fbpx

Zveřejněno: 9. 9. 2017

Věděli jste, že mýdlo, které je k dostání v běžných obchodech, může vážně poškodit vaše zdraví? Obsahuje totiž nebezpečný laurylsulfát sodný a triclosan. Zatímco tedy ze sebe při umývání odstraňujete choroboplodné zárodky, nevědomě dostáváte do svého těla i toxické látky. Abyste tomu předešli, můžete si pořídit nezávadné bio mýdlo, nebo si rovnou vyrobit vlastní. 

V klasickém, volně dostupném mýdle se škodliviny vyskytují velmi často. Proč je ale kosmetičtí výrobci do svých produktů vlastně přidávají a jaké újmy nám mohou způsobit? 

mydlo shutterstock 385521964

Po domácku vyrobené mýdlo je zárukou té nejvyšší kvality.

Tohle vážně nechceme!

Laurylsulfát sodný má za úkol zvyšovat čistící účinek a pěnivost. Ten ale ve velké míře dráždí pokožku, bývá příčinou vzniku zánětů kůže, ekzému, pálení očí a může vést až k vzniku šedého zákalu. Oslabuje imunitní systém a ve spojení s určitými chemickými látkami může být i karcinogenní. Mimo mýdla se využívá v prostředcích na mytí aut či hubení hmyzu.

Triclosan je látka, která má silné antibakteriální a protiplísňové účinky. Zvyšuje však riziko onemocnění jater a je rakovinotvorný. Dokonce se přidává i do plastového nádobí či hraček.

Vlastní výroba

Jestliže vás informace o děsivých ingrediencích vystrašily a nákup v drogerii jste raději odložili na dobu neurčitou, pusťte se do vlastní výroby. O všech přísadách tak budete mít stoprocentní přehled. 

K výrobě 100 g mýdla si připravte:  

30 g kokosového tuku – zaručí přirozenou pěnivost a zvláčňuje
20 g palmového tuku v bio kvalitě – dobře čistí, udržuje stabilní pěnu a vytváří jeho pevnost
50 g olivového oleje – ošetřuje pokožku a šetrně čistí 
14 g hydroxidu sodného
38 ml destilované vody
esenciální olej
přírodní barvivo

grep shutterstock 358649150

Extrakt z grepových jader se považuje za přírodní konzervant. Pokud jej do připravované směsi přidáte, docílíte delší trvanlivosti výsledného výrobku.

Postup: 

Nachystejte si dva nerezové hrnce, kuchyňskou váhu, odolnou míchačku, tyčový mixér, kuchyňský teploměr, nějakou formu na mýdlo a kvalitní gumové rukavice. Do vhodné nádoby, nejlépe nerezové nebo skleněné, si nalijte destilovanou vodu, do které vsypte hydroxid sodný, a míchejte až do rozpuštění. Hydroxid je velmi silná žíravina, tak buďte opatrní! Do druhé nádoby vložte pevné tuky (kokosový, palmový) a po jejich rozpuštění přidejte olivový olej. Pokud chcete, můžete do olejů přidat konzervant z grepového jádra, ale i bez něj vydrží mýdlo zhruba 4 měsíce

Jakmile je teplota olejů i hydroxidové směsi přibližně 30 °C, pomalu nalévejte hydroxid s destilovanou vodou do olejové směsi. Míchejte tyčovým mixérem. Po několika minutách začne roztok měnit barvu, houstnout a krémovatět. V této fázi můžete přidat esenciální olej nebo barvivo a nalijte tekutinu do formy. Tu zabalte do látky a nechte ji 24 hodin v teple. Poté mýdlo vyklopte, naporcujte a nechte zrát 4–6 týdnů v dobře větrané místnosti. Výsledkem by mělo být mýdlo hladké, husté, bez hrudek a mastných ok.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...