fbpx

Dospívající vždy ignorovali své rodiče. V dnešní době to dělají tak, že se dívají do smartphonu, a už i jim samotným to vadí.

Zveřejněno: 7. 9. 2018

Více než polovina teenagerů si myslí, že to s těmi mobily trochu přehání. A čím starší, tím víc si to uvědomují. Čtvrtina teenagerů dokonce přiznává, že jsou bez telefonu osamělí a znervózňuje je, když ho třeba někde zapomenou. A dívky jsou na tom ještě hůř, mají k úzkosti výrazně vyšší sklony než chlapci.

Související…

Lidé se zbavují závislosti na smartphonech. Roste prodej hloupých telefonů
Jan Handl
 

To, kolik času trávíme s mobilem, to, jak jsme na něm závislí, začalo zajímat technologické společnosti, jejichž finanční příjmy s tím souvisí. Nemusí to být vždy tak, že by nás Google, Facebook nebo Apple chtěly stáhnout z kůže (alespoň ne úplně). Vyvinuly totiž aplikace, které mají lidem pomoci omezit čas strávený na mobilních zařízeních. Ovšem žádný přesvědčivý průzkum, který by potvrdil účinnost daných aplikací, jaksi neexistuje. Výsledkem je, že máme k dispozici údaj o tom, kolik hodin jsme na mobilu strávili, a můžeme si časově omezit používání aplikací – a na jeden klik můžeme tato omezení zase zrušit. Stačí k uvědomění si problému to, že budeme vědět, kolik hodin denně mobilní telefon využíváme?

Výzkum v číslech

Lékaři a další odborníci se obávají, že telefony, tablety a další zařízení mohou ovlivnit vše od kognitivních po sociální dovednosti. Studie Pew Research Center je poslední ze série zjišťování údajů o používání mobilních zařízení, zaměřených na mladé lidi ve věku od 13 do 17 let. Zkoumala 743 dospívajících a 1058 rodičů ve Spojených státech amerických. Dvě třetiny rodičů vyjádřily znepokojení nad tím, jak jejich děti používají svá zařízení. Více než polovina z nich se uchýlila k různým omezením korigujícím teenagerům používání mobilů.

Tři ze čtyř dospívajících oznámili, že zkontrolují své telefony, jakmile se probudí, a 45 % uvedlo, že jsou online téměř nepřetržitě

95 % dospívajících ve Spojených státech má nyní chytré telefony, to je nárůst o 20 % od roku 2015. Závislost na mobilech se začíná projevovat hned ráno – tři ze čtyř dospívajících oznámili, že zkontrolují své telefony, jakmile se probudí, a 45 % uvedlo, že jsou online téměř nepřetržitě: hrají hry a kontrolují sociální média. Více než polovina má pocit, že musí okamžitě odpovědět na zprávy či komentáře.

Mobily do skříně

Škola pro ně pak paradoxně znamená oddych. Pouze 31 % teenagerů uvedlo, že jejich telefony odvádějí pozornost ve třídě během výuky – to může být proto, že mnoho škol používání mobilů při výuce přísně reguluje. A dobrá zpráva: teenageři si problém uvědomují a snaží se ho řešit. Více než polovina dospívajících respondentů uvedla, že snižuje screen time, čas strávený u jakékoliv obrazovky. I rodiče sami připouštějí, že tráví s telefony mnoho času, a polovina dospívajících v průzkumu uvedla, že jejich rodiče jsou příliš často rozptýleni vlastními telefony, což bere čas pro osobní rozhovory. 

Takže co, dáme si všichni #denoffline

foto: Shutterstock, zdroj: CNN

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...