fbpx

Královnou krásy thajské soutěže se stala Vietnamec Dalších 13 fotografií v galerii
Královnou krásy Miss International 2018 se stal vietnamec Nguyen Huong Giang.

Editor Flowee si po svých cestách Thajskem všímá toho, jak budhismus umožňuje přijímat transsexualitu

Zveřejněno: 17. 3. 2018

Náš recepční Jessica z kempu Siam Bay na ostrově Ko Chang s prsy velikosti číslo dva a hlasem podobným mému mě zaujal natolik, že jsem se začal zajímat o thajskou transsexuální menšinu. A shodou okolností proběhl minulý víkend v letovisku Pattaya už 14. ročník soutěže Miss International Queen. Zvítězil Vietnamec Nguyen Huong Giang.

Vítěz, jenž hrdě zastupoval svou zemi v rudých šatech, porazil šestadvacet soutěžících, kteří pocházeli ze zemí od Mongolska až po Mexiko. Na druhém místě skončila "královna" z Austrálie a třetí se umístil reprezentant Thajska.

Soutěž je sice napínavá, ale, jak říkají sami soutěžící, nabízí také příležitosti pro kamarádství mezi trans ženami, které pocházejí z různých kulturních prostředí a zažívají podobné příběhy s diskriminací. "Je to poprvé, co jsem na takovém festivalu, který je skutečnou přehlídkou pro všechny transsexuálky na celém světě," říká soutěžící Nitasha Biswasová z Indie.

Trans Thajsko 

Thajsko je tradičně LGBT komunitám velmi otevřené a transsexualita je zde přijímána bez větších rozpaků. Vietnam jde v tomto trendu podobným směrem, i když jako socialistická země zažívá různá omezení. Méně rozvinutá a o to méně vstřícná k sexuálním menšinám je sousední Barma.

Čtěte také:

Z Thajska se stalo nové Chorvatsko. Vy tam ještě nejste?

Thajsko má velkou a také viditelnou populaci transsexuálů a je jednou z nejlepších destinací pro operace vedoucí ke změně pohlaví. I když zde panuje poměrně otevřený přístup k této komunitě, i thajští transsexuálové mají v některých oblastech například těžší sehnat zaměstnání. Hodně pracují v zábavním a cestovním průmyslu, tak jako naše recepční Jessica.

Za ladyboys jsou v Thajsku označováni buď transvestiti, kteří se prostě jen oblékají pro potěšení jako ženy, ale jsou to také chlapci, kteří si nechávají voperovat prsní implantáty, a když na to mají, nechávají si změnit i pohlaví.

 

Byl jsem žena

Tradice transgender komunity v Thajsku sahá až do 14. století, kdy ji zaznamenali Evropané. Přerušil ji ale vliv západních zemí a křesťanství. Homosexualita zde byla od 19. století dokonce trestána. To se změnilo teprve po druhé světové válce.

Homosexualita zde byla dekriminalizována až v roce 1956.  Přesto i v Thajsku stále existují předsudky a země komunitu zcela nepodporuje. V roce 2007 byla zamítnuta změna v ústavě, která by lidem po změně pohlaví dopřála i novou identitu. Země neuznáná ani jejich sňatky. Abychom ale nebyli na thajské zákonodárce zase tak přísní, jsou tu určité pokroky i z této strany. V roce 2015 byl přijat zákon o rovnosti pohlaví, ať už jakéhokoli u kohokoli. 

Mnoho buddhistů je totiž přesvědčených, že trans komunita musí platit za své hříchy ve svých minulých životech. A proto jim fandí, aby se očistili.

Proč je v Thajsku tolik transgenderů a homosexuálů, když jim stát zase až tak nepřeje jako třeba u nás či v dalších evropských městech? Klíčovou roli zde hraje náboženství. Více než 95 % Thajců praktikuje takzvaný théraváda buddhismus, který vítá tuto komunitu s otevřenou náručí. Mnoho buddhistů je totiž přesvědčených, že trans komunita musí platit za své hříchy ve svých minulých životech. A proto jim fandí, aby se očistili.

Čtěte také:

Jak si v Thajsku užívám krizi středního věku
Z Thajska se stalo nové Chorvatsko. Vy tam ještě nejste?
V Thajsku se nachází jedna z nejvyšších restaurací na světě
Fotosérie: Pět míst v Asii, kam se určitě vrátím

Sami ladyboys jsou zase přesvědčení, že byli v minulých životech ženami. I když tedy komunitě nevychází vstříc stát prostřednictvím zákonů ani konzervativní venkov, vychází jí vstříc většinová populace. Celé ulice Bangkoku, jež jsou věnované transgender komunitě, jsou lákadlem pro návštěvníky z celého světa. Mimochodem, Thajci moc nedávají na veřejnosti na odiv lásku v partnerství a ve vztazích. Transgender komunita je výjimkou, což je vidět i na jiných ulicích než na těch "jejich". 

Mekka operací

Nemocnice v Bangkoku v dnešní době provádějí týdně dvě až 
tři operace, které se týkají změn pohlaví. Za posledních třicet let 
místní lékaři učinili přibližně 3 500 takovýchto operačních zákroků. Pacienti neprocházejí žádnými zásadními psychologickými 
a dalšími testy jako například u nás. K operaci stačí, pokud jim 
je alespoň osmnáct let a mají k ní svolení rodičů. Od dvaceti let už dobrozdání rodičů nepotřebují.

Ti, kteří se chystají na cestu a identifikují se jako LGBT (nebo cokoli jiného "jiného"), rádi uslyší, že v Bangkokuje pro tuto komunitu připraveno mnoho příležitostí pro noční život. Jeden z největších homosexuálních klubů v Asii je DJ Station, který přináší extravagantní kabaretní show.

 

foto: The Nation/AFP, Profimedia, zdroj: The Nation

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...