fbpx

Pokud jste muž, měly by vaše dolní končetiny tvořit plus minus polovinu výšky. Pak to budete mít u žen dobré

Zveřejněno: 2. 6. 2018

Řada studií se již desetiletí snaží přijít na to, jaké typy mužů shledávají ženy atraktivními. Některé se zaměřují na hladinu testosteronu, jiné studují symetrii obličeje, poslední dobou se přikládá největší váha postavám. Zjistilo se například, že široká ramena a úzké boky jsou mnohem preferovanějším znakem než opačný poměr, bez ohledu na další tělesné znaky.

Související…

Proč si atraktivní člověk nedokáže najít partnera?
Kamila Steinbachová

Časopis Královské společnosti pro podporu věd v Británii Royal Society Open Science nyní přišel v tomto mužském ohledu a v ženském pohledu se zásadním zjištěním. Ženy se nenechávají strhnout samotnou výškou sledovaného objektu. Nezajímá je nijak zvláště ani délka jeho paží. Naprosto rozhodujícím faktorem pro ně je naopak to, aby se délka mužových nohou co nejvíce blížila polovině jeho celkové výšky.

Devět tisíc vojáků

Royal Society Open Science přišel při svém výzkumu s převratnou novinkou. Využil snímků celkem devíti tisíc příslušníků amerických vojenských složek, kteří se nechávají fotografovat v pozici typické pro anatomické učebnice. Převedl fotografie do 3D počítačových modelů a prezentoval je v šedých odstínech. Tím se údajně vyhnul pastím dřívějších výzkumů – ty operovaly buď s příliš hrubými nákresy, anebo používaly fotografie, které sváděly pozornost k jiným detailům dané osoby (například k etnicitě, pigmentu atd.).

Osm stovek heterosexuálních respondentek dalo jasně najevo, že prostě nemají rády, když má muž moc krátké či dlouhé nohy v poměru k celé postavě.

Výsledek je údajně ohromující. Osm stovek heterosexuálních respondentek dalo jasně najevo, že prostě nemají rády, když má muž moc krátké či dlouhé nohy v poměru k celé postavě, ať už je jeho výška či délka paží jakákoli. Jisté je zatím jen to, že si takovou proporci evolučně zafixovaly jako důkaz jeho zdraví a schopnost otce postarat se o rodinu. Více budou muset prokázat následné výzkumy. Otázka je, je-li tedy délka nohou onou magickou formulkou, po níž se léta pátrá.

foto: Shutterstock, zdroj: Sciencemag

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...