fbpx

Studie prokazují, že pouhá přítomnost chytrého telefonu snižuje naše kognitivní schopnosti

Zveřejněno: 30. 7. 2018

To, že chytré telefony odvádějí neustálým upozorňováním na různé zprávy a informace naši pozornost, víme. Je to logické, co když přišlo něco zajímavého, dco když na to budeme muset hned odpovědět? Ze stejného důvody nás rozptyluje ale i telefon vypnutý. Opravdu by nestálo za to ho zapnout? Třeba nám konečně manžel oznamuje, že vyhrál v loterii a my to nevíme...

Související…

Proč je telefon na toaletě pro někoho úchylka a pro někoho normál
Daniel Deyl

Nejnovější studie provedená na Texaské univerzitě v Austinu prokázala, že pouhá přítomnost chytrého telefonu výrazně snižuje naše kognitivní schopnosti, píše odborný server Science DailyPsycholog Adrian Ward a jeho spolupracovníci prováděli experiment s téměř 800 uživateli smartphonů a jako první se pokusili odhalit to, jaký vliv má blízkost chytrého telefonu na plnění zadaných úkolů.

Nejhůř na tom byli jedinci s telefonem umístěným na stole, a to i přesto, že měli pocit, že úkolům věnovali plnou pozornost.

Pro účastníky studie byla připravena řada počítačových testů, které měřily jejich kognitivní schopnosti a dispozice, tedy funkce mozku, jako je uchovávání a zpracovávání dat v daném okamžiku. Všechny úlohy od testovaných vyžadovaly maximální míru soustředění. Před zahájením testování byli dobrovolníci náhodně instruováni, aby své smartphony umístili na stůl, dali do kapsy, nebo odnesli do jiné místnosti. Všichni také museli své přístroje nastavit na tichý režim.

Je ho nutné odnést

Výsledky testů prokázaly, že účastníci, jejichž smartphone byl odložen do jiné místnosti, dosáhli při testování nejlepších výsledků. Naopak nejhůře na tom byli jedinci s telefonem umístěným na stole, a to i přesto, že měli pocit, že úkolům věnovali plnou pozornost.

Část našeho mozku musí neustále aktivně pracovat na tom, abychom ovládli naše nutkání telefon zkontrolovat a používat. 

Další série pokusů ukázala, že blízkost smartphonu negativně ovlivňuje paměť, koncentraci, prostorovou orientaci, ale i řeč, vyjadřování a porozumění bez ohledu na to, zda je přístroj vypnutý nebo zapnutý, nebo zda leží na své rubové, nebo naopak lícní straně. „Není to tím, že by lidé byli rozptýleni, protože na svých telefonech dostávali oznámení. Pouhá přítomnost smartphonu stačila ke snížení jejich kognitivních funkcí,“ dokládá Ward. 

Zbytečné přemýšlení

Tím se podle vědců vysvětluje současný lineární trend – smartphone hraje v našich životech stále významnější roli, zatímco naše kognitivní kapacita klesá. Příčinou je prý skutečnost, že ačkoli se snažíme plnit úkoly samostatně bez smartphonu, část našeho mozku musí neustále aktivně pracovat na tom, abychom ovládli naše nutkání telefon zkontrolovat a používat.

Jedná se o zvláštní proces, při němž se „usilovně snažíme myslet na to, abychom na něco nemysleli“, který vyčerpává naše omezené kognitivní zdroje. V důsledku toho tak dochází k výrazným ztrátám mozkové energie, kterou bychom mohli efektivně investovat jinam.

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...