fbpx

Má sto metrů a napájí ji slunce. Pokud se experiment povede, postaví se nová a ještě pětkrát větší

Zveřejněno: 13. 4. 2018

Snižování množství denní produkce emisí by jistě bylo největším přínosem k čistší atmosféře. Jenže ono to jde pomalu. A tak se v oblastech, kde se vytváří masivní množství smogu, hledá co nejefektivnější způsob čištění emisemi již zamořeného ovzduší. Snaha o vytvoření největší čističky vzduchu se před dvěma lety v Rotterdamu proměnila v sedmimetrovou věž, která měla za hodinu vyčistit 30 tisíc kubických metrů vzduchu. Jeden z modelů věže už stojí i v Pekingu. Čína je na tom s ovzduším ale daleko hůř než Holandsko, a tak museli tamní inženýři vymyslet plán mnohem větších rozměrů.

Vědci z čínského Institutu pro životní prostředí a Čínské akademie věd postavili doposud největší čističku vzduchu na světě. Experimentální věž má výšku přes 100 metrů a spolu s dalšími částmi stroje zaujímá 2 480 metrů čtverečních. Je navržena tak, aby zlepšila kvalitu ovzduší ve městě Si-an v severozápadní Číně, kde standardy pravidelně překračují limity stanovené Světovou zdravotnickou organizací.

Související…

Čína vyřadila z provozu 40 % továren nesplňujících emisní normy
Radek Chlup

Věž je vlastně rozsáhlý čisticí systém podporovaný solární technikou. Obsahuje řadu speciálně upravených skleníků umístěných ve spodní části, které nasávají znečištěný vzduch a pomocí sluneční energie ho ohřejí. Vzduch pak stoupá přes vrstvy čisticích filtrů a nakonec se uvolní zpět do atmosféry. Zařízení může filtrovat jemné částice včetně oxidu dusíku a oxidu siřičitého.

smogfreepoland3

Holandské čističky vzduchu fungují už po celém světě. Tato je z Polska

Smog Free

Experiment je podobný projektu Smog Free, který vytvořil holandský umělec Daan Roosegaarde v roce 2016 jako prostředek k čištění vzduchu v centru Pekingu. Sedm metrů vysoká věž odsávala znečištěný vzduch a čistila jej na nanoúrovni. Za hodinu měla vyčistit až 30 tisíc krychlových metrů jemného smogu. Podobná věž by však v Číně nebyla dlouhodobě udržitelná. Musí být totiž plně napájena elektřinou a ta v Číně většinou pochází z tepelných elektráren. Proto věž, která je projektem Čínské akademie věd, napájena elektrickou energií být nemusí. A to především právě díky oněm skleníkům, které věž využívá k ohřevu vzduchu sluneční energií.

Pokud se pozitivní výsledky potvrdí, tak mají čínští vědci další plán. Postavit mnohem větší verzi čističky, která bude dosahovat výšky 500 metrů.

Vedoucí výzkumník Cchao Ťün-ťi tvrdí, že čistička je schopná produkovat víc než 10 milionů krychlových metrů čistého vzduchu denně a dodává, že v těžce znečištěných dnech se ve městě objem smogu v ovzduší snižuje na „mírné hladiny“. Tým vědců díky monitorovacím stanicím v okolí zjistil, že hladiny jemných částic v ovzduší, které jsou považovány za velmi škodlivé, klesly v porovnání s průměrem o 15 procent.

Kyslíková propaganda?

Podle listu South China Morning Post město skutečně zaznamenalo znatelné zlepšení kvality ovzduší, a to na ploše 10 kilometrů čtverečních v okolí čističky. Ovšem pocity obyvatel žijících v testované oblasti jsou smíšené. Někteří tvrdí, že si žádného rozdílu v kvalitě ovzduší nevšimli, zatímco jiní říkají, že zlepšení je patrné.

Čistička je v současné době stále v testovacím režimu, aby se zjistilo, zda skutečně může efektivně zlepšit kvalitu ovzduší. Komplexní vyhodnocení výkonnosti věže se očekává během letošního roku. Pokud se pozitivní výsledky potvrdí, tak mají čínští vědci další plán. Postavit mnohem větší verzi čističky, která bude dosahovat výšky 500 metrů a bude mít 200 skleníků, které budou pokrývat asi 30 kilometrů čtverečních. Předpokládá se, že věž této velikosti by mohla vyčistit vzduch pro celé menší město.

foto: Shutterstock, zdroj: South China Morning Post

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...