fbpx

Martin Škába si prošel zdravotními problémy, díky kterým objevil metodu emočního hubnutí

Zveřejněno: 17. 4. 2018

Martin Škába je lektor, poradce a specialista, který se v praxi zaměřuje na personalizovanou výživu. Zajímavé je, jak se k tomuto oboru, kterému se dnes věnuje nějakých 16 let, dostal. Vlastní výživový systém vymyslel během dlouholeté léčby poté, co si přivodil velké problémy. Tvrdí, že pokud chceme udělat něco pozitivního se svým tělem, musíme začít u vlastní mysli. Tak vznikla i jeho metoda emočního hubnutí.

Martinovy potíže začaly někdy kolem roku 2002. Tehdy už se čtyři roky věnoval silovému trojboji a naturální kulturistice. „Nesoutěžil jsem, ale svalovou hmotu svého těla jsem zvětšil asi o 30 kilogramů a byl jsem schopen zvednout zajímavé váhy. Už tehdy jsem se o výživu zajímal, ale spíš jen „slepě“ z pohledu, jak navyšovat výkonnost. Vůbec jsem se nedíval na dlouhodobě udržitelné zdraví a vitalitu. V roce 2002 mé tělo přestalo téměř fungovat,“ popisuje dnes už s úsměvem chvíle, kdy si sáhl na dno.

Související…

Metoda Octo Codes: Jak souvisí hubnutí s oblékáním?
Kateřina Hájková

Jak jste tehdy ty nemoci řešil?

Začal jsem se různě a trochu zmateně léčit. Postupně jsem se ale seznamoval s různými alternativními, především východními výživovými směry. Ale také těmi medicínskými, protože jsem navštěvoval obrovské množství klinik. Celkem to trvalo sedm let. Během vlastní léčby, když už se moje zdraví hodně zlepšilo, jsem se rozhodl výživě věnovat profesně. V roce 2009 jsem dělal první výživový kurz.

Takže vás vlastní zkušenost s léčbou nakonec dovedla ke spojení západních a východních přístupů?

Přesně tak. Jsou to sice odlišné světy, ale během mé léčby se osvědčilo je propojovat. Stejné zkušenosti nakonec mají dnes i lékaři, se kterými spolupracuji. Mentalita lidí, kteří se přijdou léčit a nechtějí se nějak vnitřně měnit, je dost zásadní, ale vše se dá změnit nebo alespoň nepatrně „naladit“.

Jak tyto přístupy ke stravování a medicíně propojujete konkrétně?

Jednoduše. Například západní přístup klade důraz na glykemickou nálož pokrmu, nutriční timing, makroživiny a správné poměry masných kyselin. Východní přístupy se zase zaměřují na termický účinek potravin, jin-jang rozložení pokrmů a podobně. Vše se dá ve stravě propojovat a v jídelníčcích zohlednit. Zkoušel jsem to sám na sobě a fungovalo to.

Tím zkoušením jste se dostal i k metodě emočního hubnutí?

Když jsem se léčil, tak jsem prvních několik let řešil jen tělo – tedy stravu, bylinky, nutriční timing, fyzioterapii a podobně. Zdraví se sice zlepšilo, ale stále to nebylo ono. Jednou jsem se dozvěděl o metodách práce s podvědomím, které se dnes souhrnně nazývají psychosomatická medicína. Jakmile jsem do své léčby zapojil i tuto oblast, tak se mé zdraví a vitalita posouvaly mílovými kroky kupředu.

Když celý den myslím na to, že se sám sobě nelíbím, že mám nadváhu nebo jsem tlustý, jak pak mohu mít jiný tvar těla, když celý den doslova „žiji stav své mysli“?

Proto jsem se ve své praxi rozhodl propagovat nejen stravovací tipy, rady a postupy, ale také klienty směrovat za kolegy, kteří se psychosomatikou zabývají. Efekt je totiž výrazně jiný a hlavně trvalý. Základem emočního hubnutí je práce v oblasti stravy, pohybu a psychosomatiky, tedy i práce s vědomím a podvědomím.

martin skaba 2017

Podvědomí je při hubnutí daleko důležitější než žaludek, říká Martin Škába

I odborná veřejnost dnes už potvrzuje, že mysl a tělo jsou propojené. Proto i tvarování postavy souvisí s kombinací stravy, pohybu a práce s myslí. Základem je hlavně odstraňování emocionálních blokací, které každý člověk má, aniž by o tom věděl. Já učím principy, individuálně je nastavuji a hledám s klienty jejich trvalý stravovací a pohybový plán. Moje kolegyně zase pracuje na odstraňování oněch emocionálních bloků. Jde vlastně o nastavení pohledu na sebe sama, o radost z vlastního těla, způsobu myšlení o těle a podobně.

Kde se ty blokace berou?

