fbpx

Zveřejněno: 30. 10. 2017

Látky, které zůstanou v ovzduší po spalování fosilních paliv, poškozují naše srdce a plíce. Dokonce jsou spojovány i s výskytem deprese u dětí. Víte, co ale udělá život na „čerstvém“ vzduchu s vaší pokožkou?

Proti dvěma generacím před námi narostla urbanizace o 70 %. Též se zvýšil počet aut na jednu domácnost. Plocha pokožky, která nasává škodlivé vlivy jako houba, však zůstala stejná. U žen se jedná asi o 1,6 metrů čtverečních, které odhalujeme v závislosti na období. V zimních měsících je to asi jedna desetina.  

I takové množství ale stačí proto, aby naše tělo skrze největší orgán absorbovalo 80 % chemických sloučenin. Ty se poté podílí na mutaci kožních buněk a oxidačním stresu. Výsledkem je prokazatelná ztráta vláhy a elasticity pokožky. Je dokázáno, že buňky dnes významně ztratily schopnost si vláhu udržet. I přes používání kosmetických produktů není pleť schopná přijaté látky zpracovat. Klesla i hladina přirozené tvorby kolagenu. V důsledku toho prokazatelně vzniká více vrásek.

shutterstock 577772179

Škodlivé látky v ovzduší mají schopnost měnit DNA buněk

Pigmentové skvrny i akné

Už jsme několikrát dokázali, že znečištěné ovzduší významně přispívá nejen předčasnému stárnutí kůže a výskytu pigmentových skvrn,“ vysvětluje dermatoložka a jedna z hlavních aktivistek za čistší Londýn Anjali Mahto. Na vině je i vysoká míra volných radikálů, které poškozují DNA v kožních buňkách. „Znečištěné životní prostřední zvyšuje též množství chemikálií nazývaných cytokiny, které hrají významnou roli při zhoršování běžných onemocnění kůže, jako je akné a ekzém,“ říká americká integrativní dermatoložka Cybele Fishman, MD.

„K ochraně proti oxidačnímu stresu a zánětům doporučuji antioxidační séra, která obsahují přísady jako vitamín C a resveratrol, ideálně v kombinaci se SPF přípravky se zinkem nebo titanem,“ říká Cybelle Fishman. „Antioxidanty opravují pokožku poškozenou znečištěním a působí proti reaktivním druhům kyslíku a zinek popřípadě titan poskytují fyzickou bariéru, takže v pleti minimalizují škody znečištění.“  

shutterstock 529207285

Dodejte pleti antioxidanty. Najdete je v červených plodech.

Čištění, peeling a hydratace

Anjali Mahto dodává, že v rámci ochrany pleti před znečištěním pomáhají i jednoduché úkony denní hygieny pokožky, jako je její čištění, odlupování a zvlhčování. Čištěním a odlupováním (peelingem) z pleti odstraňujete nečistoty a toxiny, které pokožka „nasbírala“ během dne, zatímco hydratace posiluje kožní bariéru. Dalším krokem k ochraně pokožky je jednoduchá myšlenka: Zahrnout do své stravy spoustu přírodních antioxidantů. Ideální je barevné ovoce a zelenina, ale i červené víno.

Před tím vším by samozřejmě měla být základní a zásadní snaha znečištěné životní prostředí postupně očisťovat, což je běh na dlouhou trať. Kdyby ale každý přispěl, výsledky by se projevily rychleji. Co tedy můžete udělat hned ode dneška? Nepoužívejte automobil, když nemusíte, nespalujte ve svých kamnech to, co nemáte (na to už je naštěstí zákon), a celkově se snažte k životnímu prostředí chovat tak, jak chcete, aby se ono chovalo k vám. 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...