fbpx

Nová metoda už pomohla třem pacientům, aby si opět mohli sami organizovat život

Zveřejněno: 13. 2. 2018

Zatímco se běžná léčba Alzheimerovy choroby zaměřuje na zlepšení paměti pacientů, šli vědci z Weixner Medical Center z Ohio State University přímo k jádru nemoci a využili unikátní stimulátor mozku ke zpomalení poklesu kognitivních schopností. Pacienti s touto formou demence díky němu opět dokázali řešit jednoduché problémy a samostatně se rozhodovat.

Alzheimerova choroba je nejběžnější formou degenerativní demence, která postihuje více než 5 milionů Američanů. Podle Sdružení Alzheimerovy choroby by do roku 2050 měl  počet nemocných vzrůst na 16 milionů. Nemoc se projevuje ztrátou paměti, poklesem poznávacích funkcí i zhoršujícím se chováním, v důsledku čehož postižená osoba ztrácí soběstačnost v každodenním životě. Alzheimerova choroba tedy představuje globální zdravotnický problém a dodnes na ni neexistuje efektivní lék.

„Existuje mnoho nástrojů i farmaceutických přípravků pro zlepšení paměti pacientů s Alzheimerovou chorobou. Nemáme však žádný prostředek, kterým bychom jim pomohli zlepšit jejich úsudky, činit správná rozhodnutí nebo zvýšit jejich schopnost selektivně se zaměřit na danou úlohu, aniž by byli rozptýlení. Tyto dovednosti jsou nezbytné při plnění každodenních úkolů od ustlání postele přes výběr jídla až po smysluplnou komunikaci s přáteli a rodinou,“ konstatuje Dr. Douglas Scharre, který vede tým, jenž zkoumá účinky stimulátoru.

„Vycházeli jsme z toho, že za naši schopnost řešit problémy, organizovat a plánovat jsou zodpovědné čelní laloky. Jejich vhodnou stimulací bychom mohli zpomalit degenerativní vliv Alzheimerovy choroby na kognitivní funkce,“ popisuje Scharre princip léčby.

Stimulátor pomohl třem nemocným

Vybraní tři pacienti se středně pokročilou Alzheimerovou chorobou podstoupili poměrně náročnou operaci, při které jim byly chirurgicky implantovány tenké elektrické dráty do čelních laloků. Ty hloubkově stimulují mozkovou činnost a v praxi fungují obdobně jako zavedené kardiostimulátory.

Vědci u pacientů následně sledovali, jak se mění jejich kognitivní, behaviorální i funkční schopnosti, a porovnali je s kontrolní skupinou jiných pacientů v podobném zdravotním stavu, u nichž nedošlo k žádnému lékařskému zákroku.

Návrat k nezávislému životu

Všichni tři účastníci studie prokázali výrazné zlepšení mozkových funkcí, čímž se částečně obnovila také jejich nezávislost na okolí. Příkladem je LaVonne Moore, pětaosmdesátiletá seniorka z Ohia. Na začátku studie se o sebe nebyla schopna postarat. Po dvou letech hluboké stimulace mozku si však dokázala naplánovat jídelníček, vybrat přísady nutné k jeho přípravě, a jednoduchá jídla dokonce i sama uvařit.

Také si sama zvládla naplánovat krátké výlety. Zajistila si ubytování, stravu, dopravu i jejich financování. A proč se LaVonne v takto pokročilém věku do studie přihlásila? „Udělám cokoli, abych pomohla ostatním, aby si již nemuseli procházet tím, čím jsem si  prošla já,“ odpověděla seniorka, podle které je díky stimulátoru vývoj léčby Alzheimerovy choroby na té správné cestě.

foto: Profimedia, zdroj: ScienceDaily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...