fbpx

Dívka se musela přestěhovat z Texasu, kvůli epilepsii jí hrozila operace mozku

Zveřejněno: 8. 3. 2018

Jedním z nejviditelnějších odpůrců politiky kontroverzního prezidenta Donalda Trumpa se v posledních měsících poněkud překvapivě stala teprve dvanáctiletá dívka z Colorada. Rozhodla se, že zažaluje vládu, aby zlegalizovala léčebné konopí na celém území Spojených států. A má k tomu důvod.

Alexis Bortellová rozhodně není prvním ani posledním dítětem, které se v posledních pěti letech do Colorada přistěhovalo ze zdravotních důvodů, tedy konkrétně proto, aby získalo přístup k jedinému léku, jenž mu dokáže pomoci – konopí. Je však první nezletilou Američankou, která se prostřednictvím žaloby podané konkrétně na amerického ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse domáhá ukončení prohibice léčebného využití této rostliny na federální úrovni.

Dítě proti vládě

„Jde zřejmě o první případ v dějinách, kdy se dítě rozhodlo zažalovat vlastní vládu proto, aby mohlo užívat pro něj životně důležitý lék,“ sdělil deníku New York Times Joseph A. Bondy, jeden z právníků dívky, jíž byla v raném dětství diagnostikována závažná forma epilepsie.

Chtěla bych navštívit babičku s dědečkem,
ale to bych mohla skončit
v dětském domově a rodiče ve vězení.

„Moje záchvaty se i přes užívání spousty prášků stále zhoršovaly, a jelikož v Texasu, odkud pocházím, je užívání konopí i k léčbě protizákonné, museli jsme se kvůli tomu přestěhovat do Colorada,“ popisuje Alexis. Tradiční medicína této žačce šesté třídy nepomáhala a lékaři v Texasu viděli jako nejlepší řešení invazivní operaci mozku. Pediatr ale rodičům nabídl ještě jednu možnost: odstěhovat se z Texasu a zkusit léčbu pomocí konopí tam, kde je legální.

Konopní uprchlíci 

Bortellovi se dlouho nerozmýšleli a místo operace mozku se rozhodli vyzkoušet nejprve konopí. Přestěhovali se do Colorada, kde Alexis začala užívat konopný výtažek. Stačily pouhé dvě kapky extraktu rozpuštěného v oleji denně a její epileptické záchvaty zmizely – poslední měla před dvěma a půl lety.

Čtěte také:

Marihuana do každé lékárničky: S Janou Budařovou o legalizaci WHO prozkoumá léčivou sílu konopí. Dočkáme se legalizace? Tak je to tedy lék? Nejvíce uživatelů konopí přibývá mezi seniory

„Je to mnohem lepší, než kdybych měla jít na operaci mozku,“ pochvaluje si dospívající děvče, které vypadá naprosto zdravě. Zároveň upozorňuje, že se kvůli federálním i místním zákonům nemůže vrátit domů do Texasu, jelikož léčebné konopí potřebuje užívat pravidelně. „Chtěla bych navštívit babičku s dědečkem, ale to bych mohla skončit v dětském domově a rodiče ve vězení,“ vysvětluje hlavní důvod, proč se rozhodla soudit s vládou prezidenta Trumpa.

foto: Facebook Alexis Bortellové, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...