fbpx

Ženy dnes mohou využít aplikace, které jim vypočítají, kdy mít sex za účelem započetí a kdy ho mít jen pro radost.

Zveřejněno: 23. 3. 2018

Nejrozšířenější metodou antikoncepce je ta hormonální, která zabraňuje početí kontrolou hormonů. Jedná se o účinnou formu zabránění početí, ale seznam vedlejších účinků není zrovna krátký. Hormony přehazují výhybku na umělý cyklus, který řadě žen dokáže pěkně zavařit nepříjemnými depresemi, snížením libida, ale třeba i Crohnovou chorobou a sníženou plodností, když se pro dítě rozhodnou. Po více než desetiletém užívání mohou skončit až na pitevním stole. 

Čtěte také:
Vedlejší účinky antikoncepce: Deprese i krevní sraženiny
Appky, které vám ohlídají levnou dovolenou, aneb jak neutratit víc, než musíte

Nové řešení pro ženy představují aplikace, které jsou postavené na měření bazální teploty a tzv. „metodě povědomí o plodnosti“, jinak pod zkratkou FAM (fertility awareness method). 

Metoda povědomí o plodnosti

FAM je časově prověřenou technikou, která ženám pomáhá naučit se vnímat rytmus svého těla. Když ho pochopí, mohou cyklus využít k plánování nebo prevenci těhotenství. Je-li ženské tělo zdravé a není pod vlivem umělých hormonů, funguje každý měsíc v cyklu skládajícím se ze čtyř různých fází: menstruace, folikulární fáze, ovulace a luteální fáze.

ovulace mobil

V průměru existuje šest dní v měsíci, během kterých mohou ženy otěhotnět. Jde o to poznat, o které dny se jedná. Vedle starého dobrého menstruačního kalendáře přichází 21. století s aplikacemi, které ho zastoupí.

Kdy mít sex a za jakým účelem

Aplikace, jako například Kindara, mají za úkol sledovat váš cyklus. K tomu používají patentovaný algoritmus a speciální teploměr zpravidla ve tvaru lízátka, který lze připojit k mobilu. Každé ráno si jej spolu s informacemi o své poslední menstruaci ženy vloží na pár vteřin pod jazyk a změří si teplotu.

Aplikace spočítá, kdy je žena plodná, neplodná, kdy se blíží menstruace, ovulace a pozná i těhotenství. Jakmile nasbírá dostatek dat o vašem cyklu, udávají výrobci úspěšnost 99,3 procenta prokázanou v několika klinických studiích.  

Čtěte také:
Nejen aplikace. Zdraví bude hlídat už i tetování!  

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...