Blokace v mysli můžeme popsat jako ztuhnutí, pozastavení a stav zúženého vědomí. Ten nastává, pokud procházíme opakovaným stresem nebo traumatizující zkušeností. Místo abychom vnímali každý faktor události, soustřeďujeme se jen na jejich omezený výběr. Blok v nás zůstává tak dlouho, dokud s ním něco neuděláme. Samozřejmě máme tendenci jej přehlížet nebo zlehčovat. Blokace mysli a emocí se časem přesune do těla a vyjádří se formou psychických nebo fyzických nemocí. Pokud jde o hubnutí, blokace bývají nejčastěji ve formě strachu. Klienti mají tento strach hluboce uložený v podvědomí, takže o něm vůbec nemusí vědět.

Jak tedy konkrétně pracujete s klienty? Musíte je nejdřív „odblokovat“?

Ne tak docela. Během naší práce s klienty pracujeme na třech výše uvedených pilířích. Se vším přitom souvisí zákon přitažlivosti. Nikoli tedy té zemské. To, na co myslím nebo mám hluboce uložené v podvědomí, se také děje. Když celý den myslím na to, že se sám sobě nelíbím, že mám nadváhu nebo jsem tlustý, jak pak mohu mít jiný tvar těla, když celý den doslova „žiji stav své mysli“? A tento stav nám klienti také často přiznávají.

Martin Škába

Oblastí zdravého životního stylu se zabývá od roku 2002. V minulosti si prošel několikaletým léčením, vyzkoušel různé techniky alternativní medicíny, detoxikační praktiky i speciálně ozdravné programy. Poté se začal výživovému poradenství sám věnovat. Dnes píše články, přednáší na trenérských a instruktorských kurzech, působí v odborných poradnách, řeší výživu vrcholových sportovců, dělá individuální a skupinové konzultace a šíří povědomí o propojení západního a východního přístupu ke stravování. Vytváří komplexní stravovací, cvičící, relaxační a suplementační programy pro necvičící populaci, sportovce, děti, těhotné ženy i pro seniory.

Lidé také často neznají pojem „psychosomatika“. A možná se ho i bojí. Toto slovo má dvě části: psyché=duše a soma=tělo. Pojem tedy vyjadřuje propojení emocí, myšlenek a fyzického stavu. Mnoho specializovaných pracovišť proto dnes pracuje s klienty jak na jejich fyzickém těle, tak na jejich psychice. Pokud se je podaří dostat do harmonie, má to pozitivní vliv na celkové zdraví, ale i na formování těla. Dnešní svět je založen hlavně na racionalitě, vyzdvihování ega, ale zapomíná se na mentálně-emocionální rozvoj lidské osobnosti včetně oné práce na blokacích.

Takže k vám přijdu na terapii a co se bude dít?

Nejdřív si popovídáme o důvodu, se kterým jste přišla. Poté se musí zjistit vstupní věci jak z hlediska dosavadní stravy, druhu pohybové aktivity, tak vědomý a podvědomý postoj, který vůči sobě máte. Pak se vytvoří individuální plán práce, počet konzultací, které v dnešní době mohou být i telefonické nebo skypové, a vše může začít. Klientům dělám průvodce na několik měsíců, aby mohlo dojít k trvalým změnám.

A po celou dobu se pracuje i s psychikou?

Psychika ovlivňuje naprosto vše. Podvědomí je proto i při hubnutí opravdu důležitější než žaludek. Většina dnešních hubnoucích programů se však týká pouze našeho chování. Dává návod k tomu, a teď nebudu rozlišovat, zda dobře nebo špatně, jak ovlivňovat stravovací a pohybové návyky. Přitom základ trvalého zhubnutí je v práci s myšlenkami a emocemi, které k tomuto nevhodnému chování vedou. Je to prokázané právě takzvanou psychosomatickou medicínou.

Jak se ale dají takové myšlenky ovlivnit? Zakazujete klientům stres?

Jedna věc je podvědomí a druhá věc jsou vědomé stavy. Stres vznikající z negativního pohledu na sebe sama, stres z práce, stres z rodiny nebo partnerství. To vše velmi negativně ovlivňuje biochemické reakce i na fyzickém těle. Vezměme si například spojitost mezi hormonem kortizol a inzulinem. Pak se nemůžeme divit, že velká část populace má problémy s nadváhou a jinými fyzickými i mentálními obtížemi.

Lidé tedy tloustnou, protože jsou ve stresu a nedokážou přijmout sebe sama?

Je to kombinace stresu, nevhodného přístupu k životu z pohledu mentálního postoje, nedostatečný pohyb, špatný nutriční timing, nevhodně nastavená personalizovaná strava, nezpracované emocionální blokace z dětství a minulosti. A to je jenom základ. Vše ovlivňuje to ostatní. A všem oblastem se věnuje jen velmi málo lidí.

 

 

foto: Shutterstock a Martin Škába, zdroj: Martin Škába

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...