fbpx

Enzym SNRK chybí obézním i těm, kterým obezita hrozí

Zveřejněno: 8. 2. 2018

Nový výzkum provedený na Brown University odhalil specifické působení enzymu zvaného SNRK v tukových tkáních. V bílém tuku enzym potlačuje zánět související s obezitou, zatímco v tom hnědém zvyšuje produkci tepla a spalování kalorií. SNRK se tak zdá být velmi slibným prostředkem v boji proti tukovým zásobám. Podle vědců by na jeho základě dokonce mohla vzniknout revoluční terapie, která by s obezitou lidstva skoncovala jednou provždy.

Mnozí odborníci obezitu považují za zánět, neboť u ní dochází ke zvýšení zánětlivé aktivity organismu. V praxi to znamená, že bílé tukové buňky produkují obdobné chemické látky, jaké jsou do těla uvolňovány i při zánětech a infekcích. To je také důvod, proč je obezita spojena s tak vysokým rizikem rozvoje zánětlivých onemocnění, jako je artritida, ateroskleróza či lupenka. Tyto zánětlivé procesy probíhají v bílé tukové tkáni, která slouží zejména jako energetická zásobárna. V ideálním případě by podíl bílého tuku měl zaujímat 20 % tělesné hmotnosti člověka, u obézních jedinců je to však až třikrát více.

Enzym s dvojím působením

Přítomnost enzymu SNRK v bílém tuku jako první odhalila molekulární epidemioložka  Haiyan Xu. Její výzkum prokázal, že enzym hraje důležitou roli při regulaci zánětu, čímž bojuje proti obezitě i přidruženým zdravotním komplikacím. Vědci z Brown University dále odhalili vliv SNRK i na procesy probíhající v hnědých tukových tkáních. V nich se se vzrůstajícím množstvím enzymu zvyšuje také produkce tepla a v souvislosti s ní i spalování kalorií.

„Tato studie naznačuje, že by zde měly existovat hned dvě výhody proti obezitě, pokud se nám podaří najít způsob, jak zvýšit produkci SNRK v tukové tkáni. Snížení zánětu v bílém tuku snižuje nejen samotné riziko obezity, ale i všech souvisejících komplikací, jako je například rezistence na inzulín, která je rizikovým faktorem pro vznik diabetu. Zvýšení metabolismu v hnědém tuku zase přispívá k úbytku hmotnosti,“ vysvětluje vedoucí autor studie Simin Liu.

Naděje pro obézní?

Svá zjištění autoři potvrdili při studii s 12 000 ženami, u nichž porovnávali index tělesné hmotnosti, obvod pasu a riziko obezity spolu s množstvím produkovaného enzymu SNRK. U obézních žen nebo u žen s vysokým rizikem obezity vědci identifikovali genetické mutace, které snižovaly produkci enzymu SNRK.

„Z toho jasně vyplývá, že posílení produkce SNRK by mohlo mít za následek zvýšení celkové úrovně metabolismu, což by výrazně pomohlo při hubnutí,“ potvrzuje Haiyan Xu, podle které jsme na dosah zrodu zcela nové revoluční hubnoucí terapie.

foto: Shutterstock, zdroj: ScienceDaily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...