fbpx

Zveřejněno: 19. 12. 2017

Už nějakou dobu cítím, že by mi pomohlo některé své životní rituály, postoje a návyky přehodnotit. Zasadit je více do současnosti. To, co jsem dělala před mateřskou dovolenou, již nelze beze zbytku uplatnit. V souvislosti s věkem a péčí o rodinu se také musím zamyslet nad efektivnějším využitím energie, jejíž dobíjení nejde zdaleka tak rychle jako před 20 lety. Navíc se s přechodem objevily deprese, které pouhou pevnou vůlí zřejmě opravdu nezvládnu. Jak z toho ven?

Mám k sobě určitý vztah, který se snažím vědomě posouvat k lepšímu. Přísná výchova v učitelské rodině, nedostatek zdravého ženského sebevědomí, rozpad předchozího manželství, smrt maminky, nádorové onemocnění, to vše mi v tom, abych se měla ráda bezpodmínečnou láskou a přijímala se taková, jaká jsem, moc nepomohlo.

 

shutterstock 407349148

Kouč vám může ukázat problém z té lepší stránky

Záleží na úhlu pohledu

Ušla jsem opravdu kus cesty a cítím se sama se sebou mnohem lépe než před 10 lety, kdy jsem díky rozvodu začala na sobě pracovat intenzivněji než kdy předtím. Bez toho bych dnes nebyla, kým jsem, neměla nádhernou rodinu. Nakonec se ukázalo, že na starém otřepaném rčení: „Všechno zlé je i k něčemu dobré,“ bych opravdu nic neměnila. Aneb jak říkala moje babička: „Každá mince má dvě strany. Záleží pouze na tobě, kterou si ji k sobě obrátíš.“ Ano, babi, vím. Ale někdy je to sakramentsky těžké!

Na té cestě mi pomohla klasická psychoterapie, rodinné konstelace, hypnóza, kranio-sakrální terapie, na nějakou dobu i antidepresiva. Vždy mi byl nablízku nějaký odborník, který mne danou metodou provázel.

Má kritéria pro kouče

Je čas udělat další krok. Najít někoho, kdo mi bude průvodcem, rádcem i kritikem, kdo mne povzbudí, až bude docházet motivace. Především však někdo, kdo má svoje odžité, a tomu, čím procházím, rozumí z vlastní zkušenosti. Autenticita je pro mne velmi důležitá, abych takovému člověku mohla důvěřovat. Bez důvěry bychom se totiž nehnuli z místa.

A tak jsem začala pátrat po ženě, starší nebo ve stejném věku, která se věnuje životnímu koučinku, lidsky mi „sedne“, má čas a její služby nejsou astronomicky drahé.

Opravdu tvrdý oříšek! Mnozí dobří koučové pracují často pro velké firmy, kdy se cena za hodinu koučinku pohybuje v horizontu několika tisíc korun.  Navíc vidím podstatný rozdíl mezi kariérním a životním poradenstvím.

img 2920

S paní Evou Krhovskou

Nová koučka – průvodkyně

Štěstí se na mne usmálo. Nemyslím, že v životě jsou náhody, a tak se jednou takovou „náhodou“ ke mně dostal kontakt na paní Evu Krhovskou.

Napoprvé jsem měla pocit, že se známe strašně dlouho. Čím mne paní Eva oslovila:

  • Je to kouč, ne psycholog. Rozdíl je pro mne zásadní. Jelikož mám možnost srovnání z předchozích let, je pro moji momentální situaci koučink mnohem vhodnější metodou osobního rozvoje. V psychoterapii je to právě psycholog nebo terapeut, který vám nabízí různá řešení, ze kterých vy si vybíráte a zaujímáte k nim postoje. Metoda psychoterapie je vhodnější pro těžší životní období, kdy díky depresi nejste schopni na sebe nahlížet konstruktivně. Nebo je vhodná pro typy, které raději pasivně vstřebávají informace, než aby je aktivně hledaly. V koučinku jste to vy, kdo hledá východiska. Kouč vás doprovází, abyste nesešel z cesty, a snaží se vás přimět hledat ta řešení, která jsou reálná a pro vás akceptovatelná. Pomáhá vám hledat vnitřní motivaci k dosažení cílů. Každý jsme nějaký, nikdo není lepší než ten druhý. Jen je důležité si uvědomit a připustit, která metoda je pro vás ta pravá. A hlavně to vyzkoušet!
  • Eva absolvovala Eriksson institut, věnuje se koučinku (převážně osobnostnímu) a také metodě NLP (neurolingvistické programování). Zní to divně, ale jak jsem pochopila, využívá se zde jedné vlastnosti mozku, a to té, že myslí jen pozitivně. Pozitivní myšlení lze vytvořit obrazem (vize), slovem (audio) nebo pohybem – posunem v čase (kinestetika), a tím dochází k nastavení mozku do jiné polohy.
  • Má racionální, technické uvažování – vystudovala ČVUT, má ráda čísla, přesto se přes finance dostala až k ezoterice a koučinku. Dnes má již osmiletou praxi a hodně odkoučovaných hodin.
  • Je to máma od rodiny, takže velmi dobře ví, jaké to je pečovat o ni a zároveň nezapomínat sama na sebe.
  • Má vztah k charitativním osvětovým projektům, takže mi je blízká svým hodnotovým žebříčkem. Myslím, že „páchat dobré skutky“ je od určitého věku životní nutnost.
  • Od konce mateřské pracovala samostatně, je na volné noze, a ví tedy, jak je těžké podnikat, starat se o rodinu, domácnost a nebýt přitom uzlíčkem nervů.

Navíc jsem se dozvěděla, že loni paní Eva zhubla úpravou jídelníčku 30 kg, takže má pro projekt Můj (k)Rok obzvlášť velké pochopení.

No a představte si!

Jako bonus navíc mi při první schůzce paní Eva vytvořila generalogický trojúhelník, který mi na místě interpretovala. Sedělo vše! PŘESNĚ.

Takže se na spolupráci těším o to více.

Kontakt:  Eva Krhovská  602 83 75 84

Má webové stránky, ty se nyní upravují a těším se, že se na nich dozvím nové věci.

foto: Alex Tran

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...