fbpx

Výzkumníci budou naléhat na agentury, aby doporučovaly úklidovým firmám čisticí prostředky bez chemikálií

Zveřejněno: 28. 5. 2018

Pokud vás budou rodiče, manželka, manžel, nebo dokonce vaše děti nutit k častým úklidům, nedejte se. Svoji nečinnost, které už nikdo nemůže říkat lenost, nyní můžete přímo vědecky obhájit. Časté smejčení s běžnými čisticími prostředky škodí zdraví.

Související…

Jak si čistit zuby a nezničit přitom planetu
Vojtěch Žák

Alespoň to potvrzují výsledky výzkumu zveřejněného v American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Ten totiž odhalil, že úklid chemickými čisticími prostředky devastuje naše plíce obdobně jako náruživé kouření.

Šůrovat, nebo si zapálit

Výzkumníci z norské Univerzity v Bergenu navázali na studie, které prokázaly negativní vliv vdechování částic čisticích prostředků na průběh astmatu. Analyzovali údaje o zdravotním stavu u 6 235 dobrovolníků, jejichž průměrný věk byl při zahájení studie 34 let. Sledování probíhalo dalších 20 let.

Dle výzkumníků je pokles funkce plic zapříčiněn podrážděním, které většina čisticích chemikálií způsobuje na sliznicích dýchacích cest.

„Zatímco krátkodobé účinky chemických čisticích prostředků na astmatické onemocnění jsou dobře prozkoumány, nemáme dostatek informací o jejich dlouhodobém dopadu. Jelikož respirace těchto chemikálií způsobuje drobná poškození na dýchacích cestách, předpokládali jsme, že jejich trvalé působení urychlí pokles plicních funkcí, ke kterým dochází věkem,“ uvádí autorka studie Dr. Cecile Svanesová.

Rizikové povolání

Tato neblahá očekávání se skutečně potvrdila, a to zejména u profesionálních uklízeček, které při své každodenní práci užívaly čisticí prostředky ve spreji. U nich se v porovnání s kontrolní skupinou žen v obdobné fyzické kondici každým rokem snižovala nejen celková kapacita plic, ale i množství vzduchu v plicích, které byly ženy při měření schopny vdechnout nebo vydechnout. Dle výzkumníků je pokles funkce plic zapříčiněn podrážděním, které většina čisticích chemikálií způsobuje na sliznicích dýchacích cest. V průběhu času tak dochází k trvalým změnám, které mohou ohrožovat zdraví i život jedince.

plice koureni

U mužů-uklízečů nebylo takové poškození plic zjištěno, zřejmě neuklízejí tak vehementně jako ženy

Studie odhalila ještě jeden zajímavý fakt. V takto širokém vzorku se mezi účastníky našli i uklízeči-muži. Jejich plíce však nebyly vlivem chemikálií natolik poškozeny jako plíce žen. Podle výzkumníků tento jev pravděpodobně způsobuje jediný rozdíl, a to s jakou vervou se muži a ženy do úklidu vrhají. 

Přírodní úklid?

Podle výzkumníků mají výsledky jejich studie posloužit jako podklad pro prosazení plánovaných změn institucemi veřejného zdraví. Ty by měly do budoucna dbát na užívání čisticích prostředků na "čistě" přírodní bázi, a to zejména úklidovými agenturami.

Ulevit svým plícím i životnímu prostředí však můžete i při poklízení doma. Voda, ocet, jedlá soda a citronová šťáva v různém poměru totiž s přehledem nahradí všechny chemikálie.

foto: Profimedia, zdroj: ScienceDaily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...