fbpx

U hubnutí funguje dominový efekt, stačí, když začnou lidé ve vašem okolí

Zveřejněno: 14. 2. 2018

Zajímavý výzkum provedený na Univerzitě v Connecticutu potvrdil takzvaný dominový efekt u hubnutí. Efekt se v praxi projevuje tím, že když člověk pracuje na ztrátě přebytečných kil, s velkou pravděpodobností zhubne i jeho partner, který se o nic takového nesnaží. Najetím na zdravý životní styl tak můžeme pomoci nejen sami sobě, ale i druhým.

Šestiměsíční studie se zúčastnilo 130 párů. Jeden člen z každého páru se zavázal snížit svoji hmotnost a aktivně se účastnil speciálního programu, který zahrnoval jak změnu jídelníčku, tak cvičení. Druhý z dvojice se na hubnutí aktivně nepodílel a po sledované období ani neměl měnit nic ze svých návyků.

I "neaktivní" partner hubne stejně rychle

Po šesti měsících se ukázalo, že více než třetina dobrovolníků, kteří se neúčastnili programu, snížila svou původní hmotnost minimálně o 3 %, což je podle vědců hodnota, která má výrazný přínos pro lidské zdraví. Během průběžného vážení účastníků se navíc prokázalo, že i rychlost hubnutí je u partnerů propojena. Čím rychleji se dařilo hubnout jedinci v programu, tím rychleji ubýval na váze i jeho neaktivní partner.

„Když člověk mění své chování, mění tím i lidi kolem sebe,“ potvrzuje Amy Gorin, behaviorální psycholožka. „I našimi stravovacími a cvičebními návyky tak můžeme ovlivnit druhé, a to jak pozitivním, tak negativním způsobem,“ vysvětluje vědkyně, podle které tento dopad probíhá jak na vědomé, tak na nevědomé úrovni.

Pozitivní výsledky i pro lenochy

Vědci předpokládají, že dominový efekt ztráty hmotnosti funguje nejen mezi partnery, ale také mezi blízkými lidmi sdílejícími jednu domácnost. Pokud tuto skutečnost v další plánované studii potvrdí, chtějí, aby se stala základem revolučních změn v rámci hubnoucích programů a terapií.

Ty jsou většinou zaměřeny na jednotlivce, i když se ukazuje, že spolupráce celé rodiny je pro úspěch klíčová. Tímto způsobem by se navíc dalo pomoci také obézním jedincům, kteří změnu životního stylu z nejrůznějších důvodů odmítají. Zapojení pro ně blízkého člověka do programu by tak mohlo přinést pozitivní výsledky spojené s lepším zdravím i jim.

foto: Profimedia, zdroj: ScienceDaily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...