvláštní – ještě nedávno byl svět luxusu a moci spojený s vysoce postavenými úředníky, diplomaty, v devadesátých letech vlna mamonu vynesla nahoru bankéře. Teď poněkud depresívně zjišťujeme, že dnes si zjevně na naší planetě bezkonkurenčně nejlíp žije mafie. Je jedno, jestli je to v Indii, Rusku, Čechách, Izraeli nebo Anglii.

Když byl premiérem Tony Blair, nařídil, ať se ruskými oligarchy, ruskou mafií v Londýně moc zblízka nikdo nezabývá. Stačilo, aby tito „byznysmeni“ vyplatili jednorázový poplatek milionu liber a mohli se tu usadit, koupit nemovitosti, zaparkovat milenky, koupit fotbalové stadiony a vzdělávat děti. Londýn jim bez váhání padnul k nohám.

Prvních dvacet let Angličané doufali, že všechno to bohatství se nějak zúročí, proteče i k nim. Bylo úžasné sledovat, jak panáčci, o jejichž krvavých praktikách psali statečně ruští novináři, v britském hlavním městě zářili na recepcích a byli vítání s úklonami v muzeích a na univerzitách, kterým dávali dary z majetku temně nabytém na divokém Východě. A britští politici se vozili ve Středomoří na jejich luxusních jachtách.

Hledá se scénárista

Propojení s politickými kruhy v McMafii citelně chybí. Představte si, s jak zábavným mega seriálem by nás mohl obdařit třeba takový Vladimír Mlynář! Býval šikovný novinář, zručný stylista, teď je to chlapák, který se z jednání na nejvyšší úrovni v Číně vrací s prezidentem Zemanem speciálem.

S Jelcinem by se sotva daly nasbírat lepší momenty. Jestli hrdinu naší doby potkáte, řekněte mu, že psaní pro Netflix mu přinese peníze i okamžitou slávu. V PPF má chudák jen to první…

foto: YouTube, zdroj: McMafia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...