fbpx

Kombucha jako zázračný lék na rakovinu či AIDS? Ani náhodou. Může dokonce ublížit 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Tu zaručí dlouhověkost, pak vyléčí rakovinu nebo srdeční potíže. Údajně „zázračné“ působení fermentovaného nápoje na lidský organismus vyvrací experti. Odhalili, že zdravější je pití obyčejného čaje. Kombucha navíc může v některých případech spíš uškodit.

Zveřejněno: 13. 10. 2023

Populární kombucha, často nazývaná jako „elixír zdraví“, není ani zdaleka tak účinná, jak její propagátoři hlásají. Zdravé látky sice obsahuje, ale jen v zanedbatelném množství. Funguje na principu placeba.  

Lidstvo zná kombuchu už od starověku. Kdy přesně se objevila na našem území, není přesně známo. Ví se však, že i dříve se na její blahodárné účinky věřilo, a dokonce byla pěstována se sloganem: „Kdo holduje kombuše, sto let světem pokluše.“  Její pověst nicméně na začátku 19. století utrpěla šrámy, tehdy se mezi lidmi rozšířila fáma, že po požití dál jako houba roste v lidském organismu.

V současnosti však kombucha slaví velký návrat. Skalní příznivci dokonce tvrdí, že tento nápoj vyráběný fermentací z oslazeného čaje a kultury bakterií a kvasinek, může vyléčit nemoci, jako je rakovina, AIDS či srdeční potíže. Tyto zázračné schopnosti komentovala mikrobioložka Heather Hallen-Adamsová suše: „Nic z toho, co je lékem na všechno, nás nedokáže doopravdy léčit.“

Přítomnost živin nestačí

Kombucha se proslavila tím, že obsahuje bakterie nutné pro zdraví střevní mikroflóry. Má to však háček. „Naše střeva obývá celkem 300 bilionů mikroorganismů. A i koncentrované probiotické kapsle obsahují jen asi 0,02 % z tohoto počtu, přičemž u kombuchy je to ještě méně. A to je opravdu nedostatečné množství, aby jakkoli naše zdraví ovlivnila,“ říká Zhaoping Li, odbornice na klinickou výživu z univerzity v Kalifornii.

Přestože existují důkazy, že díky fermentaci se počet polyfenolů mírně zvyšuje, podobné benefity můžete získat i pitím obyčejného zeleného či černého čaje.

Nápoj je také opěvován díky tomu, že obsahuje zdravé polyfenoly. To je typ antioxidantů, které brání poškození buněk. Ani v tomto ohledu však není nijak výjimečný. „Přestože existují důkazy, že díky fermentaci se počet polyfenolů mírně zvyšuje, podobné benefity můžete získat i pitím obyčejného zeleného či černého čaje,“ říká Li.  

Pozor na rizika

Co se týká ostatních výživných látek, například vitaminů, většina z nich je zničena průmyslovou pasterizací kombuchy. I proto je nejvíce propagovaná domácí příprava, během níž bohužel hrozí riziko kontaminace nebezpečnými viry. Experti tedy radí, aby se jí vyhýbali zejména lidé s oslabenou imunitou, kterým je paradoxně tento nápoj často doporučován na „léčbu“.

Hledáte-li zdroj probiotik, antioxidantů a dalších živin, místo kombuchy vám postačí kyselé zelí a kvalitní zelený čaj. Ty sice nejsou tolik propagované, ale fungují stejně, nebo dokonce lépe než magický „houbovitý nápoj“. 

Související…

Dejte vale podzimním chřipkám. Tohle exotické ovoce má čtyřicetkrát víc céčka než citrusy
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Vice.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...