fbpx

Běžné nájmy ve městě vzrostly o 40 procent. Normální bydlení už nebylo možné sehnat

Zveřejněno: 8. 5. 2018

Během dovolené volíte ubytování v hotelech, nebo si raději hledáte nocleh u místních, kteří vám za příjemnou cenu pronajmou pokoj či celý byt. Jednou z nejznámějších firem, které sdílení bydlení zprostředkovává, je společnost Airbnb. Lidem na Mallorce, největším ostrově Baleár, však už došla trpělivost a od července 2018 zakáže pronajímání bytů turistům.

Hlavní město Baleárských ostrovů Palma de Mallorca povolí od července 2018 pouze pronájem v rodinných domech nebo chatách. Ovšem s výjimkou těch, které se nacházejí v chráněných krajinných oblastech, blízkosti letiště anebo v průmyslových zónách. Majitelé bytů přímo v Palmě mají každopádně smůlu. Nebudou moct pronajímat své apartmány turistům vůbec. Baleárská vláda přijala toto rozhodnutí poté, kdy podle řady studií a analýz vyšlo najevo, že nabídka neregulovaných turistických bytů mezi lety 2015 a 2017 stoupla o 50 %. Tedy až na 20 tisíc nabízených míst ve městě, přitom pouze 645 majitelů takto nabízených bytů vlastnilo licenci.

shutterstock 674036449

Turistů je na město moc. Obsazují i byty, kde by rádi žili místní lidé

Toto rozhodnutí zároveň způsobilo, že ve městě klesl prodej bytů. Řada lidí totiž skupovala nemovitosti v hlavním městě pouze proto, aby je mohli pronajímat je turistům. Výši jednoho měsíčního nájmu byli schopni vybrat za pár pronajatých dnů. A turisté byli ochotni platit jakoukoliv částku, která byla nižší než v tamních hotelech.

Chybí bydlení

Trendu Airbnb se obávala řada obyvatel města. Najít dlouhodobý pronájem bylo stále složitější a nájmy samozřejmě dražší. Bezmála polovinu (48 %) "turistických bytů" lidé nabízeli sedm až devět měsíců v roce. Bydlet tedy nebylo kde. „Existuje paralela mezi vývojem fenoménu prázdninových bytů a nárůstem cen nájemních bytů,“ potvrdil zástupce starosty Palmy José Hila. Ceny pronájmů bytů se v posledních letech zvýšily o 40 %, což Palmu posunulo na druhé místo za Barcelonou, která má nejvyšší nájmy ve Španělsku.

mallorca palma

Komplex bytových domů u přístavu v Palmě. Město chce, aby se do bytů vrátili jeho obyvatelé

Turistický pronájem však s sebou přinesl i další nevýhody. A to především hluk neohleduplných turistů, který ještě více komplikoval život místním. Počet stížností z roku 2014 stoupl ze 42 na 192 v roce 2017. Starosta Palmy Antoni Noguera je přesvědčen, že toto "průkopnické opatření" bude inspirovat i další města. „Všechna evropská města se kvůli tomuto trendu přeměňují každý den. Vše se přizpůsobuje turistům. S tím je však třeba něco dělat a nastavit řád,“ uzavírá jeho zástupce José Hila.

foto: Shutterstock, zdroj: El País

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...