fbpx

Opatření může snížit emise o 9 % a zbrzdit globální oteplování

Zveřejněno: 21. 2. 2018

Čínská vláda v roce 2016 představila výživová doporučení (China Dietary Guidelines for Chinese Citizens), která mají za cíl podpořit zdravou a vyváženou stravu Číňanů. Doporučení například zmiňují snížení konzumace oleje, soli, cukru, alkoholu a masa. Právě otázka snížení spotřeby masa v Číně o 50 % se stala velmi diskutovanou. Bojovníci na poli klimatu jásají, že by tohle doporučení mělo potenciál snížit emise Číny o 9 % a pomoci v boji proti globálnímu oteplování.

Světoví ekologové zároveň tvrdí, že nová doporučení, která se týkají hlavně spotřeby masa, mohou zachránit i půdu a vodní zdroje. Předchozí směrnice, kterou vláda vydala v roce 2007, přitom doporučovala horní hranici spotřeby masa 50 gramů denně, nová pravidla snižují její denní hodnotu na 40 gramů.

Masa jedí Číňané dvakrát tolik

Pokyny obecně doporučují omezení spotřeby masa, drůbeže, ryb a mléčných výrobků na 200 gramů denně. Skutečným problémem je, že průměrná spotřeba masa v Číně je stále vyšší, než doporučuje deset let stará směrnice. Podle organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) spotřeba masa a mléčných výrobků v Číně stále dosahuje v průměru více než 300 gramů denně, a očekávalo se, že tato hodnota bude v příštích několika desetiletích narůstat. Jen masa sní v zemi jeden obyvatel průměrně 62 kilogramů za rok. Současné doporučení má konzumaci omezit na něco málo přes 27 kilogramů.

Pokud by se takového snížení skutečně dosáhlo, mohlo by to být zásadní výhrou pro životní prostředí. Zemědělství je totiž jedním z primárních přispěvatelů k celosvětovým emisím skleníkových plynů, většinou ve formě metanu a oxidu dusného. Při započítání lesnictví a dalších změn ve využívání půdy může odvětví zemědělství představovat až čtvrtinu celosvětových emisí skleníkových plynů. Studie naznačují, že pokud chceme splnit naše globální cíle v oblasti klimatu na základě Pařížské dohody, musí emise zemědělských podniků do roku 2030 klesnout o miliardy tun ročně.

Masný průmysl, a zejména produkce hovězího masa, je jedním z největších viníků. Kromě velkého množství půdy, vody a potravin, které jsou potřeba pro chov hospodářských zvířat, je hovězí dobytek nechvalně známý tím, že do atmosféry vypouští velké množství methanu. Také se ví, že hovězí dobytek je hlavním přispěvatelem k odlesňování, což vede k nárůstu celosvětových emisí uhlíku.

shutterstock 406875322

Vepřové vede hlavně v pouličním prodeji a také na čínském venkově

Rostlinná strava: až o 70 % skleníkových plynů méně

Světový institut pro životní prostředí zveřejnil zprávu o změnách ve využívání půdy a o snižování emisí skleníkových plynů, které by mohly doprovodit změny, jež by lidé ve stravování učinili. Výzkumníci z Oxfordské univerzity publikovali dokument, který naznačuje, že celosvětová strava založená na rostlinách by mohla snížit emise skleníkových plynů souvisejících s potravou o 29 až 70 procent.

Vedoucí autor tohoto dokumentu Marco Springmann z Oxfordské univerzity poznamenal, že takové změny jen v samotné Číně by mohly mít pozitivní dopady na lidské zdraví a životní prostředí. Podle jeho výzkumu by snížení průměrné spotřeby červeného masa v Číně zhruba o 100 gramů za den mohlo v roce 2050 pomoci odvrátit 2,2 milionu úmrtí a snížit emise skleníkových plynů o více než miliardu tun.

Zda nová doporučení čínské vlády mohou skutečně přinést takové změny, je však otázkou. Vzhledem k tomu, že směrnice z roku 2007 nijak dramaticky nezměnila situaci a průměrná spotřeba masa zůstala v Číně stále vysoká, je pravděpodobně potřeba ze strany čínského vedení ještě více tlačit, aby spotřebitelé výživová doporučení akceptovali.

Čtěte také:

Proč si na Nový čínský rok singles v Číně pořizují falešné partnery
V Číně nepotřebují peníze ani karty, mají aplikaci WeChat

Čínské šestinedělí: Proč si matky nemyjí vlasy a nečistí zuby?
Záchrana před zimou a nemocemi: Jak zní babské rady v Číně?

Springmann například naznačil, že dobrým krokem vpřed by bylo výslovně zdůraznit udržitelnost a environmentální dopady spotřeby potravin. Tento přístup byl použit ve státech, jako jsou například Brazílie, Německo, Švédsko i USA, a je to strategie, kterou společnost WildAid nyní využívá ve spolupráci s Čínskou výživovou společností, jež nová doporučení sestavila.

„Společnost WildAid se nepodílela na tvorbě pokynů, ale podílí se na jejich propagaci,“ říká Matt Grager z klimatického programu WildAid. Dodává, že společnost WildAid a Čínská výživová společnost spolupracují na produkci billboardů s celebritami a dalšími veřejnými osobami, které propagují klíčové zprávy z nových výživových pokynů.

Zaměření na Čínu je důležité proto, že v zemi žije obrovská populace a zároveň jde o jednoho z největších přispěvatelů globálních emisí skleníkových plynů. Faktem však zůstává, že průměrná spotřeba masa na obyvatele v jiných zemích, zejména v USA, je ještě vyšší. Zatímco úsilí v Číně je krokem vpřed a ekologové jsou v tomto případě optimističtí, globální změny v zemědělství budou vyžadovat úsilí zemí celého světa.

Jak to berou Číňané

Těžko říci, do jaké míry budou kampaně za snížení konzumace masa úspěšné. Na severu a západě Číny se nachází mnoho oblastí, které neumožňují pěstování zeleniny, ale maso a mléčné výrobky jsou zde nejdůležitější složkou potravy. Maso je také nedělitelnou součástí některých tradičních čínských jídel a při rodinné večeři nebo jiné speciální příležitosti prostě nesmí chybět.

Před deseti lety stále fungovalo na jihu Číny nepsané pravidlo, že na stole musí být čtyři druhy masa: červené maso, drůbež, ryba a mořské plody, aby byl host dostatečně uctěn. Dnes už se od této tradice upouští, a třebaže masová jídla musí být stále zastoupena, především kvůli požadavkům starší generace, objednává se mnohem více jídel zeleninových. Trendem se stávají nová a netradiční zeleninová jídla, například i saláty, které nemají v Číně vůbec žádnou tradici a jdou naprosto proti proudu čínské tradiční medicíny.

Kampaně se ale poměrně rychle dostávají do povědomí Číňanů, mnoho restaurací mění složení nabízených jídel, a dokonce vznikají nové vegetariánské restaurace. Čínská vláda navíc ke snížení spotřeby využívá velmi efektivní prostředek, kterým je velice znatelné zdražení masa.

foto: Shutterstock, zdroj: WashingtonPost

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...